Mende

A pünkösdi templomdíszítéstől az egyházi szolgálatig

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Nyárfákat díszítenek pünkösdkor templomukban a mendeiek

Mende – Az 1700-as évek végén nyolc evangélikus család települt le Mendére a Felvidékről. A település ekkor még nem rendelkezett templommal, éppen ezért a szomszéd Péteriből jártak át istentiszteletet tartani. Az 1800-as évek elején a földbirtokosok egy katolikus és egy evangélikus templomot is felépítettek, az avatásra 1832-ben került sor. A templomdíszítés szokását is Felvidékről hozták magukkal.

2015-ben a mendei evangélikus templomdíszítés lesz a Summerfest díszvendége

Mende – A Summerfest célkitűzése, hogy a széles világ néphagyományai mellett külön hangsúlyt fektessen az UNESCO szellemi kulturális örökség magyar elemeinek bemutatására. 2015-ben a mendei evangélikus templomdíszítés a fesztivál díszvendége.

Evangélikusság, Mende és Summerfest? – Beszélgetés Polczer Csabáné Évával

Mende – Százhalombatta – Idén huszonegyedik alkalommal kerül megrendezésre Európa legnagyobb folklórfesztiválja, a Summerfest. Erre a programsorozatra hívták meg a mendei evangélikus gyülekezetet a pünkösdi templomdíszítési hagyományával, amely 2011 óta a Szellemi Kulturális Világörökség része. Erről a különleges szokásról kérdeztük a 2003-ban Dél-Pest Megyei Egyházmegyéért-díjjel is elismert Polczer Csabáné Évát.

„Tetőtől-talpig”, „Egyedül nem megy” – Hittantáborok Mendén

Mende – A piciny mendei gyülekezet már 15. éve szervez napközi jellegű hittantábort – de még sosem adták ezt hírül –, kitartásuk és hűségük jeléül most az evangélikus.hu oldalon másokat is szerettek volna tájékoztatni erről. Személyes beszámoló a táborvezető tollából.

Velünk élő néphagyomány – Pünkösd Maglódon

Maglód – Pünkösd a maglódi evangélikusok számára az év egyik legszebb ünnepe. Pünkösd szombatjának reggelén férfiak indulnak el a település határába, ahol fiatal nyárfahajtásokat vágnak ki. Ezeket a templomban a padokhoz rögzítik. A párban lévő nyárfák ágait az oltárnál és a padsoroknál összekötözik. A szombat délután már a lányoké, asszonyoké. A templomban felállított topolyfák ágaira népi motívumokkal hímzett keszkenőket, színes szalagokat akasztanak, melyek a Szentlelket szimbolizálják.

Magyar és külföldi közösségek kulturális öröksége a szentendrei Skanzen pünkösdi sokadalmán – Újra látható a mendei templomdíszítés is

Szentendre – A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum pünkösdi sokadalmához kapcsolódva tizenhat magyar és négy nemzetközi közösség is bemutatkozik a negyedik Nemzetközi Szellemi Kulturális Örökség Találkozón vasárnap és hétfőn.

Ő mindig ott van velünk – A mendeiek ünnepén is!

Mende – 2012. december 9-én ünnepi istentisztelet keretén belül tartották meg a mendeiek templomuk felszentelésének 180. évfordulóját. Személyes beszámoló a gyülekezet egyik presbiterétől. Szöveg és fotó: Nyéki Klára
Feliratkozás RSS - Mende csatornájára