zöldágazás

A pünkösdi templomdíszítéstől az egyházi szolgálatig

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Pünkösdi visszatekintés – Szlovák–magyar nyelvű pünkösdi istentiszteletet tartottak Maglódon

Maglód – A maglódi gyülekezet Türelmi Rendelet előtt épült templomában latin nyelvű felirat tanúskodik arról, hogy az itt élőket 1546-ban űzte el a török lakóhelyéről. 1702-ben azonban már újra evangélikus gyülekezet dicsérte Istent, az akkor még romos templomban.

Pünkösd Maglódon – Turíce v Maglode – Pünkösdi zöldágazást és magyar-szlovák nyelvű istentiszteletet tartottak a maglódi evangélikus templomban

Maglód – Nem sokkal Pünkösd előtt maglódi iskolások egy csoportja a felvidéki Fülekre kirándult. A füleki vár tornyában örömmel fedeztek fel egy kinagyított fotót, amely előtt maglódi népviseletes bábuk voltak kiállítva. A fénykép felirata ez volt: „Pünkösd Maglódon – Turíce v Maglode”. Mint kiderült az elsőként a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumban bemutatott „Jövőnk a múltunkban” című vándorkiállítás egyik tablója előtt álltak meg. A Király Katalin etnológus, a Magyarországi Szlovákok Kulturális Intézetének igazgatója által rendezett kiállítás a magyarországi szlovákság népi kultúrájával ismerteti meg a látogatót. A kiállítást eredetileg az etnológus a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum felkérésére készítette, ahol az 2013. október 17-től volt megtekinthető.
Feliratkozás RSS - zöldágazás csatornájára