1

 • A MEE OI Gazdasági Osztály pénzügyi ügyintéző, pénztáros munkatársat keres

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház az egész országra kiterjedő gyülekezeti és dinamikusan fejlődő intézményi hálózattal rendelkező történelmi egyház, amely hitéleti elhivatottságán túl oktatási és szociális területen is eredményes tevékenységet végez. Az egyház Országos Irodája mint adminisztratív központ keres önálló és csapatmunkára egyaránt kész, munkájára igényes pénzügyi ügyintéző, pénztáros munkakörre budapesti (esetenként otthoni) munkavégzési hellyel, határozatlan időre, teljes munkaidőben történő foglalkoztatásra.

  Bővebben

 • Elmaradt a szeptemberre halasztott zsinati ülés – Távolléti szavazást rendeltek el

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Zsinatának elnöksége – a járványhelyzetre való tekintettel – a napokban rendkívüli eljárásról szóló szavazást rendelt el.

  Bővebben

 • A MEÖT Ifjúsági Bizottsága ökumenikus ifjúság-kutatást kezdeményezett – Kérjük töltsék ki minél többen a kérdőívet!

  Budapest – A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Ifjúsági Bizottsága által kezdeményezett ökumenikus ifjúság-kutatás célja, hogy átfogó képet adjon a MEÖT tagegyházainak fiataljairól, 14-29 éves kor között. A Magyarországi Evangélikus Egyház Püspöki Tanácsa arra kéri az evangélikus gyülekezetek és iskolák fiataljait, hogy 2020. október 15-ig minél többen töltsék ki a kérdőívet. Az alábbiakban a Püspöki Tanács erről szóló levelét olvashatják.

  Bővebben

 • A Pályázati- és Fejlesztési Osztály pályázati referensi munkatársat keres

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Országos Irodájának Pályázati- és Fejlesztési Osztálya munkatársat keres pályázati referens munkakörbe. Részleteket itt olvashatnak.

  Bővebben

 • „Házi hangverseny” a Kántorképzőben a fóti gyülekezetnek

  Fót – A fóti evangélikus gyülekezet 2020. szeptember 19-én tartotta a „Templomok éjszakája” programsorozatát. Cserhátiné Szabó Izabella püspökhelyettes, a gyülekezet lelkésze kérte fel a Kántorképző tanárait arra, hogy alkossanak egy alkalmi énekkart, amellyel szolgálnak e rendezvényen.

  Bővebben

 • Szakmai napot tartottak a keresztény könnyűzenéről Budapesten

  Budapest – Kazetta-Pengető címmel a keresztény könnyűzenéről tartottak szakmai napot 2020. szeptember 19-én, szombaton a budapesti Szent II. János Pál Iskolaközpontban.

  Bővebben

 • Idén is megtartják a 72 óra önkéntes akciót!

  Budapest – A 72 óra egy exkluzív kalandtúra a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Evangélikus Egyház szervezésében, melynek során minden év október második hétvégéjén önkéntes fiatalok lepik el az országot, akik különböző területeken nyújtanak segítséget és teszik szebbé környezetüket. Idén október 8-11. között arra hívja a 72 óra csapata a fiatalokat, hogy saját lakóhelyükön, közösségükben szervezzenek közhasznú önkéntes tevékenységet.

  Bővebben

 • Pünkösdölés ősszel – Maglódiak a Szentendrei Néprajzi Múzeumban

  Maglód – Karácsonyfatalp; májusfa színes szalagokkal-kendőkkel; őszi örökség ünnep; pünkösd. Szavak talán értelmetlenül összeválogatott halmazának tűnik ez a felsorolás. Ha azonban azt írjuk le, hogy a maglódi evangélikusok pünkösdi templomdíszítő szokását karácsonyfa talpakba helyezett májusfákkal mutatták be a szentendrei Skanzen őszi örökség ünnepén, így talán már kapiskáljuk, hogy miről lehet szó.

