Ordass Lajos

Személyes emlékek Ordass püspökről

Emlékezve a százhúsz évvel ezelőtt született Ordass Lajos püspökre, eddig meg nem jelent beszélgetésekkel is felidézzük alakját. Dr. Boleratzky Lórándnak, a 2019-ben elhunyt evangélikus egyházjogásznak, egyetemi magántanárnak, az 1989-ben alakult Ordass Lajos Baráti Kör korábbi elnökének és Zászkaliczky Pál nyugalmazott evangélikus lelkésznek, az Ordass Lajos Baráti Kör egyik alapító tagjának visszaemlékezései Boda Zsuzsa újságírói archívumából származnak.

„Józan mérsékletet munkáljunk” – Ordass Lajos püspök évindító levele 1946-ból

Ordass Lajos a második világháború utáni gondterhes időszakban, 1945. szeptember 27-én foglalta el püspöki tisztét a Bányai Egyházkerületben. A következő esztendőben január 15-én írt, az egyházkerületében szolgáló munkatársainak szóló levelét közöljük.

Aki mindvégig állhatatos maradt

Százhúsz évvel ezelőtt született Ordass Lajos. Két alkalommal volt püspök két különböző nevű egyházkerületben, és mindkétszer az egyházellenes, kommunista államhatalom mozdította el tisztségéből. Életének és szolgálatának felidézéséhez – más források mellett – segítséget nyújtott az Aki mindvégig állhatatos maradt – Ordass Lajos, a mártírsorsú evangélikus püspök című, dr. Boleratzky Lóránd tollából született, az Ordass Lajos Baráti Kör gondozásában 2001-ben megjelent kötet.

120 éve született Ordass Lajos

120 éve, 1901. február 6-án született Ordass Lajos evangélikus püspök. Ebből az alkalomból Korányi András evangélikus lelkésszel beszélgetünk. Az Evangélikus Hittudományi Egyetem Egyháztörténeti Tanszékének egyetemi tanárával felidézzük, hogy miként tudott Ordass püspök biblikus alapon helytállni a második világháború idején ugyanúgy, mint a kommunista diktatúra alatt, valamint arra is választ kaphatunk, hogy mit üzenhet a 21. századnak Ordass életútja. A videó alatt a püspök prédikációiból válogatott idézetek olvashatók, valamint Ordass Lajos életének kronológiáját is publikáljuk.

Emberek maradtak embertelen időkben

„Az utolsó fél évszázadban az embernek becsületesnek maradnia a saját és családja állandó kárára, mondhatni vesztére, nem volt éppen könnyű feladat. Benkő ennek a feladatnak játékossága mellett páratlan könnyedséggel és természetességgel felelt meg” – írta egykori recski rabtársáról, az evangélikus családba született Benkő Zoltánról Faludy György költő. Benkő egyike annak a hatvan múlt századi nemzettársunknak, akiknek az élettörténetét olvashatjuk a Magyar hősök – Elfeledett életutak a 20. századból címmel a közelmúltban megjelent, több mint négyszázötven oldalas kötetben.

Házhoz vitt kitüntetések

Budapest – Szokatlan módon, de annál meghittebb, bensőségesebb ünnep keretében került sor idén az Ordass Lajos- és Prónay Sándor-díjak átadására. Házhoz vitte egyházunk elnöksége – dr. Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő – azokat a kitüntetéseket, amelyeket eredetileg is ezen a napon, 2020. november 8-án, a Márton-napi ünnepségen, a Deák téri evangélikus templomban nyújottak volna át.

Ordass Lajost 75 éve iktatták be a püspöki szolgálatba

Ordass Lajost 1945-ben, az idős Raffay Sándor lemondása után a Bányai Egyházkerület gyülekezetei megválasztották püspöküknek.

Egyháztörténeti csemege! – Terray László az Ordass-könyvekről

Harminc évvel ezelőtt (1990-ben) a Zákeus Média Centrum kamerája előtt vallott ezen az archív felvételen Terray László arról, milyen viszontagságos körülmények között írta meg az Ordass-könyveket.

„Ordass püspök boldog ember volt a jézusi értelemben...”

Budapest – Ordass Lajos mártír sorsú evangélikus püspök életét bemutató vándorkiállítás nyílt február 27-én este – csupán néhány nappal a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapja után –, a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium dísztermében. A 15 nagy tablóból álló tárlat szövegét Isó Gergely történész, a tárlat szakmai referense jegyzi, grafikai tervezője Kelemen Gábor, a képeket az Evangélikus Országos Gyűjtemény és a Fortepan bocsátotta rendelkezésre. A kiállítás végigkíséri a püspök életútját, illetve kiemelten foglalkozik püspöki szolgálatával és börtönéveivel. Az emlékezés aktualitását az adja, hogy 2020 szeptemberében lesz 75 éves évfordulója Ordass Lajost püspökké avatásának (1945). A vándorkiállítás – amelyet kérésre a készítők eljuttatnak egyházunk gyülekezeteibe és intézményeibe – a Magyarországi Evangélikus Egyház és az Igazságügyi Minisztérium támogatásával valósult meg.

Ordass Lajos evangélikus püspök életét bemutató vándorkiállítás nyílik Budapesten

Budapest – Ordass Lajos, a kommunizmus idején meghurcolt evangélikus püspök életét bemutató vándorkiállítás nyílik a Budapest-Fasori Evangélikus Gimnáziumban.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Ordass Lajos csatornájára