Zöldellő Egyház – Interjú kötet jelent meg az egyházak és a fenntartható fejlődés viszonyáról

Zöldellő Egyház – Interjú kötet jelent meg az egyházak és a fenntartható fejlődés viszonyáról

Share this content.

Budapest – 2013. március 26-án, a Vidékfejlesztési Minisztérium Darányi Ignác termében mutatták be a Ma & Holnap Magazin kiadójának kötetét melyben 8 vallási felekezet képviselője nyilatkozik arról, hogy milyennek látják saját egyházuk és a fenntartható fejlődés viszonyát, mennyire épült be a vallási liturgiába és a mindennapokba a zöld gondolat. Szöveg: maesholnap.hu, MTI fotó: Kiss Tamás

Fazekas Sándor: mindenki számára fontosnak kell lennie a jövőért érzett felelősségnek

Mindenki számára fontosnak kell lennie a jövőért érzett felelősségnek, a most megjelent Zöldellő egyház- nyolc vallás a jövőért című kötet pedig mély üzenetet tartalmaz e tekintetben - mondta Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter a könyv bemutatóján kedden Budapesten.

A miniszter - aki ajánlót írt a könyvhöz - egyedülállónak nevezte a Ma és Holnap Kiadó interjúkötetét, amely nyolc vallás gondolatait összegzi és a felekezetek közötti együttműködésre biztat a környezetvédelem terén akkor, amikor - mint mondta - meg kell küzdeni a klímaváltozás és a civilizációs túlterheltség következményeivel.

Fazekas Sándor reményét fejezte ki, hogy további kiadványok is megjelennek e témában, illetve hogy mindenki hite szerint erőt tud a kötetből meríteni, bízva abban, hogy „megvannak közöttünk a közös pontok".

Gáncs Péter: „Belepiszkáltunk a teremtett világ jó rendjébe, aminek a következményeit keservesen viseljük el”

Gáncs Péter, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke megállapította: „belepiszkáltunk a teremtett világ jó rendjébe, aminek a következményeit keservesen viseljük el". A jelenleg tartó böjt egyfajta jó érelemben vállalt méregtelenítés, önkorlátozás, felelős hozzáállás, hogy "a teremtett világ javaival felelősen bánjunk" - mutatott rá.

Emlékeztetett arra, hogy 2008 decemberében vetődött fel először az ökumenikus tanács ülésén, hogy vezessék be a teremtett világ ünnepét, amiből mozgalom lett, és sorra jelentek meg a teremtésvédelmi füzetek. Felhívta a figyelmet arra: többről van szó, mint egyszerű környezet- és természetvédelemről, mert mindannyian „teremtmények vagyunk, egy teremtett világ bízatott ránk, minden élőlényt ideértve," ezért ennek a világnak olyan emberekre van szüksége, akik "teremtett társként élik meg küldetésüket”.

Beran Ferenc: „A természet Isten ajándéka, amelyre vigyázni kell”

Beran Ferenc plébános, pápai káplán arról beszélt, hogy VI. Pál pápa az 1971-es szociális enciklikájában megállapította: a természet Isten ajándéka, amelyre vigyázni kell. Mint mondta, az egyház felhívja a figyelmet arra, hogy a teremtett világ önmagában véve érték, ajándék, ennek rendjébe pedig az embernek bele kell illeszkednie.

Megjegyezte: „aki csak a profiton gondolkodik, az mindenkit legázol", s most is ez a tendencia a világon. Utalt arra, hogy Ferenc pápa a szegények felkarolása és a világgal folytatott párbeszéd mellett az ember és a természet harmonikus kapcsolatát ugyanúgy fontosnak tartja, és ő is Isten ajándékaként tekint a világra.

Sölétormos Jenő, a Krisna-völgy alapítója, volt vezetője elmondta: a Krisna-tudatúak viszonya a fenntarthatósághoz egyedülálló, mert szerintük az ember környezettel való kapcsolatát „újra kell gondolni az alapoktól, az elejétől fogva". Megemlítette, hogy 1993-ban vásárolták meg a somogyvámosi területet, amely "ökopolisszá" alakult, ökológiai lábnyomuk - ami kifejezi, hogy adott technológiai fejlettség mellett egy társadalomnak milyen mennyiségű földre és vízre van szüksége önmaga fenntartásához és a megtermelt hulladék elnyeléséhez - a 60 százaléka a magyarországi átlagnak, somogyvámosi közösségük GDP-je viszont a másfélszerese.

Ming Lai, a Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház apátja azt mondta: arra törekednek, hogy minél szebb országot hozzanak létre, ebben pedig a felekezetek közötti együttmunkálkodásnak is nagy szerepe van.

A kötetben megszólaló egyházak

Magyar Katolikus Egyház („A gazdagok feleslege a szegények jogos tulajdona.”)

Magyarországi Református Egyház („A világ olyan, mint egy elvadult kert, amelyben még fel lehet ismerni a kert eredeti vonásait.”)

Magyarországi Evangélikus Egyház („Minden nemzedék számára az az utolsó esély, amikor él.”)

Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége („Vigyázz! Ne rongáld meg és ne pusztítsd el a világmindenségemet, mert ha tönkreteszed, nincs aki helyrehozza azt.”)

Hit Gyülekezete („A vallások előtt álló nagy kihívás, hogy vissza kell térniük az eredeti, spirituális tartalmakhoz.”)

Magyarországi Muszlimok Egyháza („A környezet javulása az ember javulásával kezdődik, és az ember akkor javul, ha javítja azt, ami a lelkében lakozik.”)

Magyarországi Krisna-tudatú Hívők Közössége („Minden élőlény – ember, állat, növény – teremtésükből eredően egyenlő lelki jogokkal rendelkezik. Ez az univerzális természetjog minden szeretet, szabadság és testvériség alapja.”)

Magyarországi Kínai Chanbuddhista Egyház („Önmagunk megváltoztatásán keresztül lehet a világot megváltoztatni.”)

A kötetről

A Ma & Holnap magazin kiadójának első kötetében 8 vallási felekezet képviselője nyilatkozik arról, hogy milyennek látják saját egyházuk és a fenntartható fejlődés viszonyát, mennyire épült be a vallási liturgiába és a mindennapokba a zöld gondolat. Nem utolsó sorban pedig arra keressük közösen a megoldást, hogy mi módon őrizhető meg teremtett világunk mai állapota az utókor számára.

A Ma & Holnap magazin immár 13. éve keresi a választ olyan, a mindennapjainkat átható globális kérdésekre, mint a környezet védelme, a fenntartható fejlődés vagy a zöld technológiák.

A jövő egyik nyitott kérdése az, hogy a különböző vallások erkölcsi tanításai és normái vajon az emberek egyesítését segítik elő vagy a szembenállásukat mélyítik el? E téma körbejárására jött létre négy évvel ezelőtt a magazin „Vallás és fenntarthatóság” című rovata, amely azóta is nagy sikernek örvend. Mivel a téma mára kinőtte az újság kereteit, ezért készült el ez az átfogó, hiánypótló és tudományos alapossággal megírt kötet, amely a Zöldellő Egyház címet kapta.

A „Zöldellő Egyház” kísérletet tesz arra, hogy közelebb hozza egymáshoz a teremtett világ iránt felelősséget érző embereket – vallási hovatartozástól függetlenül!

A könyv megrendelhető a kiadónál telefonon, e-mailben, vagy online.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!