öngyilkosság

Miért lesz valaki öngyilkos? – Egy evangélikus lelkész gondolatai

„Lenni vagy nem lenni? az itt a kérdés” – így kezdődik Shakespeare Hamletjének híres monológja, mely a lélek vívódását jeleníti meg a létezés és a nem létezés határán, az élet, az élni akarás és a halál, az öngyilkosság mezsgyéjén egyensúlyozva.

Nem feladatunk, hogy öngyilkosságban segédkezzünk – Walter Kasper és Ralf Meister vitája

Hannover – Joga van az embernek megölnie magát – nyilatkozta augusztus elején Ralf Meister hannoveri evangélikus püspök. Walter Kasper bíboros szerint azonban az Egyháznak az a feladata, hogy időben észrevegye a nehéz emberi élethelyzeteket, és az élet szószólójaként, védelmezőjeként legyen jelen.

Gondolatok az öngyilkosságról

Az Evangélikus Missziói Központ évekkel korábban húsz témában adott ki missziós szórólapokat, amelyek közvetve-közvetlenül valamennyiünket érintő témákat dolgoznak fel közérthető megfogalmazásban, evangéliumi indíttatású, jó teológiával. Az öngyilkosság témakörében Honti Irén evangélikus lelkész osztotta meg gondolatait, amelyet most honlapunkon közlünk.

Ars moriendi: Szempontok az életvégi döntésekhez

A halál gondolatának modern kori tudatos kirekesztése a nyugati civilizációban a halálosan beteg emberek és a haldoklók lelki kísérésének hiányához vezetett. Gondoljunk csupán arra a tényre, hogy az európai emberek több mint 70%-a kórházakban és szeretetotthonokban hal meg. A halás folyamata sok esetben – jórészt a modern technikai lehetőségek révén – hosszabb időre nyúlik. A hagyományos családmodellek felbomlásával több esetben az a gondoskodó közösség is megszűnt, amely szeretettel vehetné körbe a földi világból távozó embert. Ezért a haldoklással járó fájdalom mellett az egyedül maradástól való rettegés is félelemmel tölti el az élete végéhez közeledő embert.

Bűn-e az öngyilkosság? – Egy evangélikus lelkész válasza

Mit jelent az, hogy valami bűn? Van-e különbség gyilkosság és öngyilkosság között? Változik-e a tett súlyosságának megítélése, ha megismerjük, hogy milyen okok állnak a háttérben? Mi motivál valakit gyilkosságra vagy öngyilkosságra, esetleg csoportos öngyilkosságra? Az öngyilkossági kísérlet és az öngyilkosság megítélése között van-e különbség? Az is bűn, ha valakit öngyilkosságba hajszolunk? Ki hajszol? A társadalmi elvárások? A bántalmazó kapcsolatok? – kérdez vissza Bolba Márta evangélikus lelkész. Az élet fontos morális dilemmáival foglalkozó sorozatunk legújabb részében az ő gondolatmenete olvasható.

Hátrahagyottak – Gyász az öngyilkosság után – Könyvbemutatón jártunk az öngyilkosság megelőzésének világnapján

Budapest – Az öngyilkosság megelőzésének világnapján, szeptember 10-én szervezett könyvbemutatóval egybekötött sajtóbeszélgetést az idén 25 esztendős Harmat Kiadó Budapesten, az Aranytíz Kultúrházban azzal a szándékkal, hogy együtt, közösen – szakemberek, segítők, újságírók, és az érintettek – tegyünk az öngyilkosságok megelőzéséért, valamint segítsünk azoknak, akiknek a hozzátartozója követett el öngyilkosságot, s a család ennek súlyát egész életén át hordozza.
Feliratkozás RSS - öngyilkosság csatornájára