Veni Sancte! – Jöjj, Szentlélek Isten! – Fabiny Tamás püspök gondolatai tanévkezdéskor

Veni Sancte! – Jöjj, Szentlélek Isten! – Fabiny Tamás püspök gondolatai tanévkezdéskor

Share this content.

Forrás: Kossuth Rádió, Lélektől lélekig, szöveg: Fabiny Tamás, fotó: pexels.com
Dr. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök a Kossuth Rádió Lélektől lélekig című adásában osztotta meg gondolatait, 2020. augusztus 30-án.

 

Veni Sancte – így nevezik az egyházi iskolák tanévnyitó alkalmait. Ilyenkor segítségül hívjuk Isten Szentlelkét, ezekben a napokban sokfelé hangzik az ősi, ám ma is nagyon érvényes ének:

„Veni Sancte Spiritus, Jöjj, Szentlélek.”

 

Egyebek mellett így imádkozunk: 

Élő Isten! Tedd lelkünket Lelked templomává.

Teremts Lelked erejével egyetértést.

Szentlélek, élet ura és forrása.

Bölcsesség és értelem Lelke.

Tanács és erő Lelke.

Tudás és kegyelem Lelke.

Az Úr félelmének Lelke."

 

Tanévnyitó istentiszteleteinken énekeljük továbbá a magyar tanulóifjúság régi énekét is, Huszár Gál 1574-es énekeskönyvéből.

„Mi kegyes Atyánk, bölcsességnek Ura,

és mindeneknek nagy bölcs tanítója,

akinek nem vagy te igazgatója, nincs oktatója.

 

Adj jó tanítómestereket nékünk,

Adj bölcsességet általuk minékünk,

Hogy jó erkölccsel, értelemmel éljünk,

Mi jó Istenünk.

 

Hogy szolgálhassunk te szent egyházadnak,

és használhassunk felebarátunknak,

de kiváltképp atyánknak anyánknak,

Édes hazánknak!"

 

Az idei Veni Sancte azonban más, mint a korábbiak. 

Isten Szentlelkét azért is segítségül kell hívnunk, hogy a járványveszélyben megőrizzen minket, diákot és tanárt, szülőt és hitoktatót.

 

Ezért aztán így is imádkozunk.

Jöjj, Szentlélek Isten! Segítsd meg a legkisebbeket, akik most kerülnek iskolába. Tudod, milyen nehéz lenne a betűket és a számokat távoktatás keretében megtanulniuk.

 

Jöjj, Szentlélek Isten! Adj bölcsességet a tanároknak, hogy a nehéz helyzetben különösen is legyen erejük és fantáziájuk hivatásuk betöltésére.

 

Jöjj, Szentlélek Isten! Ne engedd, hogy a tanulásban a szegényebb családok gyermeki hátrányt szenvedjenek, mivel talán nekik nem áll rendelkezésükre számítógép vagy okos telefon.

 

Jöjj, Szentlélek Isten! Segítsd a szülőket, akik nemcsak saját hivatásukban kell hogy helytálljanak, hanem gyermekeik taníttatásában is.

 

Jöjj, Szentlélek Isten! Ne engedd, hogy az iskolai közösség annyira várt alkalmai, mint egy jó osztálykirándulás, vagy majd a szalagavató és a ballagás el kell hogy maradjanak.

 

Jöjj, Szentlélek Isten, segítsd az iskolaorvosok munáját, hogy időben felismerjék, ha valakiben betegség lappang.

 

Jöjj, Szentlélek Isten, segítsd meg a takarítókat és a konyhai dolgozókat, hogy a nehezedő munkakörülmények között és a rájuk nehezedő felelősség közepette is eredményesen és örömmel végezzék munkájukat.

 

Jöjj, Szentlélek Isten, adj mindnyájunknak felelősséget egymás iránt, hogy vigyázzunk a másikra, becsüljük meg a közösség alkalmait, és testvérként tudjunk együtt élni.

 

Jöjj, Szentlélek Isten, add, hogy ne csak a tanítás vagy a tanulás legyen fontos számunkra, hanem a szó bibliai értelmében tanítványok is tudjunk lenni, akik készek Jézus Krisztust, a mi Urunkat és Megváltónkat követni.

 

Veni Sancte Spiritus! Jöjj, Szentlélek Isten! Vigyázz ránk ebben a várhatóan nehéz tanévben, hogy annak végén békében és hálával tarthassunk te Deumot is: „Téged, Urunk, dicsérünk…” 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!