levéltár

Csengey Gusztáv előkerült könyvét mutatták be a Miskolc TV-ben

Miskolc – Nemrégiben került elő Csengey Gusztáv professzor Izrael története című könyve Miskolcon. Az évtizedekig lappangó, 732 oldalas kézirat megtalálásáról összeállítást készített a Miskolc TV. A mellékelt híradó 9.18 percétől látható a helyszíni beszélgetés Sándor Frigyes lelkésszel és Zsugyel Jánossal.

A kétszáz éve született Noszlopy Gáspárra emlékezett a levéltár

Kaposvár – Noszlopy Gáspár 1820. augusztus 27-én a Somogy megyei Vrácsikon, mai nevén Újvárfalván született, és az evangélikus család a gyermeket nem az anyaegyháznál, a távol eső Vésén, hanem a 8-9 kilométerre lévő csoknyai (1908-tól Mezőcsokonya) református parókián kereszteltette meg augusztus 31-én.

Evangélikus gyülekezeti levéltár őrizte meg Csengey Gusztáv kéziratát

Sokak számára lehet ismerős Csengey Gusztáv (1842−1925) neve: evangélikus lelkészként, gimnáziumi és teológiai tanárként, költőként, íróként is számon tartják a kézikönyvek. Teológiai egyetemi tanulmányainak végeztével az aszódi evangélikus gimnáziumban tanított. 1886-tól az eperjesi evangélikus kollégium tanára volt, ószövetségi ismereteket és egyháztörténetet adott elő, valamint kiterjedt irodalmi tevékenységet folytatott. E korszakának legnagyobb munkája az 1909-ben könyv alakban is megjelent, Izráel története – Az újabb bibliai kritika eredményeinek nyomán című monográfia, amelyet egyetemi előadásai alapján írt meg, s amelynek eredeti kéziratára a közelmúltban bukkant rá – e sorok írója…

Ordináció 1848-ban – Az Evangélikus Országos Gyűjtemény újabb értékes irattal gazdagodott

Szekszárd – Budapest – A szekszárdi gyülekezet tiszteletbeli presbitere, a 92 esztendős Korossy József levéltárunknak adományozta dédapja, Czipott Rudolf (1825-1901) lelkészi oklevelét. A dédunoka maga is teológiát végzett 1953-ban, de mégsem lett lelkész, világi pályát választott. Evangélikus egyházunkat mindig hűséggel szolgálta, amiért 2019-ben megkapta a Déli Evangélikus Egyházkerület hűségérmét.

Múltbéli adatok végtelen tárháza – A családkutatás alapforrásai

Amikor valakin elhatalmasodik a vágy, hogy megismerje családja múltját, az első forrástípus, amelyhez fordulni szokott, vagy amelyre a hozzáértők felhívják a figyelmét, az anyakönyv. Vaskos fóliánsokról van szó, amelyekbe évszázadok óta a teljesség igényével vezetik be minden megszületett, megházasodott és elhunyt ember adatait. Ez a gyakorlat ugyan egészen a középkorig nyúlik vissza, de igazán csak a reformáció évszázadában kezdték sürgetni a bevezetését.

Levéltárosok szakmai találkozója Győrben

Győr – Immár 21. alkalommal tartottak szakmai találkozót a levéltárosok november 7-én Győrben. Az idei rendezvénynek a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeum adott otthont.

Levéltári konferenciát tartottak a reformáció jegyében

Sopron – „Sopron és a reformáció” címmel rendeztek konferenciát a soproni levéltárban 2017. november 29-én.

A protestantizmus története a Kárpát-medencében – Beszélgetés Oláh Tamással

Kassa – Vissza a forrásokhoz – ez a címe a Magyar Nemzeti Levéltár által összeállított vándorkiállításnak, mely a protestantizmus történetét dolgozza fel a Kárpát-medencében. A kiállítást a határon túl elsőként Kassán mutatják be. A tárlat látnivalóit Oláh Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Levéltárának osztályvezetője ismertette.

A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2017. évi vándorgyűlése

Miskolc – A Magyar Levéltárosok Egyesülete 2017. július 10–12. között Miskolcon tartotta vándorgyűlését. Ebben az évben a reformáció ötszázadik évfordulójához kapcsolódva a forrásközlő szekció előadásai a reformáció köré szerveződtek, a szakmai kirándulások pedig Sárospatakra és Sátoraljaújhelyre vezettek.

A Zala megyei levéltárban megtartották az első reformációs foglalkozást

Zalaegerszeg – A Magyar Nemzeti Levéltár Zala megyei levéltárának munkatársai nagy érdeklődés közepette tartották meg az intézmény első reformációs témájú levéltár-pedagógiai foglalkozását. Erős Krisztina és Paksy Zoltán levéltáros kollégák sikeres levéltári órát mutattak be az érdeklődő hallgatóságnak. A levéltár és a helyi református és evangélikus gyülekezet közti jó együttműködés jegyében a felnőtteknek szóló programok is alakulóban vannak.

Oldalak

Feliratkozás RSS - levéltár csatornájára