Szarvas

Tánccal ad reményt az Ótemplomi Szeretetszolgálat

A reményt vitte el a tánc a Magyarországi Evangélikus Egyház által fenntartott Ótemplomi Szeretetszolgálat idősotthonaiba. Az intézmény több mint 200 dolgozója és több mint 300 lakója közül nagyon sokan megmozdultak azért, hogy részt vegyenek a Jerusalema kihívásban.

Reálkéthét – Reális kihívásokkal a Vajda Péter Evangélikus Gimnáziumban

Szarvas – A Vajdában hagyományosan február közepén tartják a reálhét elnevezésű rendezvényt. Idén át kellett gondolnunk a szokásos programokat, hiszen a rendkívüli helyzet rendkívüli megoldásokat igényel.

Meglátni a szépet

Szarvas – Amikor én gimnáziumi diák voltam, nagy, széles osztálytermekbe jártunk, a táblára krétával írtuk fel a számunkra teljesen felfoghatatlan feladatokat, amelyeket a tanárral együtt oldottunk meg az órákon. Sokszor jókat nevettünk az egyik fiú osztálytársunkon, aki sosem készült, mégis hatalmas színészi tehetségét megcsillantva adta meg a módját a felelési előkészületeknek. Ő volt az osztályunk színfoltja: nagyszerűen tudott zongorázni, és bizony szélhámossága nem ismert határokat. Ha valamelyik órán felszólították felelni, feszült és izgatott csend támadt a teremben. Feszült, mert tudtuk, ő megint nem tanult, és hamarosan új áldozat után néznek, mégis izgatott, hogy ma ismét kabaréműsor lesz!

Betöltötték a gulyáságyút és tüzeltek

Szarvas – Idei már negyedik alkalommal osztottak ételt 2021. február 7-én az Ótemplomi Szeretetszolgálat Pásztor Mátyás vezette főzőcsapat közreműködésével. Az első két alkalommal klasszikus babgulyás, a harmadikon székelykáposzta főtt, vasárnap palócleves készültcsirkéből – foglalta össze az év eleje ételosztásait Lázár Zsolt esperes a Newjsag.hu-nak.

800 adag meleg ételt osztottak ki az ökumenikus imahét zárásaként a szarvasi gyülekezetek

Szarvas – Az ökumenikus imahét zárásaként ételosztást hirdetettek a szarvasi gyülekezetek. Az evangélikus, katolikus és református testvérek adományaiból vásároltuk meg a hozzávalókat. A megújult gulyáságyúban pedig Pásztor Matyi és főzőcsapata főzte meg a nagyon finom babgulyást. 800 adagot osztottak szét az istentisztelet után, jövő héten székelykáposztával készülnek. Azt tervezik, hogy az ételosztásokat addig folytatják, amíg támogatást kapnak hozzá. Az eddig érkezett adományokból három hétvégén fognak tudni főzni az Ótemplomi Szeretetszolgálatnál.

Egy korát megelőző, újító lelkész – Tessedik Sámuel emlékezete

„Evangélikus lelkész, pedagógus, a mezőgazdasági tudományok művelésének és oktatásának magyarországi úttörője” – olvashatjuk a kétszáz évvel ezelőtt elhunyt Tessedik Sámuelről szóló szócikk bevezető mondataként a Britannica Hungarica nagylexikonban. Korát sok tekintetben messze megelőzte, ezért sokszor kellett hátrányokat elszenvednie. Ma is számontartott pedagógiai és mezőgazdasági újításairól szépszámú tanulmány, könyv született. A II. József, majd II. Lipót, később I. Ferenc császár és király által is elismert Tessedik „ötvenéves papi hivatalának jubileuma alkalmából” megírta életének eseményeit; a visszaemlékezés 1873-ban jelent meg magyarul. Cikkünkben többször is e kötetet hívjuk segítségül.

Januárban is folytatódik Angyali Segítség az Ótemplomból! – Sajtótájékoztatót tartottak Szarvason

Szarvas – A Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség és az Ótemplomi Szeretetszolgálat 2021-ben is folytatja történetének legsikeresebb jótékonysági akciósorozatát, „Angyali Segítség az Ótemplomból” címmel. 2021-ben azonban ez az akcióprogram is kicsit más lesz, mint az előző években, hiszen mellőzni kell a nagyszabású, tömegeket megmozgató rendezvényeket és sajnos a krízisszálló sem nyithat ki a járványügyi szabályok miatt. A szarvasiak azonban mindezek ellenére megpróbálnak célzott segítséget nyújtani a rászorulóknak, erról tartott 2021. január 6-án sajtótájékoztatót Lázár Zsolt esperes.

Evangélikus „sportnagypapa”és tanítványa

Lelkészcsaládban nevelkedett, gyermekként megtapasztalta a szegénységet, körülményei nem engedték, hogy az ötvenes években teológiai tanulmányokba kezdjen, lelkész legyen. Egyházunknak azonban tevékeny tagja évtizedek óta, több különböző tisztséget betöltve is. Hivatásául pedig a sportot választotta: edzőként sok gyerekkel szerettette meg az asztaliteniszt. Egyik mai tanítványa – egészen fiatal kora ellenére – évek óta sikert sikerre halmoz a versenyeken. Fest Attilával, a Szarvasi Körös Asztalitenisz-sportegyesület elnökhelyettesével, vezetőedzőjével és az ifjú tehetséggel, az evangélikus iskolában tanuló Szántosi Dáviddal találkoztunk.

Ismét lesznek Angyali reggelek Szarvason – Evangélikus püspökök is szolgálnak

Szarvas – Évek óta hagyomány már a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközségben, hogy minden adventi napon egyfajta lelki zarándoklatra hívják a híveket. Idén sem marad el ez a szokás, csak a vírus miatt picit változnak a feltételek.

Országos díjat nyert a szarvasi Angyali Reggelek hivatalos bejglije

Szarvas – „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett versenyre. A három kategóriában összesen 56 bejgli-pályamű érkezett. Ezeket egy neves cukrászokból álló szakmai zsűri kóstolt meg, és értékelt. A grémium tagja volt a cukrász szakmával rendelkező Harsányi Levente is. Nem lehetett egy unalmas zsűrizés!

Oldalak

Feliratkozás RSS - Szarvas csatornájára