ökumené

Az olasz keresztény felekezetek levélben buzdítják összefogásra a híveket

Róma – Január 18. és 25. között tartjuk az ökumenikus imahetet, amelyre készülve az olaszországi katolikus, ortodox és evangélikus felekezetek levélben buzdítják összefogásra a híveket. Az imahét idei témája az összefogás; bibliai mottója a János evangéliumából vett idézet: „Maradjatok meg szeretetemben, és sok gyümölcsöt teremtek” (Jn 15,5–9).

Elkezdődött az imahét a Krisztus-hívők egységéért

Budapest – A korábbi évektől eltérően, rövidebb liturgiával és szerényebb részvétellel kezdődött el az ökumenikus imahét, amelyet a budapesti Szent István-bazilikában tartott istentisztelettel nyitottak meg, 2021. január 17-én délután. Az istentiszteletet Erdő Péter bíboros, prímás és Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke vezette a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházai képviselőinek részvételével. Az alkalmon egyházunk részéről részt vett Fabiny Tamás elnök-püspök és Kondor Péter püspök.

Kránitz Mihály: Keresztény egység

Budapest – Debrecen – 2019. november 14-én a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány kuratóriuma a Pro Unitate in Christo díjat első alkalommal Kránitz Mihály tanszékvezető egyetemi tanárnak adományozta, negyedszázados ökumenikus tevékenységéért. Kránitz Mihály professzor célja Krisztus utolsó vacsorai szándékának előmozdítása: „Legyetek mindnyájan egy!” (Jn 17,21).

Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét

Budapest – Vasárnap kezdődik az ökumenikus imahét, amelynek országos nyitó istentiszteletét a budapesti Szent István-bazilikában tartják – közölte a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) az MTI-vel.

Virtuális szószékcsere korona idején – Hogyan lesz a 2021-es ökumenikus imahét?

Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) vezetősége 2021-ben is úgy tervezi, hogy megtartják az imahetet. Ez azonban idén nem lesz egyszerű a járványhelyzet miatt, s az is nehézséget okoz, hogy a különböző tagegyházak más-más rendszabályokat hoztak templomaikban, gyülekezeteikben. Összegyűjtöttük az ezzel kapcsolatos előzetes véleményeket, gondolatokat, tapasztalatokat.

Püspöki ajánlás az ökumenikus imahéttel kapcsolatban

Budapest – Győr – A Magyarországi Evangélikus Egyház püspökei 2021. vízkereszt ünnepén az alábbi nyilatkozatot adták ki.

Argentin teológiai könyvtár jött létre ökumenikus összefogásban

Buenos Aires – Öt argentin egyház (két evangélikus, egy valdens, egy metodista és egy missziói hátterű) együttműködése révén válhat ismét látogathatóvá Dél-Amerika legnagyobb protestáns anyagokból álló gyűjteménye az Argentin Állami Pedagógiai Egyetemen. A dokumentumokat korábban az Evangélikus Műszaki Felsőoktatási Intézmény őrizte, viszont ez az intézmény 2016-ban bezárt.

Nem fáj eléggé a megosztottság – Ez az ökumené szomorú akadálya Kurt Koch szerint

Róma – Napjainkban sok-sok kereszténynek már nem fáj az egyházak megosztottsága – nyilatkozta 2020. december 4-én, pénteken Kurt Koch bíboros, a vatikáni keresztény egységtanács vezetője –, a széttagoltság miatt érzett fájdalom hiánya pedig egyik fontos hajtóerejétől fosztja meg az ökumenikus mozgalmat.

Egyházak és az EU párbeszéde – Ökumenikus delegáció és a német soros EU-elnökség online találkozója

Berlin – Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE), az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és a Német Protestáns Egyház (EKD) ökumenikus delegációja 2020. október 27-én Michael Roth európai ügyekért felelős külügyi államtitkárral tanácskozott online a német EU-elnökség prioritásairól.

Reformáció ünnepi istentiszteletet tartottak Szombathelyen az ökumené jegyében

Szombathely – 2020. október 31-én, szombaton reformáció ünnepi istentiszteletet tartottunk a szombathelyi evangélikus templomban. Az ünnepen részt vett a szolgálatban Horváth József pápai prelátus, a szombathelyi Szent Kereszt Lelkészség Plébánia plébánosa.

Oldalak

Feliratkozás RSS - ökumené csatornájára