Szerbia

Felújítják a Vajdaság legnagyobb evangélikus templomát Verbászon

Verbász – Verbász a második világháború előtt erős német közösséggel rendelkezett, akik nagyrészt evangélikus vallásúak voltak. Éppen ezért a XIX. században jelentős templom épült itt, amely egyházmegyei székhely is volt a történelmi Magyarországon. Az idők szele sajnos az egyházközösséget és a templomot is megtépázta, és mára az evangélikus egyház egyik legromosabb temploma lett. Szerencsére anyaországi támogatással megkezdődött a felújítása.

Műemlékké nyilvánítják a pancsovai és a torontálvásárhelyi templomot

A szerb kormány döntése értelmében műemlékké nyilvánítják a pancsovai evangélikus templomot.

Nem evangélikus lelkész lopta el a gyerekek ajándékait – Mikor beszéljünk evangélikusokról és mikor ne?

A legtöbb hazai médiafelületen megjelent és pillanatok alatt el is terjedt a múlt héten (mno.hu, 444.hu, 24.hu), hogy egy vajdasági evangélikus lelkész lopta el több száz rászoruló gyerekek karácsonyi ajándékát. A hamis információ hamar bejárta az internetet, az azonban az eset mellett szintén szomorú, hogy a helyreigazításnak már korántsem volt ekkora visszhangja. Pedig hamar kiderült, hogy ugyan valóban lelkész volt az illető gazember, csak éppen egy szabadkeresztény szekta vezetője és nem az evangélikus egyházé.

Egyházi, világi és népzene a bácsfeketehegyi evangélikus templomban

Bácsfeketehegy – Ökumenikus egyházi zene, világi zene, népdalok – minden egy csokorban. Bácsfeketehegyen vendégszerepelt vasárnap este a sepsiszentgyörgyi Pro Musica Kamarakórus.

Nemzetközi szlovák evangélikus találkozó kezdődött Békéscsabán

Békéscsaba – Szerbia, Horvátország, Románia, Csehország és Magyarország. Ezekben az országokban is jelentős számú szlovák nemzetiség él, akik evangélikus hovatartozásukat ünneplik ezekben a napokban Békéscsabán. Az ötödik alkalommal megtartott Szlovák Evangélikus Egyházi Napokon közel kétezren vesznek részt.

Befejezte árvízi segélyprogramját Szerbiában és Bosznia-Hercegovinában a MÖS

Budapest – Lévai Anikó jószolgálati nagykövet és Lehel László elnök-igazgató is tagjai az Ökumenikus Segélyszervezet küldöttségének, mely a 2014-es hatalmas pusztítást végző árvíz károsultjait támogató segélyprogram lezárása alkalmából utazott Szerbiába és Bosznia-Hercegovinába.

Istentisztelet Bácsfeketehegyen a felújított evangélikus templomban

Bácsfeketehegy – 2016. március 20-án, virágvasárnap napján, 15 órai kezdettel, az Ágostai Hitvallású Evangélikus Keresztyén Egyház ünnepi istentiszteletet tartott a 2011-ben romjaiból felújított bácsfeketehegyi evangélikus templomban. Az istentiszteletre több evangélikus gyülekezetből is érkeztek vendégek, majd alkalmi műsort mutattak be a hittanos gyerekek.

Árvízkárosult iskolát segít Horvátországban az Ökumenikus Segélyszervezet

Budapest – Szerbia és Bosznia mellett Horvátországra is kiterjeszti a májusi rendkívüli árvizek károsultjait támogató segélyprogramját az Ökumenikus Segélyszervezet.

Segélyszállítmányt vittek Délvidékre a szarvasi evangélikusok

Szarvas – Egy tele kisteherautónyi adománnyal indult el ma a Délvidékre, az árvíz sújtotta területre Lázár Zsolt evangélikus esperes. A szerbiai szlovák evangélikusok segélykérésére fogott össze a Szeretetszolgálat, a helyi Szlovák Kisebbségi Önkormányzat, a Szlovák Általános Iskola és természetesen a Benka is, valamint az óvodák, és így adták össze a segélyszállítmányt.

Kitelepített árvízkárosultakat segít az Ökumenikus Segélyszervezet Szerbiában

Egymillió forint értében adnak át ma humanitárius segélyt az Ökumenikus Segélyszervezet munkatársai a szerbiai Sidben. A balkáni segélyakcióhoz a 1353-as adományvonalon várják az adományokat.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Szerbia csatornájára