Bajcsy-Zsilinszky Endre

Kerek hetvenöt esztendővel ezelőtt végezték ki Bajcsy-Zsilinszky Endrét

Sopronkőhida – Kerek hetvenöt esztendővel ezelőtt, 1944. december 24-én végezték ki a nyilasok Sopronkőhidán Bajcsy-Zsilinszky Endre politikus-publicistát, magyar nemzeti ellenállót.

Egy új Bajcsy-Zsilinszkyről szóló könyv kapcsán

Az Osiris Kiadó igazgató-főszerkesztője, Gyurgyák János történész 2012-ben közreadott Magyar fajvédők című munkájában olvashatjuk: „Bár 1945 után többen foglalkoztak Bajcsy-Zsilinszky életművével, tudományos céllal készült, kiadott bibliográfiával nem rendelkezünk… Bajcsy-Zsilinszky műveinek publikálása és bemutatása helyett inkább értelmezések – de leginkább hamisítások és legendák születtek hihetetlen mennyiségben, s csak az utóbbi egy-két évtizedben születtek reális képet felvázoló publikációk...”

A nemzet nagy ébresztője volt… – Bajcsy-Zsilinszky Endrére emlékeztek

Pápa – A Balaton mellett, a pálkövei emlékház udvarán idén is megemlékeztek tisztelői a jeles magyar politikusról, újságíróról, kivégzett nemzeti ellenállóról: Bajcsy-Zsilinszky Endréről.

Bajcsy-Zsilinszky Endre életútját elemezték

Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház és az Evangélikus Országos Gyűjtemény által szervezett Evangélikus örökség – Gyűjteményi esték című sorozat legutóbbi alkalmán Bajcsy-Zsilinszky Endre különleges életútja állt a középpontban. A 2019. április 24-én tartott rendezvényt Prőhle Gergely nyitotta meg és moderálta.

„Ez a ház a magyar történelem része!” – Beszélgetés Kerecsényi Zoltánnal, a Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság vezetőjével

Nyolc esztendővel ezelőtt, egy családi kirándulás alkalmával jutott el Pálkövére. Lokálpatriótaként, valamint a hazai antifasiszta szövetség elnökhelyetteseként kutakodásai alkalmával olvasott arról, hogy Keszthely felé haladva, a főútról Balatonrendesnél leágazik egy kis bekötő út a Balaton felé, a partra, ahol a vasúti sín és a tó által körbezárt földnyelven még áll a magyar antifasiszta ellenállási mozgalom kiemelkedő vezető egyéniségének és vértanújának, Bajcsy-Zsilinszky Endrének a nyaralóháza. Elhatározta, hogy erre, a bezárt emlékhelyre, valamint a méltatlanul elfeledett hősre, mártírra, Bajcsy-Zsilinszkyre ráirányítja a figyelmet.

„Az igaznak emlékezete áldott!” – 130 esztendeje született Bajcsy-Zsilinszky Endre

Kővágóörs – Az újabb kori magyar történelem egyik kiemelkedő, 20. századi alakjára, Bajcsy-Zsilinszky Endre egykori nemzetvédelmi miniszterre emlékeztek 2016. június 5-én tisztelői, születésének százharmincadik évfordulója alkalmából a Balaton melletti Kővágóörsön és Pálkövén.

Féja Géza olvasása közben

Bajcsy-Zsilinszky Endre születésének 130. évfordulóját ünnepeljük június 6-án. Ez adta a kezembe Féja Géza Törzsek, hajtások című könyvét (Szépirodalmi, 1978), amelynek egyik fejezete Bajcsy-Zsilinszkyről szól. Az 1900-ban született Féja közös emlékeiket idézi fel, miközben jellemző portrét rajzol politikus barátjáról. Megállok egy mondatánál: „Ezt vésetném szobra talapzatára: Bajcsy-Zsilinszky Endre, a felszabadító.” A magyarázat: Bajcsy-Zsilinszky Előörs című lapjában indult meg a „falukutatás”, itt jelentkeztek először a népi írók és eszmélkedő parasztok.

Főhajtás Bajcsy-Zsilinszky szellemében – Bajcsy-Zsilinszky Emlékplakettet kapott D. dr. Harmati Béla nyugalmazott püspök

Kővágóörs – Immáron ötödik esztendeje gyűltek össze idén az ország és a megye Bajcsy-Zsilinszky-tisztelői a Veszprém megyei Kővágóörsön és Pálkövén, hogy fejet hajtsanak a mártír politikus-publicista emléke előtt. A demokrata.info helyszíni tudósítása.

Emlékezzünk Bajcsy-Zsilinszky Endre életére és halálára

Budapest – „Az utolsó nyár” címmel jelent meg Kerecsényi Zoltán, a Bajcsy-Zsilinszky Emlékbizottság egyik vezetője „figyelemfelkeltő”, hiánypótló könyve Bajcsy-Zsilinszky 1943-as nyaráról, amikor még szabadlábon volt, hiszen 1944. március 19-én, hazánk német megszállása napján az őt letartóztatni akaró nyilasokat revolverrel fogadta. 1944. december 23-án Sopronkőhidán a rögtönítélő hadbíróság halálra ítélte, és december 24-én kivégezték; ennek jövőre lesz hetven éve. Szöveg: id. dr. Harmati Béla
Feliratkozás RSS - Bajcsy-Zsilinszky Endre csatornájára