Vasárnapi ige: Mire várunk?

Vasárnapi ige: Mire várunk?

Share this content.

Szöveg: Aradi András, kép: Farkas Vajk: Egymás mellett (hajlított síküveg, olvasztott aventuri, csiszolt üveg), sorozatszerkesztő: Galambos Ádám
2020-ban minden héten honlapunkon is közzétesszük a Napi ige – lelki útravaló az év minden napjára című kötet vasárnapra írt elmélkedését. Adjon öt percet magának, hogy minden napja barátságosabb és teljesebb legyen!

„Az igazság békét teremt, és az igazság a nyugalmat és a biztonságot szolgálja örökké.” (Ézs 32,17)

„Hiszen az Isten országa nem evés és ivás, hanem igazság, békesség és öröm a Szentlélekben…” (Róm 14,17)

Jézus tanításában és példázataiban is sokszor megjelenik a test táplálása képekben, történetekben. Lényegesnek tartja a sokszor szegénységben, szenvedésben élők között hangsúlyozni, hogy a mennyei Atya számára fontosak ezek a kérdések. De pont ezért kap még nagyobb teret tanításában az a gondolat, hogy lelkünknek ugyanennyire szüksége van táplálékra. Isten a teljes embert akarja megelégíteni, nem csak a testet.

Amikor az igazságról beszélünk, akkor arról a rendről, rendezettségről teszünk említést, amelyre vágyunk. Arról a valóságról, amelyben helyén tudhatjuk az életünket. A körülöttünk lévő világ tele van rendezetlenséggel, hamissággal, csalárdsággal. Ezzel szemben egy olyan világban akarunk élni, ahol minden az, ami, a maga valóságát, helyénvalóságát élheti meg mindenki, és ezt éljük meg igazságként. Az igazság azonban nem bennünk van, nem belőlünk indul ki, hanem Isten jelenvalóságában élhető meg. És ebben a jelenvalóságnak lesznek olyan gyümölcsei, mint a békesség, nyugalom, biztonság – egyszóval öröm.

A mai világban nyugalmat, biztonságot keresünk, de ez nincs igazság és békesség nélkül. Szükségünk van Isten megváltó jelenlétére, amely a mennyország teljességét ajándékozhatja nekünk – a Szentlélekben.
*
Áldd meg, Uram, azokat, akik igazságra törekszenek ebben a világban. A te igazságodra. Mert bennük áldatik meg a Föld minden nemzetsége. Ámen.

A 2020-as lelki útravaló a Gyülekezeti és Missziói Osztály szerkesztésében készült. Szerkesztette: Galambos Ádám
A Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című kötet a Luther Kiadónál megrendelhető: https://bolt.lutherkiado.hu/kategoriak/konyvek/napi-ige-663-detail
A Napi ige – Evangélikus Útmutató Facebook oldal itt érhető el: https://www.facebook.com/evangelikus.utmutato
E-mailben minden nap elküldjük ezeket az igéket és a lelki útravalókat. Amennyiben igényli, feliratkozhat napi igeküldő szolgáltatásunkra a következő címre küldött e-maillel: fraternet-napiige-subscribe@lutheran.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!