Fébé

30 éve indult újra a FÉBÉ – Egy az utolsók közül

Budapest – Harminc évvel ezelőtt újra indulhatott a FÉBÉ diakonissza egyesület. Újra felölthették az egyenruhát és a külföldre kényszerült testvérek is hazajöhettek, azonban az egyesület még élő, megöregedett tagjai lassan mind elköltöztek. Kelemen Erzsébet testvér egy az utolsók közül, aki a Zákeus Média Centrum (ZMC) kamerája előtt mondta el, hogyan lett diakonissza, hogyan élte meg a szétszórattatást és az újraindulást.

Egészségnap újragondolva

Piliscsaba – Jó hangulatú, tartalmas és nem utolsó sorban egészséges programkavalkádon vehetett részt, aki ellátogatott a Sztehlo Gábor Evangélikus Szeretetszolgálat piliscsabai Fébé telephelyintézményének szervezésében megrendezett, már hagyományosnak mondható egészségnapra, 2019. július 19-én.

Az­ egy­ház­ vé­dő­há­ló­já­ban – Interjú Görög Zoltánné Szántó Hajnalkával

Budapest – A Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesületet 1924-ben alapította Pauer Irma misszionárius testvér saját klotildligeti(piliscsabai) házában, negyvenöttaggal, akkor még Fébé Evangélikus Diakonissza Nőegylet néven. Az Állami Egyházügyi Hivatal 1951-ben feloszlatta az addigra száznyolcvan diakonisszát egyesítő közösséget. A Fébé addigra jelentősen meggyarapodott vagyonát átadta megőrzésre az egyháznak. Az egyesület harmincnyolc évi „szétszórattatás” után, 1990-ben újraalakult. Ingatlanjaik közül hármat ugyan visszakaptak, azok működtetése viszont – számukra – már egyre súlyosbodó terhetjelentett. Annak apropóján, hogy az ingatlanok egy részét a Magyarországi Evangélikus Egyháznak (MEE) ajándékozták a közelmúltban, a Fébé főnökasszonyával, Görög Zoltánné Szántó Hajnalkával beszélgettünk.

Ki­lenc­ven­éves­ a­ Fé­bé – „Ra­gyo­gó”­ ün­nep­ – ­anya­há­zi­ sze­re­tet­közösségben

Budapest – Verőfényes szombat reggelen köszönthette a Hűvösvölgyi úti diakonissza-anyaház lakóit és vendégeit – mintegy harmincfős gyülekezetet – a Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthon igazgató lelkésze. „Családként ünnepelhetünk szinte napra pontosan, hiszen 1924. október 1-jén alapította meg Pauer Irma a Fébé Diakonissza Nőegyletet. Isten adta a Fébét kilencven évvel ezelőtt, és a testvérek az évtizedek során csendben, halkan, hűségesen végezték szolgálatukat, odaáldozták életüket Istennek és az embereknek…” – mutatott rá Sztojanovics András, aki a Fébé jelenlegi lelkésze is.

„Ajánlom pedig nektek Fébét” (Róm16,1a)

Piliscsaba – 2014. október 1-től egy nap alatt 130 új taggal bővült az Evangélikus Egyház diakóniai szolgálata. Ezzel egyházunk diakóniai dolgozóinak száma 10 százalékkal növekedett – mondta Buda Annamária a Diakóniai Osztály vezetője, a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató és lakóotthonként is működő piliscsabai Fébé Evangélikus Szeretetszolgálat ünnepi nyitó alkalmán.

Augsburgból jönnek az új ágyak a Fébé diakonisszáihoz

Budapest – Augsburg – A Diakonissenkrankenhaus Augsburg nevű kórház lebontásra kerülő régi épületében a németek számára feleslegessé vált, még igen jó állapotban lévő kórházi ágyakból a Fébé diakonissza testvérenek számára ajándékba adtak néhányat. Szöveg és fotó: Görög Hajnalka

Bizony feltámadunk – Beszámoló a Fébé közösség és az EKE mozgalom közös konferenciájáról

Piliscsaba – Már az Evangélikus Élet hirdetésében megjelent programsorozat izgalmasnak ígérkezett, mivel életünk végéről – halálunkról -, illetve a világ végéről és a feltámadásról, nem nagyon szoktunk beszélgetni. Egyesek annyira félnek az ilyen gondolatoktól, hogy még a temetőbe se mernek kimenni szeretteik sírjához. De szükséges, hogy ilyen kérdésekről is őszintén beszélgessünk, mert ez is hozzá tartozik az ÉLET-hez, a mi életünkhöz is. Forrás: Evangélikus Élet, szöveg: Missura Tiborné, fotó: Görög Hajnalka

Kettős születésnapot ünnepeltek a Fébében

Budapest – Július utolsó hétvégéjén, a szokásos Fébé összejövetel keretében megünnepelték két kedves, idős diakonissza testvér születésnapját: Major Erzsébet testvér július 28-án 90, Endreffy Mária testvér július 29-én 97 éves lesz. Szöveg: Görög Zoltánné Hajnalka

Újra kapható Túrmezei Erzsébet A kegyelem ege alatt című kötete

A Luther Kiadó és a FÉBÉ gondozásában újra kapható Túrmezei Erzsébet A kegyelem ege alatt Száz év – száz vers című könyve.

Szabaddá vált egy akadálymentes lakrész a Silóban

Piliscsaba – A Fébé Evangélikus Diakonisszaegyesület Alapítvány Siló lakóotthonában, Piliscsabán felnőtt mozgássérülteknek nyújtanak lakhatási lehetőséget. Egy teljesen akadálymentes lakrész szabaddá vált, amelyet ezúton is meghirdetnek.

Oldalak

Feliratkozás RSS - Fébé csatornájára