Balassa János

Erzsébet királyné magyar orvosa – Balassa János emlékezete

Talán sokan nem is tudják, hogy a szekszárdi Tolna Megyei Balassa János Kórház névadója evangélikus orvosprofesszor volt. A hazai orvostörténet egyik legkiemelkedőbb alakja nemcsak napjainkig alkalmazott műtéti újításokkal modernizálta a gyógyítás módszereit, de a fecskendő vagy a gipszkötés használata, a rendszeres vizeletvizsgálatok bevezetése vagy a nyílt törés mint orvosi szakkifejezés is az ő nevéhez fűződik.

Vallása miatt nem lehetett Pesten orvos – 150 éve halt meg Balassa János

Balassa Jánost Bécsben fényes orvosi karrier várta, ám ő a hazájában akart gyógyítani. Evangélikusként viszont csak azért dolgozhatott Pesten, mert 1843-ban végrehajtott egy bravúros műtétet a kancellár testvérén.

A Balassák emlékezete

Sárszentlőrinc – A sárszentlőrinci gyülekezet 2017. szeptember 17-én emlékezett neves lelkészére, Balassa Jánosra, halálának 175. évfordulóján. A Balassa János név inkább fiáról, a naggyá lett, Európa hírű sebészprofesszorról ismert, hiszen róla Budapesten, Szekszárdon is kórházat neveztek el, így – még a szakmai körökön túl is – az utókor őrzi nevét.

200 éve született Balassa János

Kétszáz éve, 1814. május 5-én született Balassa János, „az osztrák császárság díszének”, a korszerű magyar sebészeti oktatás és gyakorlat megteremtője. Forrás: mno.hu, MTI, szöveg: PÁ
Feliratkozás RSS - Balassa János csatornájára