  Bővebben

 • Határtalan online könyvbemutató

  Budapest – Az idei, sorrendben 91. Ünnepi Könyvhetet a járványügyi helyzetre való tekintettel az online térben tartják. Egyházunk Luther Kiadója is csatlakozott a rendezvényhez, amikor szeptember 18-án bemutatta az Evangélikus Hittudományi Egyetemmel közös gondozásban napvilágot látott Teológia és határok című tanulmánykötetet. A kiadványról Orosz Gábor Viktor szerkesztővel Galambos Ádám újságíró beszélgetett. – Az eseményről készült videófelvétel a Magyarországi Evangélikus Egyház YouTube-csatornáján és a Facebook-oldalán is megtekinthető lesz 2020. szeptember 18-án 20 órától.

  Bővebben

 • 24 fontos hang | Zenei élmény vagy lelki táplálék? – J.S. Bach Máté passiója

  Budapest – A járvány miatt hosszú szünet után, 2020. szeptember 14-én folytatódott a Budavári Evangélikus Szabadegyetem. Az őszi szemeszter első előadásán dr. Hafenscher Károly, az Magyarországi Evangélikus Egyház zsinatának lelkészi elnöke, a teológia tanára Bach Máté passiójának egy részletéről beszélt.

  Bővebben

 • MA! – A határ nem csupán egy vonal – Online könyvbemutatót tartunk!

  Budapest – A 91. Ünnepi Könyvhét keretében A Teológia és határok című kötetről – amely az Evangélikus Hittudományi Egyetem oktatóinak tematikus tanulmányait fogja össze – beszélget Orosz Gábor Viktor, a könyv szerkesztője és Galambos Ádám újságíró. Az esemény a Magyarországi Evangélikus Egyház YouTube-csatornáján és a Facebook oldalán is megtekinthető lesz 2020. szeptember 18-án 20 órától.

  Bővebben

 • A vallást nem lehet politikai programmá tenni

  Budapest – Az evangélikus elnök-püspök, dr. Fabiny Tamás a 2015–16-os években aktívan nyilatkozott és szólalt fel a menedékkérők és menekültek védelmében – hivatkozva a keresztényi értékrendre. Ma már óvatosabban fogalmazna, hiszen a politika és a vallás nem szerencsés, ha túl szorosan kötődik egymáshoz. A Civil Rádió Őrkutyák civilben című műsorában szóba kerültek a muszlimok, a vallásközi párbeszéd, az egyház valódi feladatai, de kitértek a művészet és a vallás viszonyára is.

  Bővebben

 • Megrendezték a PIKNIK – Ökumenikus Ifjúsági Estet

  Budapest – 2020. szeptember 16-án a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) Ifjúsági Bizottsága PIKNIK – Ökumenikus Ifjúsági Estet szervezett. Az alkalmon igét hirdetett Khaled A. László metodista szuperintendens. Zenélt a MIX metodista zenekar, az 1RE református zenekar és az MKK katolikus zenekar.

  Bővebben

 • Elszáll a madár... – Elbúcsúztak az ágfalvi intézet lakói és dolgozói intézményvezetőjüktől

  Ágfalva – „A madár elszáll, de a röpte itt marad...” (ismeretlen szerző) – A fenti idézetet választották a szombathelyi székhelyű, de ágfalvi telephelyjel működő pszichiátriai otthon dolgozói és lakói mottóul abból az alkalomból, hogy elköszöntek intézményvezetőjüktől, Gregersen-Labossa Györgytől. Mert bár „a madár elszáll”, Gregersen-Labossa György ezután is gondját viseli az ágfalvi otthonnak, de egy magasabb pozícióból, az evangélikus egyház diakóniai bizottságának elnökeként.

  Bővebben

 • Egy Vajda Vajdáról

  Pápa – Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) Vajda Péter Emlékprojektje keretében, szeptember 17-én délután, Vajda Péter egy oldalági leszármazottja, Kovács Attiláné Vajda Edit nyugalmazott pápai tanárnő tartott előadást a Jókai Mór Városi Könyvtárban.

