A Szentegyházi Gyermekfilharmónia lépett fel a gyönki evangélikus templomban

A Szentegyházi Gyermekfilharmónia lépett fel a gyönki evangélikus templomban

Share this content.

Forrás: teol.hu, szöveg: Brunner Mónika, fotó: Kiss Albert, további fotó: Baksa László
Gyönk – Budapestről, Szekszárdról és más településekről is érkeztek vendégek Gyönkre kedden, hogy meghallgassák a Szentegyházi Gyermekfilharmónia nagyívű hangversenyét.

Az erdélyi Szentegyházi Gyermekfilharmónia adott koncertet Gyönkön, az evangélikus templomban 2019. december 17-én. A száznegyven székely gyermekből álló kórus és zenekar a Német Nemzetiségi Egyesület meghívására érkezett a településre. Először 2010-ben, majd 2012-ben nyáron adtak koncertet.

„Mi már hazajövünk Gyönkre, bámuljuk és csodáljuk, hogy milyen szépen fejlődik. Magyarország amúgy is nagy élmény nekünk, örökös meglepetéseket tartogat. Az advent időszaka ráadásul a legfennköltebb ünnepkör a keresztények számára” – mondta a Teol.hu-nak Haáz Sándor karnagy.

A műsoruk első részében népdalfeldolgozások hangzottak el, aztán hagyományos magyar karácsonyi énekek, végül más népek karácsonyi repertoárjából adtak ízelítőt. Két német dal is felcsendült, a koncert ezen részén a gyerekek gyertyákkal, csillagszórókkal a kezükben énekeltek.

Kádár Zoltán Gyula, a nemzetpolitikáért felelős államtitkár kabinetfőnöke köszöntötte a templomban a megjelenteket, és tolmácsolta Potápi Árpád János államtitkár szavait, aki azért nem tudott jelen lenni az eseményen, mert éppen a Parlament rendkívüli ülésén vett részt.

„Két olyan közösségnek a találkozása ez a mai nap, amelyeknek kijutott történelmünk során a megpróbáltatásokból, az üldöztetésből. A magyarországi németeknek és a székelyeknek is számtalanszor kellett megtapasztalniuk, hogy mit jelent nemzeti hovatartozásukért kiállni, azért áldozatokat vállalni. Ez a mai különleges alkalom azért jöhetett létre, mert mindezek ellenére mégis kitartottak nemzetük, mégis kitartottak hazájuk mellett” – hangzott el, ahogy az is, hogy az egyéni és közösségi teljesítmények, a távolságokat legyőző emberi kapcsoltok tehetik a Kárpát-medencét újra mindannyiunk közös hazájává.

Az eseményen Kollár Zsolt lelkész is beszédet mondott, valamint jelen volt Szaka Gyula, Gyönk polgármestere és felesége is.

„Nem csak a német nemzetiségi, a vegyes házasságok miatt is igyekszünk mind a felvidéki, mind a székely hagyományokat ápolni. Nagyon örülünk, hogy a Szentegyházi Gyermekfilharmónia elfogadta a meghívásunkat” – mondta Kemler Imréné, a Német Nemzetiségi Egyesület vezetője.

A koncert végén, este nyolc órától állófogadás vette kezdetét a gimnázium kultúrtermében, amelyre valamennyi vendéget szeretettel vártak.

Fellépőruhák és nyakkendők

A kórus szentegyházas népviseletben lépett fel, a lányok a hajukban piros szalagot viseltek. Fehér, hímzett, csipkés köténykéjük mintája aszerint változott, hogy melyik faluból érkeztek. A negyven tagú zenekar tagjai fekete-fehérben, nyakukban református, evangélikus nyakkendővel léptek a színpadra. A koncert előtt a gyermekek nagy részét helyi családoknál helyezték el, de a környező településeken is voltak befogadó családok. A kórus 9–19 éves tagokból áll, a zenekarral, a kísérő felnőttekkel, sofőrökkel együtt körülbelül százötvenen érkeztek Gyönkre. A Szentegyházi Gyermekfilharmóniának a Tolna megyei település a turnéjuk ötödik állomása. Ezután Délvidékre mennek. Fellépéseik helyszínei Egerág, Temerin, Kikinda és Doroszló templomai.

Fényképalbum a Teol.hu oldalán.

További képek:

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!