2

 • Egybecsengés: Tisztelet és hozzáállás – 2. rész

  Marcaltő – Aszód – Új sorozatot indítottak az EPSZTI honlapján. A távolságot találkozásra cserélés jegyében az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát hetente egy páros portrén keresztül mutatják be. A cikkekben mindig két olyan embert szólítanak meg, akik valamilyen módon kapcsolódnak az evangélikus oktatáshoz. Az egymást személyesen nem feltétlenül ismerő interjúalanyok egyazon kérdéssor alapján válaszolnak, és válaszaik alapján hasonlóságról, egybecsengésről árulkodó pontokat keresnek. A második részben Huszárné Németh Izabellával és Fáczán Zoltánnal beszélgettek.

  Bővebben

 • „Már az is jó, ha emberi hangot hallok!”

  Nyíregyháza – A kapcsolódás új formáit fedezték fel a bezártságban az időseknek szánt telefonos lelkisegély-szolgálat önkéntesei.

  Bővebben

 • Egybecsengés: Szenvedély és sokoldalúság – 1. rész

  Bonyhád – Kiskőrös – Új sorozatot indítottak az EPSZTI honlapján. A távolságot találkozásra cserélés jegyében az evangélikus nevelés sokszínűségét és értékgazdagságát hetente egy páros portrén keresztül mutatják be. A cikkekben mindig két olyan embert szólítanak meg, akik valamilyen módon kapcsolódnak az evangélikus oktatáshoz. Az egymást személyesen nem feltétlenül ismerő interjúalanyoknak egyazon kérdéssor alapján válaszolnak, és válaszaik alapján hasonlóságról, egybecsengésről árulkodó pontokat keresnek. Az első részben Gűth Tamással és Németh Mihállyal beszélgettek.

  Bővebben

 • Mindenki nyer vele. Mi az? – Életet mentő ötlet Újbudán

  A kelenföldi evangélikus gyülekezet március 1-jén avatta fel az adok-kapok dobozt. A Bocskai út 10. szám alatti kelenföldi evangélikus lelkészi hivatal bejáratánál található ládába tartós élelmiszereket lehet elhelyezni a rászorulók megsegítésére. Az ételdoboz ötletének megszületésekor még nem tudhatta a gyülekezet, hogy hamarosan a feje tetejére áll a világ. A Márton-láda jelentőségéről dr. Gáncs Tamást, a gyülekezet igazgató lelkészét kérdeztük.

  Bővebben

 • Közösséget gazdagító minigyülekezet – Húszéves a Bakonycsernyei Evangélikus Óvoda

  Nemcsak a benne dolgozók professzionális szakmai felkészültségéről híres a környéken a bakonycsernyei evangélikus intézmény, hanem a gyermekek és a szülők felé nyitott evangéliumi szellemiségéről is, ez pedig méltán vonzza a családokat. Nem is csoda, ha az óvodában sétálva Szalézi Ferenc gondolata jutott a tudósító eszébe: „A szeretet mértéke a mértéktelen szeretet.” A Fejér megye legnyugatibb fekvésű elepülésén működő Bakonycsernyei Evangélikus Óvodát megismerve arra is rájövünk, hogy amit megtapasztaltunk, az a gyülekezet és az intézmény közötti szimbiózisból és a mindezekből következő Krisztus- és emberközpontúságból fakad. Riportunkban Osgyán Gáborné óvodavezetővel, illetve a helyi gyülekezet pásztoraival, Szarka Éva lelkésszel és Szarka István esperessel beszélgettünk.

  Bővebben

 • Digitális átállás a szombathelyi Reményik-iskolában – Eddigi tapasztalatok

  Szombathely – A szombathelyi Reményik Sándor Evangélikus Óvoda, Általános és Művészeti iskola igazgatóhelyettese, Németh Mónika és egyik pedagógusa, Mesterházy Csilla arról beszélgettek a Credo Rádióban Pusztai Kriszta szerkesztővel, hogy iskolájuk hogyan állt át a koronavírus okozta kényszerhelyzetben a digitális oktatásra.

  Bővebben

 • Hittel, humorral, énekszóval – Avagy a balkonokról jelentjük

  A Nagykanizsa és Környéke Társult Evangélikus Egyházközség fiatal lelkészét, Makoviczky Gyulát – sok más mellett – közösségépítő tálentummal is gazdagon megáldotta az Úristen. Emellett nagyszerű humorérzékkel bír. Keresztény karikatúrák és vicces fotók sokaságát osztja meg évek óta a közösségi oldalakon. A kényszerű bezártság idején gondolt egyet, írt, kottát másolt, mobiltelefont ragadott, és… sok lelkes követője lett ötletének. Annak nevezetesen, hogy esténként ki-ki az erkélye vagy tárt ablaka keretében zárja a napot – Istent dicsérő énekkel. „Balkonúrral” beszélgettünk.