  Bővebben

 • Kora ősszel ünnepeljük a Teremtés hetét

  Budapest – A korábbi évek egyre elterjedtebb gyakorlata szerint, az idei évben is kora ősszel ünnepeljük a Teremtés hetét. A hálaadó vasárnapot megelőző héten, a 2020. szeptember 27. – október 4. közötti időszak lehetőséget kínál közösségeinknek, hogy figyelmünket a teremtett világ értékei felé fordítsuk és közösen ünnepeljük mindazt, amit Teremtőnktől kapunk.

  Bővebben

 • Jézus bekövetne? – Influenszerek, divathullámok, tömegkultúra

  Budapest – 2020. szeptember 29-én lesz a következő Szólj be a papnak Budapesten a Művész Kávéház és Cukrászdában. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök mellett Török Csaba római katolikus pap és Kajdi Csaba „Cyla” lesz a vendég.

  Bővebben

 • Igazi összefogás – Megújul a gödöllői evangélikus templom tetőfedése

  Gödöllő – A gödöllői evangélikus templom építéséhez számtalan, akár csodaszámba menő dolog is fűződik. Először is alig négy hónap leforgása alatt készült el a ma is látható, Hetzel Frigyes építészmérnök által tervezett templom épülete, melynek tetőjére majdnem 90 évvel ezelőtt, 1931 januárjában került fel az a palafedés, amely a mai napig védi az épületet. A palafedés általában nem bírja az időjárás viszontagságait ilyen hosszú időn keresztül, tehát igazi csoda, hogy még máig védi az épületet. Sajnos azonban a csoda ellenére is szükségessé vált a palafedés teljes cseréje.

  Bővebben

 • „Keze nyomán megelevenedik az eltűnő idő” – Lengyel Péter kiállításának megnyitóján

  Budapest – „Lengyel Péter 70 – Művésztanár az Ipoly mentéről” címmel nyílt meg a balassagyarmati festőművész, grafikus, tanár életműkiállítása 2020. szeptember 15-én délután az Evangélikus Országos Múzeumban. A mai napig szülővárosában, Balassagyarmaton élő és alkotó evangélikus művész állandó témája a palóc táj és az idős emberek ábrázolása. Nem véletlen tehát, hogy a kiállítás meghívójára a művész szívének legkedvesebbnek műve: a rimóci öregasszony portréja került. A tárlatot H. Szilasi Ágota művészettörténész nyitotta meg, az érdeklődők október 15-ig tekinthetik meg a Deák téri evangélikus kiállítóhely pincegalériájában.

  Bővebben

 • Ünnepeltek az Ótemplomi Szeretetszolgálatnál

  Szarvas – A Szarvas-Ótemplomi Szeretszolgálat négy munkatársa is elérte a jubileum évét közalkalmazottként. „Három munkatársunk Kelemen Márta, Litauszky János, és Zahorecz Mihályné 25 éve dolgoznak közalkalmazottként. Mindhárman a legtöbb időt az idős ellátásban töltötték el. Nemesné Kovács Mónika 30 éve dolgozik a Rákóczi utcai otthonban. Gratulálunk! Isten áldja életüket, munkájukat!” – írták a szeretetszolgálat Facebook oldalán.

  Bővebben

 • Közel háromszáz hazai rejtett műemlék nyitja meg ingyenesen kapuit a hétvégén

  Budapest – A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozaton több száz rendezvény, több mint kétszázötven vezetett séta és közel háromszáz rejtett hazai műemlék várja az érdeklődőket országszerte ingyenes programokkal 2020. szeptember 19-20. között. – Összegyűjtöttük az evangélikus programokat!

  Bővebben

 • A szeretett lelkészre emlékeztek Vadosfán

  Vadosfa – Egykori lelkészükre emlékeztek a vadosfai evangélikus egyházközség tagjai a minap. Sümeghy József száz évvel ezelőtt született és több mint ötven éven át szolgálta híveit.

