ajánló

Pontról pontra Lutherrel – Mozaikokból részletgazdag kép a Reformációi ábécében

Mit tudunk a reformációról? Az 1517. október 31-ei dátum – amikor Luther Márton Ágoston-rendi szerzetes kiszögezte 95 tételét a wittenbergi vártemplom kapujára – fontos állomása volt annak a folyamatnak, amely nemcsak a vallás területén hatott, hanem befolyásolta a társadalom, a politika, a történelem alakulását is. A 16. századi Európában a hitújítás mozgalma nyomán gyökeres változások indultak el Luther és reformátortársai teológiai felismeréseinek köszönhetően.

Evangélikus műsorok a közmédia kínálatában

Budapest – Az előttünk álló időszakban ismét számos evangélikus műsort kínál a közmédia. Ezeket gyűjtöttük össze.

Böjt a „böjtben”

Budapest – Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

Ismét jelentkezik a Hallhatóan evangélikus, az evangélikus egyház másfél órás műsora a Mária Rádió hullámhosszán

Budapest – 2021. február 15-én délután fél ötkor jelentkezik a Hallhatóan evangélikus, az evangélikus egyház másfél órás műsora a Mária Rádió hullámhosszán.

„Erős vár a mi Istenünk” – Ma lesz az evangélikus félóra adása a rádióban

Budapest – „Erős vár a mi Istenünk” címmel 2021. február 15-én, hétfőn délután fél 2-kor jelentkezik az evangélikus egyház félórája.

Szövetségek – Az Evangélikus Élet legfrissebb számát ajánljuk

Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

Ismét számos evangélikus műsor lesz a közmédiában

Budapest – Az előttünk álló időszakban számos evangélikus műsort sugároz a közmédia, ezeket gyűjtöttük össze cikkünkben.

Hűség hithez, hitveshez, hazához

Egyházunk Egyesült Királyságban élő lelkész doyenjének válogatott írásait tartalmazó kötet jelent meg a napokban a Luther Kiadó és a Békéscsabai Evangélikus Egyházközség közös kiadásában. A szerző születésnapjára időzített „ajándék” azonban főként azok számára szerezhet igazi karácsonyi meglepetést, akik eleddig csak hírből hallottak a több mint hat évtizeden át Londonban szolgáló és 1977-től püspöki tiszttel is felruházott Pátkai Róbert – számos egyházi és állami díjjal elismert – sokrétű tevékenységéről. Tollforgatói kvalitásairól ugyan már 2006-ban „árulkodott” a Protestáns Újságírók Szövetségének Rát Mátyás-díja, ám írói, szerkesztői, előadói munkájának mélyebb megismeréséhez e mostani – Bakay Péter szerkesztésében napvilágot látott, küllemében is felettébb esztétikus – gyűjtemény segíti a hazai olvasót. Pátkai Róberttel online beszélgettünk – közvetlenül kilencvenedik születésnapja előtt…

Naponta két percben, lelki állóképességünkért

Nem mindegy, hogy reggelente mivel intonáljuk kezdődő napunkat. Többnyire rossz hírekkel vagy inkább Isten igéjével, az evangéliummal, örömhírrel. Jó öt éve valóban kincset lel, aki korán kel, azaz már hat óra előtt ébren van, és bekapcsolja a Kossuth rádiót. Az ilyenkor elhangzó mindössze kétperces napi imádsággal megalapozhatjuk az induló napot. A tömör lelki útravalót a történelmi egyházak vezetői „szervírozzák” ebben a hajnali órában. Egyikük, Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke mintegy kétszáz rádiós megszólalását nyomtatásban is közkinccsé tette a Kálvin Kiadó gondozásában.

Emberek maradtak embertelen időkben

„Az utolsó fél évszázadban az embernek becsületesnek maradnia a saját és családja állandó kárára, mondhatni vesztére, nem volt éppen könnyű feladat. Benkő ennek a feladatnak játékossága mellett páratlan könnyedséggel és természetességgel felelt meg” – írta egykori recski rabtársáról, az evangélikus családba született Benkő Zoltánról Faludy György költő. Benkő egyike annak a hatvan múlt századi nemzettársunknak, akiknek az élettörténetét olvashatjuk a Magyar hősök – Elfeledett életutak a 20. századból címmel a közelmúltban megjelent, több mint négyszázötven oldalas kötetben.

Oldalak

Feliratkozás RSS - ajánló csatornájára