megemlékezés

Családias megemlékezés Andorka Rudolfról a nevét viselő intézményben

Évek óta Androka Rudolf Széchenyi-díjas professzor, egykori zsinati elnök nevét viseli a balatonszárszói konferenciaközpont. Az üdülőben eddig nem utalt semmi arra, hogy ki is az intézmény névadója, ezért születése 90. évfordulóján – részben a számára oly kedves balatoni környezetben – őt ábrázoló nagyméretű fotókat helyeztek el az épület belső falán.

Egy név – egy élet: a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja

Egy név – egy élet. Idén ez a holokauszt emléknap mottója. 2021-ben Magyarországon páratlan válaszra talált a kezdeményezés, hogy úgy emlékezzenek a Soá emléknapján zsidóságuk miatt meggyilkolt honfitársakra, hogy több város összekapcsolásával, minden helyen a település egykori áldozatainak nevét olvassák fel, egész napos online esemény keretében.

Bartók Béla születésének 140. évfordulóján – Koszorúzás a zeneóriás nagyszentmiklósi szobrainál

Nagyszentmiklós – 1881. március 25-én született Nagy­­szentmiklóson Bartók Béla, a vi­lág­hírű zeneszerző, ki­váló zongoraművész, etnomuzi­­kológus, az egyetemes zeneirodalom megkerülhetetlen személyisége. A zeneóriás születésének 140. évfordulójára méltó megemlékezést tervezett a nagyszentmiklósi Pro Bartók Társaság, de a vírushelyzet ezt nem tette lehetővé. A későbbi időpontra elhalasztott kerek évfordulós megemlékezésről Tamás Sándor, a Pro Bartók Társaság alapító elnöke nyilatkozott a Nyugati Jelennek.

Néma főhajtás a leghívebb magyar emlékére Pápán

Pápa – A hétvégén volt Kossuth Lajos néhai magyar kormányzóelnök, Pápa város egykori díszpolgára halálozási évfordulónapja. 2017-től fogva – amióta a pápai Kossuth Lajos utca végén, a Tansütő oldalfalán felavatásra került a domborműves Kossuth-emléktábla – az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) a Kossuth Szövetség (KSZ) megyei csoportjaként kis megemlékezést szokott itt ilyentájt tartani. Sajnos, ahogy tavaly, úgy idén sem hirdettethetett meg a hagyományos, szervezett főhajtás a szomorú járványhelyzet miatt.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a nemzet ünnepén Kolozsváron

Kolozsvár – 2021. március 15-én ökumenikus istentiszteletet tartottak az Egyetem utcai Piarista-templomban a magyar történelmi egyházak vezetői Kolozsváron. A továbbiakban Fehér Attila főtanácsos – esperes gondoltait olvashatják.

Az egyházak közösen emlékeznek a koronavírus-járvány áldozataira

München – Egy európai kezdeményezés hatására Németországban számos gyülekezet csatlakozott a 2021. február 27-i megemlékezéshez. Istentisztelet keretében több helyszínről fogják közvetíteni az áprilisi alkalmakat.

Az evangélikus teológia professzorára emlékeztek Pápán

Pápa – A helyi református gimnáziumból indulva a lutheránusok legtöbbet publikáló egyházi írója lett Payr Sándor, akit még a püspöki szék sem tudott elcsábítani a tanári és kutatói hivatásától.

Közös istentisztelettel emlékeztek a csepregi vérengzésre – VIDEÓK! FOTÓK!

Csepreg – 400 évvel ezelőtt politikai és vallási indítású vérengzés történt Csepregen. A katolikus császári csapatok 1200 evangélikus polgárt felkoncoltak, templomaikat és a város nagy részét elpusztították. A kiengesztelődés jegyében 2021. január 19-én az ökumenikus imahéten egy ökumenikus istentisztelet keretében tartottak megemlékezést.

A budapesti gettó felszabadulásának évfordulójára emlékezünk

Budapest – 76 éve, 1945. január 18-án szabadult fel az úgynevezett pesti „nagy” gettó. Erre emlékezve tartottak Az emlékezés virtuális sétája címmel online megemlékezést a Csányi5 – Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár szervezésében, 2021. január 17-én.

Mezőberényben megemlékezést tartottak a malenykij robotra elhurcoltakról

Mezőberény – Január 6., vízkereszt ünnepe. 1945-ben ezen a napon hurcolták el a Mezőberényi Evangélikus Egyházközség akkori fiataljait jóvátételi kényszermunkára – malenykij robotra. „Ma már csak kevesen élnek közöttünk. Szeretteikkel emlékezünk megpróbáltatásaikra, kitartásukra, egyben Isten mentő szeretetére” – írták a gyülekezet Facebook oldalán.

Oldalak

Feliratkozás RSS - megemlékezés csatornájára