  Bővebben

 • Evangélikus TeleTemplom – Interjú Fábri György felügyelővel

  Budapest – Szombathely – Fábri György, az Északi Evangélikus Egyházkerült felügyelője a Credo Rádióban nyilatkozott a Magyarországi Evangélikus Egyház legújabb kezdeményezéséről az Evangélikus TeleTemplom című sorozatról.

  Bővebben

 • Helytállni a nehéz időkben

  Budapest – Missura Tibor az Evangélikus.hu-nak adott interjúban elmesélte élete történetét, különös tekintettel lelkészi szolgálata helyszíneire. Stábunk még 2020. tavaszán, a karantén előtt járt a nyugalmazott evangélikus lelkésznél.

  Bővebben

 • Örömteli koncertezés – Arckép egy keresztény muzsikusról

  Teleki Miklós orgona- és zongoraművész a székesfehérvári zeneművészeti szakgimnáziumban tanít, alkalmanként kántorizál a siófoki evangélikus templomban, közben folyamatosan koncertezik. Feleségével együtt hitben nevelik harminchárom hónapos kislányukat.

  Bővebben

 • Sztehlo Gábor nyomdokain tanítani

  „Ha azt a habitust tudjuk követni, amit Sztehlo egy vérzivataros időszakban képviselt, és példájával kijelölt a számunkra, akkor, azt hiszem, büszkék lehetünk arra, hogy a nyomdokain járunk” – vallja Borsai György. A Budapest XVIII. kerületében működő Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium földrajz–történelem szakos tanárával a keresztény nevelésről, az építő iskolai légkörről és a visszacsatolásról is beszélgettünk.

  Bővebben

 • A hálás élet felszabadít! – Beszélgetés Bősze Veronikával

  Sorozatunkban a Magyarországi Evangélikus Egyház intézményeiben szolgálatot végzőket szólaltatjuk meg indíttatásukról, munkájukról, céljaikról. Bősze Veronika az Evangélikus Hittudományi Egyetem teológus-lelkész szakos hallgatója egyben a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség ifjúsági csoportjának a vezetője. A teológushallgatóval belső motivációjáról, a hálás életről és az ifjúsági munkáról is beszélgettünk.

  Bővebben

 • Térfélcsere-terefere

  Baja - Bán Béla református lelkipásztor és Kovács László evangélikus lelkész közös asztalhoz ült és a világ és az egyház kérdéseiről beszélgetett. A sorozat eddig megjelent videófelvételeit ajánljuk.

  Bővebben

 • Kurucz Krisztina a digitális oktatás kihívásairól – Podcast

  Hogyan zajlik a digitális oktatás a Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Bobai Tagintézményében? Milyen kihívások elé állítja a nevelőket, a diákokat és a szülőket a karantén? A nehézségek megoldásáról faggatta Ádám Eszter, a CREDO rádió munkatársa Kurucz Krisztinát, a tagintézmény vezetőjét.

  Bővebben

 • Kreatív online, avagy életképek a bobai óvodából – Podcast

  2020 március 16. óta csak ügyeletet tartanak ebben a rendkívüli helyzetben a Bobai Evangélikus Óvodában. Horváthné Görög Marianna a tagintézmény vezetője számol be Ádám Eszter, a CREDO rádió munkatársa mikrofonja előtt arról, hogyan tudtak megfelelni a kihívásoknak, kreatív online játékokkal, hogy a szünetelés alatt is fejlődjenek a gyerekek.

  Bővebben

 • Erre az imára nem az Istennek van szüksége – Fabiny Tamás a csütörtöki vallásközi imanapról

  Ferenc pápa javaslatára és az Emberi Testvériség Bizottsága kezdeményezésére a Vallásközi Párbeszéd Pápai Tanácsa 2020. május 14-re, csütörtökre imanapot hirdetett a világjárvány megszűnéséért. Az imanaphoz csatlakozott a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) is. A kezdeményezésről Fabiny Tamást, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökét kérdeztük.

