katona

„Kard és toll”: Markó Árpád életpéldája

A Honvédelem.hu sorozatában olyan katonai életpályákat mutatnak be, amelyek bizonyítják, hogy a kiemelkedő harcászati, hadügyi ismeretek jól megférnek a különböző tudományágak iránti érdeklődéssel, és az ezekben szerzett tudás a honvédelem ügyének fejlődést szolgálja. A második részben Markó Árpád ezredes életpályáját írták le, amelyen keresztül a XX. század sorsfordító eseményei is feltűnnek.

A hit megkönnyíti a katonák szolgálatát – 25 éve alapították újra a tábori lelkészi szolgálatot

Budapest – A katonáknak szükségük van a hitre, amely megkönnyíti szolgálatukat, és szükségük van a tábori lelkészekre, akik közéjük viszik a szeretetet és a törődést – mondta a honvédelmi miniszter a tábori lelkészi szolgálat újraalapításának 25. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen 2019. február 26-án, kedden Budapesten.

Amerikai lelkész volt a pápai Gyurátz Kör vendége

Pápa – Az amerikai légierő tartalékosaként a helyi bázisreptéren vallási szolgálatot két éven át ellátó Mark Marius amerikai evangélikus tábori lelkész mutatkozott be a Gyurátz Körben.

Kossuth bakonytamási katonáira emlékeztek

Pápa – Magyarország néhai kormányzóelnöke, Kossuth Lajos idei születési évfordulónapjának másnapján, 2018. szeptember 20-án a Pápa közeli Bakonytamási községbe zarándokolt az „Elsősorban pápai” Városbarát Egylet (EpVE) kis küldöttsége, amely fölkereste közelgő 125. halálozási évfordulója alkalmából Tatay Sámuel evangélikus lelkész, esperes, néhai '48-as nemzetőr, valamint az ugyancsak a temetőben nyugvó és szintén 125 éve elhunyt M. Vági Márton, a Dráva-vonal védelmében is részt vett '48-as honvéd síremlékét.

Szolgálat hittel és becsülettel – A keresztény katona hivatása

Idén százhetven éves a honvédség, az 1848–49-es szabadságharc evangélikus hőse, Görgey Artúr honvéd tábornok pedig kétszáz éve, 1818. január 30-án született. Május utolsó vasárnapján, a magyar hősök emlékünnepén országszerte megemlékeztek honvédő katonahőseinkről.

„Bajtársként és lelkészként kell utat találnom a katonákhoz”

Győr – Többéves kihagyást követően, tavaly decemberétől ismét él a tábori lelkészi szolgálat a győri helyőrségben. Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred laktanyájában Szabó János főhadnagy, evangélikus tábori lelkész várja a katonákat. A családjával Győrben élő lelkipásztorral beszélgetett a honvedelem.hu a lelkészi szolgálatról, a katonai hivatásról, a tervekről, a kihívásról, a mindennapokról.

Hitvesi szeretet sorokba öntve – A négyszáz oldal az első világháború valós metszete

Véletlenül került elő egy első világháborús levelezés. A szécsiszentlászlói (Motvarjevci, Szlovénia) Jankó Zsigmondnak és feleségének, Matildnak a négyszáz levele páratlan forrásként szolgál a kutatóknak és a helytörténészeknek egyaránt. A szép nyelvezetű írások kötetbe rendezése és kiadása a határon túl élő magyar közösségek legkisebbikének, a muravidékieknek a keze munkáját dicséri, Lendván látott napvilágot, és a Vágyakozás a lövészárkokból címet viseli.

Istentiszteleti megemlékezés Görgei Arthurról, halála 100. évfordulóján

Budapest – Budapesten, a Bécsi kapu téri evangélikus templomban megemlékezést tartottak a Magyar Honvédelem Napján 2016. május 21-én. 1849-ben a magyar csapatok Görgei Arthur fővezér vezetésével ezen a napon szabadították fel Buda várát az osztrák megszállás alól. Hetvenkét év elteltével élesztették újjá a hagyományt, hogy ezen a napon istentiszteletet tartanak.

Egy porosz tiszt emléke...

Makó – Makó városától mintegy 3-4 km-re található Jángor különleges sírkerteket rejt. Napjainkban a helyi evangélikusok megfogyatkozása miatt a temetőjüket az önkormányzat tartja rendben. Nemrégiben Szlaukó Orsolya evangélikus lelkész, Forgó Géza és dr. Orbán Imre történészek az első világháború egyik kései áldozatára bukkantak az evangélikus temetőben.

A Don-kanyarban történt tragédiára emlékeztek Szarvason

Szarvas – A 73 éve történt doni tragédiára emlékeztek a szarvasiak az Ótemetőben, a szombat borongós, esős délutánján. A megemlékezés szónoka ezúttal is Szenes János, a Szarvasi Történelmi Emlékút Közalapítvány elnöke volt, aki kutatásaira alapozva évről-évre újabb és újabb részleteket tud feltárni arról, hogy mi is történt 1943. január 12-e és 24-e között a Don-kanyarban.

Oldalak

Feliratkozás RSS - katona csatornájára