Szarvas

Betöltötték a gulyáságyút és tüzeltek

Szarvas – Idei már negyedik alkalommal osztottak ételt 2021. február 7-én az Ótemplomi Szeretetszolgálat Pásztor Mátyás vezette főzőcsapat közreműködésével. Az első két alkalommal klasszikus babgulyás, a harmadikon székelykáposzta főtt, vasárnap palócleves készültcsirkéből – foglalta össze az év eleje ételosztásait Lázár Zsolt esperes a Newjsag.hu-nak.

800 adag meleg ételt osztottak ki az ökumenikus imahét zárásaként a szarvasi gyülekezetek

Szarvas – Az ökumenikus imahét zárásaként ételosztást hirdetettek a szarvasi gyülekezetek. Az evangélikus, katolikus és református testvérek adományaiból vásároltuk meg a hozzávalókat. A megújult gulyáságyúban pedig Pásztor Matyi és főzőcsapata főzte meg a nagyon finom babgulyást. 800 adagot osztottak szét az istentisztelet után, jövő héten székelykáposztával készülnek. Azt tervezik, hogy az ételosztásokat addig folytatják, amíg támogatást kapnak hozzá. Az eddig érkezett adományokból három hétvégén fognak tudni főzni az Ótemplomi Szeretetszolgálatnál.

Egy korát megelőző, újító lelkész – Tessedik Sámuel emlékezete

„Evangélikus lelkész, pedagógus, a mezőgazdasági tudományok művelésének és oktatásának magyarországi úttörője” – olvashatjuk a kétszáz évvel ezelőtt elhunyt Tessedik Sámuelről szóló szócikk bevezető mondataként a Britannica Hungarica nagylexikonban. Korát sok tekintetben messze megelőzte, ezért sokszor kellett hátrányokat elszenvednie. Ma is számontartott pedagógiai és mezőgazdasági újításairól szépszámú tanulmány, könyv született. A II. József, majd II. Lipót, később I. Ferenc császár és király által is elismert Tessedik „ötvenéves papi hivatalának jubileuma alkalmából” megírta életének eseményeit; a visszaemlékezés 1873-ban jelent meg magyarul. Cikkünkben többször is e kötetet hívjuk segítségül.

Januárban is folytatódik Angyali Segítség az Ótemplomból! – Sajtótájékoztatót tartottak Szarvason

Szarvas – A Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközség és az Ótemplomi Szeretetszolgálat 2021-ben is folytatja történetének legsikeresebb jótékonysági akciósorozatát, „Angyali Segítség az Ótemplomból” címmel. 2021-ben azonban ez az akcióprogram is kicsit más lesz, mint az előző években, hiszen mellőzni kell a nagyszabású, tömegeket megmozgató rendezvényeket és sajnos a krízisszálló sem nyithat ki a járványügyi szabályok miatt. A szarvasiak azonban mindezek ellenére megpróbálnak célzott segítséget nyújtani a rászorulóknak, erról tartott 2021. január 6-án sajtótájékoztatót Lázár Zsolt esperes.

Evangélikus „sportnagypapa”és tanítványa

Lelkészcsaládban nevelkedett, gyermekként megtapasztalta a szegénységet, körülményei nem engedték, hogy az ötvenes években teológiai tanulmányokba kezdjen, lelkész legyen. Egyházunknak azonban tevékeny tagja évtizedek óta, több különböző tisztséget betöltve is. Hivatásául pedig a sportot választotta: edzőként sok gyerekkel szerettette meg az asztaliteniszt. Egyik mai tanítványa – egészen fiatal kora ellenére – évek óta sikert sikerre halmoz a versenyeken. Fest Attilával, a Szarvasi Körös Asztalitenisz-sportegyesület elnökhelyettesével, vezetőedzőjével és az ifjú tehetséggel, az evangélikus iskolában tanuló Szántosi Dáviddal találkoztunk.

Ismét lesznek Angyali reggelek Szarvason – Evangélikus püspökök is szolgálnak

Szarvas – Évek óta hagyomány már a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközségben, hogy minden adventi napon egyfajta lelki zarándoklatra hívják a híveket. Idén sem marad el ez a szokás, csak a vírus miatt picit változnak a feltételek.

Országos díjat nyert a szarvasi Angyali Reggelek hivatalos bejglije

Szarvas – „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett versenyre. A három kategóriában összesen 56 bejgli-pályamű érkezett. Ezeket egy neves cukrászokból álló szakmai zsűri kóstolt meg, és értékelt. A grémium tagja volt a cukrász szakmával rendelkező Harsányi Levente is. Nem lehetett egy unalmas zsűrizés!

A Vajdába érkezik a Curie Kupa

Szarvas – Egri Gergő 12. B osztályos vajdás diák maga mögé utasítva versenytársait megnyerte a Curie Kémia Emlékverseny országos döntőjét. Évfolyamonként – határon innen és határon túlról – több mint száz tanuló nevezett a versenyre, de a döntőbe már csak huszonhárman kerülhettek be. Az országos döntőt november 14-én a vírushelyzet miatt digitális formában bonyolították le.

Év diakóniai munkatársa díjat kapott Schuszter Zoltánné is

Szarvas – Az Év diakóniai munkatársa-díjat vehette át Schuszter Zoltánné, a szarvasi Ótemplomi Szeretetszolgálat munkatársa. A gondozót a Középhalmi Idősek Klubja és a környék tanyavilágának rászoruló időseit segítő munkájáért díjazták.

Csendes főhajtás nagyjaink emlékére Szarvason

Szarvas – A szarvasi Vajda Péter Evangélikus Gimnázium tanulói osztályfőnökeik kíséretében minden évben halottak napja közeledtével ellátogatnak az Ótemetőbe, és felkeresik az iskola egykori tanárainak síremlékeit. A gyakran több mint másfél évszázados sírok körül sok a tennivaló, különösen a temető félreeső szegleteiben találhatóknál. A munka elvégeztével a diákok koszorúkat, virágokat helyeznek el, gyertyákat, mécseseket gyújtanak, néma főhajtással adóznak az elhunyt oktatók, lelkész tanárok emlékére. Az esemény azonban főként az emlékezésről szól, a nagy múltú gimnáziumban folyt munka szellemének megidézéséről. Ebben az évben kiemelten Koren István (Domony, 1805. dec. 25. – Szarvas, 1893. ápr. 17.) botanikusra, tanárra emlékezünk.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Szarvas csatornájára