  Bővebben

 • Kihívások és megoldások a mostani oktatásban – Podcast

  A Reményik Sándor Evangélikus Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola művészeti tagozata nagy népszerűségnek örvend évek óta: zenei, képző és iparművészeti, szín és bábművészeti és táncművészeti oktatások közül választhatnak a diákok. De hogyan lehet ebben a helyzetben a művészeti oktatást digitális úton megoldani és értékelni a gyerekek kreatív munkáit? Erről a kérdésről a művészeti iskola igazgató helyettesével, Németh Gyöngyivel, valamint Kiss Barnával, a zeneművészeti ág vezetőjével beszélget Ádám Eszter, a CREDO Rádió munkatársa.

  Bővebben

 • A segítségre szorulók oldalán állunk

  Egyház és diakónia. Amit a legtöbben szociális munkának ismernek, azt az egyházban többnyire diakóniaként emlegetjük. A görög diakonosz szó szolgát jelent. Alábbiakban egyházunk diakóniai szolgálatába tekinthetünk be.

  Bővebben

 • A szeretet nem árt – Kapcsolati erőszak a koronavírus idején

  Megélhetési szorongás, átalakuló családi ritmusok, egész napos összezártság a bántalmazóval. Sokan örülnének, ha csak a home office és az otthoni oktatás lenne a legnagyobb bajuk, azonban a bezártság és a kijárási korlátozások nem segítenek azoknak, akik eddig is bántalmazó kapcsolatban éltek. A családon belüli erőszakról és a járvány okozta változásokról Rácsok Balázzsal, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szociális igazgatójával beszélgettünk.

  Bővebben

 • Egyház a digitális világban – KötőSzó-podcast

  A koronavírusnak köszönhetően az egyházak működésében is életre szóló változások következtek be. A digitalizációnak köszönhetően a vallásgyakorlás az online térbe helyeződött, ezzel gyors alkalmazkodásra kényszerítve a lelkészeket és a híveket is. Milyen előnyei, illetve veszélyei vannak a digitális egyháznak? Segítünk mi is a gépekhez láncolni az embereket, vagy ezzel „megmentjük őket”? Lázár Zsolt evangélikus esperessel beszélgettünk, aki új platformokkal kísérletezik, TikTok-videói országos ismertséget hoztak számára.

  Bővebben

 • Járvány és bioetika – Szükségünk van a kiszolgáltatottságunkban egymásra

  Budapest – A világjárvány egyik napról a másikra megváltoztatta életünket. Azt hittük, hogy a tudomány mai szintjén ilyen nem történhet meg velünk, biztonságban vagyunk. Nem ismerjük ezt az új koronavírust, nem tudjuk előre megjósolni a járvány lefolyását. Közel került hozzánk a betegség és a halál lehetősége, természetes, hogy féltjük magunkat és családtagjainkat, kiszolgáltatottak lettünk. Hosszú már a karantén, de meg kell értenünk, hogy a járvány terjedését csak úgy lehet lassítani, hogy aki teheti, az otthon marad. Dr. Rojkovich Bernadette-tel, a Magyar Bioetikai Társaság elnökével, a Betegápoló Irgalmasrend Budai Irgalmasrendi Kórház osztályvezető főorvosával készített interjút adjuk most közre.

  Bővebben

 • Kicsinyhitűek voltunk, de már reméljük a folytatást

  Nem jó a lelkésznek egyedül, képezzünk mellé munkatársakat!” Vitorlát bontott, szárnyalt, hamarosan révbe ér – címszavakban ez a tavaly ősszel egyházunk országos központjában, a budapesti Üllői út 24. alatt indult gyülekezetimunkatárs-képzés. Az első, lelkes csapat a tanulmányai végéhez közeledik. Azt azonban e sorok írásakor még nem lehet megmondani – a koronavírus-járvány következtében előállt különleges helyzet miatt –, hogy a záróalkalmakra és a bizonyítványok átvételére mikor kerülhet sor. Eddigi tapasztalatairól beszélgettünk Gáncs Péter nyugalmazott püspökkel. Mint a képzés vezetője hálás szívvel foglalta össze, hogy a közel fél évben milyen ajándékokkal gazdagodtak, s reménnyel tekint előre.

  Bővebben

 • Történelmet írtak

  Aszód – Az idei érettségizők valóban történelmet írtak, a tegnapi napon pedig történelemből érettségiztek. Az Aszódi Evangélikus Petőfi Gimnáziumban jártak a NOO-EPSZTI munkatársai 2020. május 6-án. A riportokban megszólal igazgató, diákok, történelem tantárgygondozó egyaránt.

  Bővebben

 • Az Esterházy Péter és Gitta könyvtárról nyilatkozott Fabiny Tamás elnök-püspök

  Budapest – Esterházy Péter 70. születésnapján jelentette be a Magyarországi Evangélikus Egyház, hogy író és felesége közel tizenötezer kötetes, közös családi könyvtára, az Esterházy Péter és Gitta könyvtár az egyház tulajdonába került. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök az utóbbi napokban több rádiónak is nyilatkozott az ajándékozásról.

