Sopronban látható Luther Márton legrégebbi ábrázolása

Sopronban látható Luther Márton legrégebbi ábrázolása

Share this content.

Szöveg: Krisch András. Fotó: Tóthné Szlavkovszky Mariann
Sopron – A soproni evangélikus múzeumban 2018. április 5-én helyeztük el Luther Márton közelmúltban felfedezett portréját, Magyarország legrégebbi Luther-ábrázolását. A festmény megtalálásakor nagyon rossz állapotban volt, kölcsönzése fejében a Magyar Nemzeti Múzeum vállalta a restaurálás költségeit.

Bucsi Ágnes restaurátorművész munkájának köszönhetően már 2016 végén láthatták az érdeklődők a festményt az Evangélikus Országos Múzeumban, majd 2017 tavaszától a Magyar Nemzeti Múzeum Ige-Idők – A reformáció 500 éve című kiállításon. A portré ezt követően került vissza tulajdonosához, a Soproni Evangélikus Gyűjteményekhez, a megújult kiállítás falára.

A festmény Hans Baldung Grien 1521-es fametszete alapján készült. Ennek közvetlen előképe Lucas Cranach 1520-ban, élő modell után készült rézmetszete volt, amely Luther első hiteles arcképeként ismert. A rendezvényen a kép kutatója, Gálos Miklós művészettörténész ismertette a festmény történetét.

Ez alkalommal szintén a kiállításba helyeztük I. Lipót magyar király és német-római császár frissen restaurált, eddig még be nem mutatott, impozáns portréját. A soproni gyülekezet az ő uralkodása alatt alapította a könyvtárát, ez alkalomból, 1660-ban festették meg az uralkodót.

A festmény mellett látható Zuana Péter portréja, aki polgármesterként lelkes támogatója volt a könyvtár alapításának, és Lang Mátyás lelkész arcképe, aki a könyvtárt fejlesztette, bővítette. I. Lipót és a soproni gyülekezet kapcsolatáról Krisch András gyűjteményvezető tartott rövid előadást.

A soproni evangélikus múzeum két értékes képpel gazdagodott, reméljük, ennek köszönhetően újabb látogatók keresik majd fel a kiállítást. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!