zsinat

Elmaradt a szeptemberre halasztott zsinati ülés – Távolléti szavazást rendeltek el

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának elnöksége – a járványhelyzetre való tekintettel – a napokban rendkívüli eljárásról szóló szavazást rendelt el.

Jövőre lesz 30 éves egyházunk zsinatának újraindulása

1991. június 8-án alakult meg egyházunk korszakváltó új zsinata. A fasori templomunkban tartott ünnepélyes nyitó istentiszteletre még sokan emlékezhetnek. Honlapunkon olvasható a megnyitás alkalmával elhangzott prédikáció és az akkor sok kérdést fölvető úrvacsorai bűnvallás. Azóta rendszeresen „zsinatol” egyházunk törvényhozó testülete. Hogyan is kezdődött?

Ülésezett a zsinat

Budapest – Többek között a kormánnyal kötendő szerződés, a gyülekezetek felelősségvállalása, önálló gazdálkodása, jogi személyiségük kérdése, a Lelkészi Életpályamodell kérdései és az Evangélikus Hittudományi Egyetem fejlődési terve is terítékre került 2020. február 21-én, a budapesti Üllői úton lévő székházban tartott, soron következő XI/5. zsinati ülésszakon.

Ülésezett a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata

Budapest – László Virgil zsinati tag, egyetemi adjunktus áhítatával vette kezdetét a zsinat 2019. november 22-én tartott ülése, amely sorrendben a XI. Zsinat 4. ülésszaka volt.

Debrecenben ünnepelték a reformáció emléknapját a MEE zsinatának elnökei

Debrecen – A Reformációi emlékparkban zajlott budapesti központi ünnepséggel párhuzamosan országszerte számos településen tartottak ökumenikus ünnepi istentiszteleteket október 31-én.

Lezajlott a XI. Zsinat harmadik ülésszaka

Budapest – 2019. május 31-én a Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinata ülésezett az Üllői úti székházban.

Sor került a XI. zsinat 2. ülésszakára

Budapest – 2019. február 22-ére hívták össze a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) XI. zsinatának 2. ülésszakára a tanácskozó testületet az Üllői úti székházban. Az alábbiakban részletes tudósításunk olvasható.

Első zsinatára emlékezett az EKD

Bielefeld – A Vesztfáliai Protestáns Egyház minden ősszel Bielefeld-Bethelben rendezi meg éves tartományi zsinatát. Idén a Németországi Protestáns Egyház (EKD) hetven évvel ezelőtt tartott első zsinati ülésére is emlékeztek.

Egymásból merítettek erőt a cseh testvérek és a szlovákiai reformátusok

Pozsony – A Cseh Testvér Evangélikus Egyház és a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház zsinati elnökségei között testvéregyházi találkozóra került sor Rimaszombatban január 24-25-én. A találkozót, melynek célja a kölcsönös információ- és tapasztalatcsere volt a két egyház képviselői között, a Csillagház konferencia-központban rendezték.

Az egyház legyen egyház

Isten legyen Isten – évtizedekkel ezelőtt ezzel a címmel írt korszakos könyvet Luther teológiájáról az angol Philip S. Watson. Kérdése az, hogy mind a 16. században, mind a magunk korában miként kerülhet Isten az őt megillető helyre egy olyan világban, amelyben az ember természetesnek tartja, hogy ő maga legyen a középpontban. Istent a megfeszített és feltámadott Jézus Krisztusban ismerhetjük meg és ismertethetjük meg – missziói lelkülettel – másokkal.

Oldalak

Feliratkozás RSS - zsinat csatornájára