Ausztria

A pandémia ellenére idén is lesz betlehemi láng

Bécs – November közepén jelentette be az ORF osztrák közszolgálati televízió, hogy a hagyományoknak megfelelően idén is meggyújtják a béke lángját a betlehemi Születés Templomában. 1986 óta minden évben kiutazik egy gyermek Ausztriából Betlehembe, hogy a Jézus Krisztus születésének helyét jelképező, 14 ágú ezüstcsillag fölötti örökmécsesről meggyújtsa a lángot.

Ausztria: Elhalasztják az egyházi ünnepségeket és az istentiszteletek sem lesznek megtartva

Bécs – Az Osztrák Szövetségi Kormány arra kérte az egyházakat és vallási közösségeket, hogy halasszák el rendezvényeiket és ne tartsanak istentiszteleteket vagy csak kis körben jöjjenek össze a hívek. Ezt a kérést figyelembe véve a vallási közösségek úgy döntöttek, hogy eleget tesznek a felhívásnak és nem tartanak templomi istentiszteleteket.

Szolgálat az ausztriai magyarok között

Soproniként mindig is természetes volt számomra a szinte napi kapcsolat Ausztriával. Az elmúlt évtizedek egyes időszakaiban persze más és más módon voltak jelen szülővárosom mindennapjaiban és a saját életemben is – ahogyan nagyapám emlegette őket – a „sógorok”. Mégsem számoltam soha azzal, hogy egyszer lelkészként leszek része a szomszédos ország evangélikusai életének.

Michael Chalupka lett az új osztrák evangélikus püspök

Bécs – Az Ausztriai Evangélikus-Lutheránus Egyház új püspöke Michael Chalupka (59) lett, miután 2019. május 4-én, pénteken a zsinat delegáltjai a szükséges kétharmados szavazattal őt választották meg a 12. körben. A további jelöltek Andreas Hochmeir és Manfred Sauer voltak. Az új püspök Michael Bünker püspököt váltja, miután ő nyugdíjba vonul. Az új püspök szeptember elsejétől veszi át hivatalát.

Az azonosnemű párok megáldásáról szavaztak az osztrák evangélikusok

Bécs – Az Ausztriai Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház megszavazta, hogy a jövőben az azonos nemű párokat is megáldhassák a templomi szertartásokon, amennyiben korábban polgári esküvőt tartottak. Az egyház szerint a szinódus döntése a Biblián alapul, hozzátéve, hogy ez fontos lépés az egyenlő jogok irányába. Az osztrák evangélikusok szerint az azonos neműek polgári házassága megfelel a férfi és nő között kötött, életre szóló partneri kapcsolatnak.

Félnapos ünnep lesz Ausztriában a nagypéntek

Bécs – „Se hús, se hal” – ez volt a legvisszafogottabb reakció az osztrák kormány döntésére a közelgő nagypéntekkel kapcsolatban.

Uniós bíróság: Uniós jogot sért a vallási alapon megkülönböztető osztrák szabályozás

Brüsszel – Luxembourg – Az európai uniós jogot sérti, és valláson alapuló hátrányos megkülönböztetésnek minősül, hogy Ausztriában nagypénteken csak azoknak a munkavállalóknak biztosítanak fizetett munkaszüneti napot, akik bizonyos egyházakhoz tartoznak – közölte döntését az Európai Unió Bírósága 2019. január 21-én, hétfőn.

Helyzetkép a határon túli magyar evangélikusokról

„Mindenekelőtt legyetek kitartóak az egymás iránti szeretetben” – ez a mottóul választott igeszakasz (1Pt 4,8) komoly feladat elé állítja a külhoni magyar evangélikus gyülekezetek és egyháztestek vezetőit. A Magyar Evangélikus Tanácskozó Testület június 28–29-én Szarvason tartott ülésén az egybegyűltek visszatekintettek a reformáció indulásának ötszázadik évfordulója alkalmából tavaly szervezett ünnepi eseményekre, megosztottak egymással örömteli híreket is – mindemellett a határon túli, főképpen a Kárpát-medencei lelkészek igen komoly nehézségekről is beszámoltak.

Jó példa a közép-európai összefogásra – Beszélgetés Szabó Lajos rektorral

Budapest – Ausztria, Magyarország és Szlovákia lelkészjelöltjei találkoztak Hainburgban, hogy egymás megismerésén túl teológiai eszmecserét folytassanak. A közel harmincfős konferencián téma volt a 21. század egyháza, az országok közötti kapcsolat és a jövő gyülekezete is. Szabó Lajossal, az Evangélikus Hittudományi Egyetem rektorával, a Gyakorlati Tanszék vezetőjével a konferencia kérdéseiről beszélgettünk.

Első közösen kiadott katolikus–evangélikus pásztorlevél Ausztriában

Bécs – Ökumenikus premier: első alkalommal adott ki katolikus püspök és evangélikus esperes közösen pásztorlevelet Felső-Ausztriában, amelyet 2017. január 22-én istentisztelet keretében olvastak fel gyülekezeteikben.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Ausztria csatornájára