  Bővebben

 • A nyíregyházi családok átmeneti otthonában élő gyerekek sem maradnak le a tanulásban

  Nyíregyháza – A nyíregyházi családok átmeneti otthonában nagy figyelmet kap a gyerekek tanulásának segítése. Az első intézkedések között volt, hogy a más területen nélkülözhető számítógépeket a tanulás szolgálatába állították, de további okoseszközök érkeztek támogatóktól, hogy az iskolások ne maradjanak le osztálytársaiktól. Munkatársakat is csoportosítottak át a 11 gyerek tanulásának támogatására. Az eredmény látványos, mert a személyre szóló segítés, a sok dicséret megteszi a magáért… A karanténtanulásról szól az itt meghallgatható telefonbeszélgetés Fannival és Köblösné Bíró Tündével.

  Bővebben

 • Szeretethidat verni az emberek közé

  Csermely Péter Széchenyi-díjas hálózatkutató, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja február 11-én tartotta székfoglaló beszédét az MTA dísztermében. A Semmelweis Egyetem professzora nem mellesleg az angyalföldi evangélikus gyülekezet felügyelője és az Evangélikus Hittudományi Egyetem másoddiplomás lelkészképzésének másodéves, esti tagozatos hallgatója. Ez utóbbit akadémiai székfoglaló beszédében sem rejtette véka alá.

  Bővebben

 • Lupták György: 37 év Kiskőrös szolgálatában

  Kiskőrös – Hosszú időt töltött el a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség élén Lupták György esperes. Az idei évben nyugdíjba vonult és helyét Kecskeméti Pál vette át. Az esperest életútjáról és a Kiskőrösön eltöltött éveiről kérdezte a Vira.hu.

  Bővebben

 • A földet nem lehet home office-ban művelni – Podcast Mátrai Zoltán agrármérnökkel

  Budapest – Fonyód – A magyar mezőgazdaságot hogyan érintette az új koronavírus-járvány? Mi egyénileg mit tehetünk a magyar mezőgazdaságért? Ezek mellett a kérdések mellett arra is kerestük a választ, hogy születtek-e kreatív megoldások, jobban támogatjuk-e a magyar termékeket a járvány idején? Teremtett világ védelme, a magyar termőföl értékelése – mind-mind szóba kerültek legújabb podcastunkban. Mátrai Zoltán agrármérnököt, a Somogy-Zalai Egyházmegye felügyelőjét Kézdi Beáta az Evangélikus Élet magazin megbízott felelős szerkesztője kérdezte.

  Bővebben

 • Mi a helyzet Ágfalván, a Pszichiátriai Betegek Otthonában járvány idején?

  Szombathely – Ágfalva – A Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ működteti az Ágfalvai Pszichiátriai Betegek Otthonát 2018 januárja óta. 2020. február óta új telephelyvezetője van az otthonnak Bánfi Ákos személyében. Ő dolgozott már kulturális és szociális területen, valamint vállalkozóként is, de tanult teológiát is. Minden eddig megszerzett tapasztalatát tudja hasznosítani jelenlegi szolgálatában. Vele és Gregersen–Labossa György lelkésszel beszélgetett a Credo Rádióban Pusztai Kriszta riporter arról, hogy a járvány idején milyenek a hétköznapok az otthonban.

  Bővebben

 • Karanténban is szabadon születnek dallamok – Beszélgetés Gryllus Dániellel

  Budapest – A koronavírus-járvány az egész világot bezárta, immár hónapokra. A művészek számára a tavasz és a nyári koncertek, egyházi és világi rendezvények, fesztivál-fellépések sorát hozná, ám ezek egyelőre nem valósulhatnak meg. A kreativitás azonban nincs lakat alá zárva: sokan új lehetőségeket találtak az alkotásra és a közönséggel való kapcsolattartásra. Örömmel hallgattuk Gryllus Dániel Facebook-oldalán azt a virágvasárnap kezdődött dalciklusát, amelyet régi barátjával, Lackfi Jánossal készített, s az azóta elkészült új dalát is (utóbbit, és testvérével, Vilmossal közös karantén koncertjüket cikkünk végén elérhetővé is tesszük). Rendhagyó születésnapi interjú a 70. évét betöltött Gryllus Dániellel, a kétszeres Kossuth-díjas Kaláka együttes alapítójával, friss Szikra-díjas evangélikus művésszel.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 2 csatornájára