népszokás

Népszokások böjtben, a nagyhéten és húsvétkor

Szentendre – Sorozatot indítottunk a Magyarországi Evangélikus Egyház Youtube-csatornáján. A szentendrei Papp Kornélia hagyományéltető óvónő és Kertész József nyugalmazott erdész műsorukban az egyes egyházi ünnepek népszokásait mutatják be. A sorozat egyes részeit ebben a naponta frissülő lejátszási listában találják meg.

Virágvasárnapi népszokások – VIDEÓ!

Szentendre – Papp Kornélia hagyományéltető óvónő és Kertész József nyugalmazott erdész műsora.

Böjti népszokások

Szentendre – Papp Kornélia hagyományéltető óvónő és Kertész József nyugalmazott erdész böjti összeállítása.

A pünkösdi templomdíszítéstől az egyházi szolgálatig

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

„Áldd meg, Urunk, szüretünket, a szőlőtő termését és az új bort!”

Maglód – Áldásban részesültek a maglódi szüreti felvonulás résztvevői. A Pavlovics Lászlóné presbiter vezette Maglódi Nők Klubja 2016. szeptember 17-re, szombatra szervezte meg ezt a hagyományőrző, színes, örömteli utcai forgatagot.

Terebélyes gyökerek

Amikor a 19. század végén divatba jöttek a majálisok, Hétfalu lakói a Pürkerecet, Tatrangot és Zajzont magába foglaló Háromfaluba szekereztek, hogy vidám, táncos összejöveteleket rendezzenek. Nem hiányoztak ezekről a lelkészek sem, akik magukkal vitték az igét is. Akkoriban a zajzoni borvízforrások környéke nemcsak kedvenc kirándulóhellyé vált, hanem ott tanult táncolni a kicsi a nagytól, ott dalolt együtt olykor több falu közössége, és ott terebélyesedett az a gyökér, amelyből ma is ágazik a hagyomány fája.
Feliratkozás RSS - népszokás csatornájára