menekültek világnapja

Akik beleszülettek a jóba, könnyen ítélkeznek – Meghalt menekültekért imádkoztak Budapesten

Budapest – Június 19-én, a menekültek világnapjának vigíliáján a Sant’Egidio szervezésében a józsefvárosi Szent József-templomban megemlékeztek azokról, akik a béke és egy jobb élet reményében Európa, Észak-Amerika vagy más régió felé vezető útjuk során vesztették életüket. Az ökumenikus imádságot Mohos Gábor esztergom-budapesti segédpüspök, Michels Antal plébános és Bolba Márta evangélikus lelkész tartotta.

Június 20-a a menekültek világnapja – Minden tett számít

Percenként 20 ember kényszerül mindent hátrahagyva elmenekülni az őt sújtó háború, üldözés vagy erőszak elől. A világon több mint 79,5 millió ember él kényszerűségből otthonától távol. Közülük nem mindenki lépett át nemzeti határt menekülés közben, sokuk belső menekültként (internally displaced people, IDP) saját országának egyik menekülttáborában vagy szükségszállásán él. Mások viszont az államhatárt átlépve egy másik ország menekülttáborában vagy egy befogadó közösségben telepedtek le. Gyakran kívül esnek az adott állam társadalom- és egészségbiztosítási rendszerén, alkalmi munkából tengődnek és könnyen válnak visszaélés vagy bántalmazás célpontjává.

Ima a menekültek világnapján

Az Egyesült Nemzetek Szervezetének Közgyűlése 2000. december 4-én a menekültek világnapjává nevezte ki június 20-át. Az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) és az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) arra hívja tagegyházait, valamint a kontinens keresztyén közösségeit, hogy június 21-én imádságban emlékezzenek meg azokról, akik háborúk, etnikai konfliktusok, klímakatasztrófa vagy kilátástalan élethelyzetük következtében kényszerültek elhagyni otthonaikat, hazájukat, és menekülés közben veszítették életüket.

Azokra emlékezünk, akik a biztonságot keresve vesztették életüket az úton

Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) elnöke és az Európai Egyházak Menekültügyi Bizottságának (CCME) főtitkára közös levélben fordult tagegyházaikhoz a nenekültek világnapja alkalmából. Felhívásukban imádságra hívnak a biztonsághoz vezető úton menekülőkért, valamint azt kérik, emlékezzünk meg az út során életüket elveszített menekültekről június 23-án, vasárnap.

A biztonsághoz vezető úton menekülőkért imádkozhatunk

A menekültek világnapja (június 20.) alkalmából az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és társszervezete, az Európai Egyházak Migrációs Bizottsága (CCME) közös levélben fordult az európai egyházakhoz, hogy együttműködésüket kérje. A két szervezet egyben liturgiai javaslatot is készített igei alkalmakhoz és ökumenikus imádságokhoz.

Könnyes-érzelmes „kultúrdélután” a Menekültek Világnapján

Budapest – Megható pillanatokban bővölködő összejövetelt tartott az Evangélikus Diakónia Integrációs Szolgálata a Menekültek Világnapján a Mandák-házban.

Menekültek világnapja: Nyújtsunk segítő kezet | Musa Filibus LVSZ elnök és Martin Junge főtitkár közös nyilatkozata

Genf – Felhívást intézett tagegyházaihoz és minden jó szándékú emberhez a Lutheránus Világszövetség (LVSZ) a menekültek világnapja alkalmából.

Menekültek Világnapja: Püspökök a menekültek mellett

Fabiny Tamás evangélikus püspök és Beer Miklós váci katolikus püspök az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) videójában vállalták, hogy a Menekültek Világnapjához, azaz június 20-hoz időzítve közösen mondják el a háborúk által az otthonukból elűzött emberek támogatására felszólító üzenetüket. Miként az a rövidke videóban elhangzik, a háború, az erőszak nap mint nap emberek ezreit szakítja el az otthonától, olyan embereket, akik ugyanolyanok, mint bárki közülünk, és ugyanúgy megérdemlik, hogy biztonságban éljenek, mint bármelyikünk.

A biztonságba vezető úton elveszett életek emlékére

Genf – Az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Egyházak az Európai Migránsokért Bizottság (CCME) közös felhívása a menekültek világnapjára készülve.
Feliratkozás RSS - menekültek világnapja csatornájára