pünkösd

Pünkösdölés ősszel – Maglódiak a Szentendrei Néprajzi Múzeumban

Maglód – Karácsonyfatalp; májusfa színes szalagokkal-kendőkkel; őszi örökség ünnep; pünkösd. Szavak talán értelmetlenül összeválogatott halmazának tűnik ez a felsorolás. Ha azonban azt írjuk le, hogy a maglódi evangélikusok pünkösdi templomdíszítő szokását karácsonyfa talpakba helyezett májusfákkal mutatták be a szentendrei Skanzen őszi örökség ünnepén, így talán már kapiskáljuk, hogy miről lehet szó.

Nagybörzsönyi nyitás

Nagybörzsöny – 2020. június 1-jén Nagybörzsönyben is újra megnyílt a templom kapuja. Igaz, távolságtartással, fertőtlenítéssel és kötelező maszkviseléssel tartották meg alkalmat, mégis boldogok voltak a gyülekezet tagjai, hogy újra együtt lehetnek.

Ismét templomban hallgathatták Kondoroson az istentiszteletet

Kondoros – A koronavírus miatt 12 hétig nem tartottak istentiszteletet Kondoroson. A hívek vasárnap azonban ismét a templomban hallgathatták Tuska Tibor evangélikus lelkész igehirdetését.

Pünkösdi istentisztelet Csömörön – Fabiny Tamás elnök-püspök szolgálatával

Csömör – 2020. május 31-én, a pünkösd vasárnapi istentiszteleten Fabiny Tamás elnök-püspök szolgálatával megemlékeztek a Csömöri Evangélikus Egyházközség alapításának 300. évfordulójáról is.

Ökumenikus istentiszteletet tartottak a keresztény egyházak vezetői

Budapest – Közös pünkösdi istentisztelet tartottak a keresztény történelmi egyházak vezetői, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Bogárdi Szabó István, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke és Fabiny Tamás, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke pünkösdhétfőn a Budavári Nagyboldogasszony-, közismert nevén Mátyás-templomban.

Fabiny Tamás üzenete a teológiai hallgatóknak

Budapest – Fabiny Tamás elnök-püspök üzenetet küldött az Evangélikus Hittudományi Egyetem hallgatóinak, 2020. pünkösdjén.

Kentaurbeszéd – Fabiny Tamás: Bábel és pünkösd

Az egyik legrégibb mítoszunk a Bábel tornyáról szóló elbeszélés. A bibliai Genezis könyve szerint a becsvágyó ember akkora várost és tornyot akar építeni, amelynek teteje az égig ér. Tégla az építőkövük és földi szurok a habarcsuk. Az Úr azonban megakadályozza istenkísértő vállalkozásukat, és az addig egységes nyelvű népet szétszéleszti az egész föld színére, nyelvüket pedig összezavarja (1Móz 11,1-9).

Mi az a pünkösd? Te tudod? – Most eláruljuk!

Minek van a pünkösd? Két piros betűs nap a naptárban – főleg egymás után – mindig nagy öröm. Ráadásul az egyik minden esetben hétfőre esik, így biztosan lehet egy hosszú hétvégénk. Elkél, hiszen rajtunk a tavaszi fáradtság, vagy éppen jó így a tanév végén egy kis kóstoló a szünidőből.

A pünkösdi templomdíszítéstől az egyházi szolgálatig

Láthatóan evangélikus – Mai evangélikus arcképcsarnok. Ismerje meg egy-egy gyülekezeti tag gondolatán keresztül az evangélikus egyház mai színességét.

Megjelent az Evangéliumi Aliansz pünkösdi hírlevele

Budapest – D. Szabó Dániel, Szeverényi János, Szuhánszky Gábor, László Viktor írásaival, a 2019-es események összefoglalójával, valamint a BalatonNET, a GLS és az Ez az a nap! aktuális híreivel megjelent az Evangéliumi Aliansz pünkösdi hírlevele.

Oldalak

Feliratkozás RSS - pünkösd csatornájára