  Bővebben

 • Folyamatban az LVSZ következő nagygyűlésének előkészítése

  Budapest – „Tegnap volt a Lutheránus Világszövetség (LVSZ – The Lutheran World Federation) következő nagygyűlésének előkészítési ülése. Eredeti tervek szerint a szervezet központjában, Genfben kellett volna tanácskoznunk, de a pandémia miatt zoomon „találkoztunk”. A tavalyi választáson az a megtiszteltetés ért, hogy elnökként én vezethetem a 9 tagú bizottság munkáját” – írta Fabiny Tamás elnök-püspök Facebook-oldalán közzétett mai bejegyzésében.

  Bővebben

 • Szuperhősök kerestetnek – Nagyszabású véradás lesz Bakonycsernyén

  Bakonycsernye – A megszokottnál is nagyobb szabású véradást szerveznek Bakonycsernyén. A részletekről a Vöröskereszt irodájában tárgyalt Szigeti Hedvig, a segélyszervezet megyei vezetője, Turi Balázs, a bakonyi falu polgármestere és Szarka István evangélikus esperes.

  Bővebben

 • Szociális államtitkár: bővül az egyházi szociális ellátórendszer

  Debrecen – A kormány kétmilliárd forint hazai forrással támogatja az egyházi szociális ellátórendszer bővítését – jelentette be az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) szociális ügyekért felelős államtitkára 2020. szeptember 16-án Debrecenben.

  Bővebben

 • Evangélikus programokat válogattunk az Ars Sacra Fesztivál programjából

  „Minden forrásom belőled fakad!” (Zsolt 87,7) mottóval rendezik meg a XIV. Ars Sacra Fesztivált 2020. szeptember 12–20-e között. Alábbiakban az evangélikus vonatkozású programokat ajánljuk.

  Bővebben

 • Huszonkilenc igazolt koronavírusos Tótkomlóson

  Tótkomlós – A legfrissebb adatok szerint huszonkilenc pozitív koronavírusos beteget tartanak nyilván Tótkomlóson. Zajlik a tesztelés a szeretetszolgálat bentlakásos otthonában.

  Bővebben

 • Boldog hálaének – Nagytarcsaiak finnországi kirándulása

  Nagytarcsa – Hamina – A nagytarcsai Szivárvány Evangélikus Óvoda óvodapedagógusai meghívást kaptak a finnországi Haminába. Augusztusi utazásuk során megismerkedtek az ottani gyülekezet életével, gyermek és ifjúsági munkával. Látogatást tettek a helyi óvodákban és iskolában, beszélgettek finn pedagógusokkal és gyerekekkel. A haminai templomban testvéri közösségben, finn és magyar nyelven csendült fel a hálaadó ének.

  Bővebben

 • Az evangélikus egyház vezetői köszönik a felajánlott 1%-os támogatásokat

  Budapest – Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök és Prőhle Gergely országos felügyelő szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben hálát adtak Istennek, hogy egyházunk életét, növekedését oly sokan hordozzák imádságos szeretetben, és köszönetet mondtak mindazoknak, akik 1%-os felajánlásukkal idén is a Magyarországi Evangélikus Egyház szolgálatát támogatták.

  Bővebben

 • Tanévnyitó istentisztelet volt Sárváron

  Sárvár – 2020. szeptember 13-án, vasárnap délután 14 órakor tartotta a Sárvári Evangélikus Egyházközség tanévnyitó istentiszteletét. A járványügyi helyzetre való tekintettel nem a délelőtti fő istentiszteletre, hanem külön, a gyermekeknek szóló alkalomra hívták a gyülekezet lelkészei a családokat, hittanosokat. Az interaktív családi istentiszteleten a lelkészek vezetésével arról beszélgettek hittanosok és szülők közösen, hogy mit jelent a gyülekezethez való tartozás, miért fontos az istentiszteleti közösség megélése. A jó hangulatú alkalmat az elsős hittanosok ismerkedős délutánja követte a parókia udvarán.

  Bővebben

Stránky

Odoberať 1