1

 • Ütköző: A nagyhatalmak vezetői tanácskozása Bejrút ügyében

  Speidl Bianka, a Migrációkutató Intézet vezető kutatója és Fischl Vilmos, evangélikus lelkész, biztonságpolitikai szakértő, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára beszélgetett a Kossuth Rádió Ütköző című adásában augusztus 10-én.

  Bővebben

 • Szabadtéri ökumenikus istentisztelet Magyarföldön, a 10 éve épült Fatemplom előtt

  Augusztus 16-án (vasárnap) 11 órakor díjtalanul látogatható ökumenikus istentiszteletet tartanak a Fatemplom fesztivál keretében Magyarföldön. A Duna Televízió 2020. augusztus 30-án (vasárnap) 11 órai kezdettel, felvételről közvetíti a fesztivál ökumenikus istentiszteletét.

  Bővebben

 • Magyar segítség Bejrútnak

  Az M1 Ma este című műsorában beszélgetett Somorjai Balázs szerkesztő dr. Fischl Vilmos evangélikus lelkésszel, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) főtitkárával.

  Bővebben

 • Tanártalálkozóra hívnak az Evangélikus Kántorképző Intézetbe

  Fót – „A meghirdetett továbbképző tanfolyam nyitányaként szívesen találkoznánk azokkal, akik ebben az évben – vagy az elmúlt években – Fóton a nyári tanfolyamokon tanítottak. Ezért szeretettel várunk téged is a Kántorképző Intézetben augusztus 23-án, vasárnap délután!” – írták a szerkesztőségünkhöz eljuttatott meghívóban.

  Bővebben

 • II. Rákóczi Ferenc emléke előtt tisztelegtek Csorváson és Pusztaföldváron

  Két, II. Rákóczi Ferencet ábrázoló mellszobrot avattak fel szombaton. Az egyik felavatása Csorváson, a másik pedig Pusztaföldváron történt.

  Bővebben

 • Ötödik alkalommal tartottak cserkész tábort a péteri Ó-hegyen

  „Legyen bennetek Isten szeretete, a haza tisztelete, az embertárs megbecsülése. Nem megszokott a kitartás, az elköteleződés, de Isten hűségére számíthatunk. Az utóbbi időben a személyes találkozást kerülni kellett. A személyes kapcsolatok nélkül nincs élő közösség. Ameddig van lehetőségünk találkozni, tegyük meg! Mindez ideig megsegített minket az Úr!” – vallja Óvári Péter evangélikus lelkész, aki beszámolót küldött szerkesztőségünknek a péteri gyülekezet cserkészeinek táboráról.

  Bővebben

 • Parókusi alkalmassági vizsgálatot hirdetnek 2020. novemberére

  Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatala rendhagyó módon idén újabb parókusi alkalmassági vizsgálatot hirdet az egyházkerület azon lelkészei számára, akik a Magyarországi Evangélikus Egyház 2005. évi III. törvényének 12., 13., 14. paragrafusaiban előírt feltételeknek megfelelnek.

  Bővebben

 • Hafenscher Károly tartja a Budavári Evangélikus Szabadegyetem évadkezdő előadását

  Budapest – A Budavári Evangélikus Szabadegyetem évadkezdő alkalmát 2020. szeptember 14-én, hétfőn 19 órai kezdettel tartják a Bécsi kapu téri evangélikus templom kápolnájában (1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 28.). Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök rövid áhítatát követően dr. Hafenscher Károly, a MEE Zsinatának lelkészi elnöke, tanszékvezető egyetemi tanár tart előadást Zenei élmény, vagy lelki táplálék? – Az úrvacsora igéi J. S. Bach Máté passiójában címmel.

  Bővebben

 • A hirosimai atomtámadás 75. évfordulóján – Fabiny Tamás püspök imádsága

  Hirosima – 17 ezer tonna TNT erejével rendelkezett az a robbanószerkezet, amelyet a világ első, háborúban bevetett atombombájaként ismer a világ. Ma 75 éve, hogy a Little Boy nevű bombát ledobták Hirosimára. Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök imádságát közöljük az évfordulón.

  Bővebben

 • Imádkozzunk Libanonért! – Frissítve!

  Bejrút – Genf – Budapest – A bejrúti robbanás nem csak Libanont, hanem az egész világot megrázta: egyházi és állami vezetők fejezik ki részvétüket a libanoni emberek felé. Ferenc pápa külön megemlékezett katekézisén a történtekről, míg magyar részről Orbán Viktor miniszterelnök és Erdő Péter bíboros is táviratban fejezte ki szolidaritását a tragédia után.

  Bővebben

 • Nem vagy egyedül! – Lelkészt iktattak Hartán

  Harta – Új úton indulni mindig izgalmas kihívás és egyben hitbeli lépés is. Nem tudhatjuk mi vár ránk, éppen ezért választotta e címet Farkas Sándor beiktatási alapigéjének. A Hartai Evangélikus Egyházközség sajnálatos hirtelenséggel maradt pásztor nélkül, Halasi László októberben örökre távozott a Duna-parti település közösségéből. A megüresedett szolgálati helyre a gyülekezet Farkas Sándor kiskőrösi iskolalelkészt hívta meg, majd a választási folyamat a járványügyi helyzet miatt csak most érhetett véget.

  Bővebben

 • Köszönetet mondtak az Élimben

  Nyíregyháza – 2020. augusztus 3-án reggel nagy készülődésre lehetett mindenki figyelmes az Élim Evangélikus Szeretetotthon udvarán. Asztalok, székek, napernyők egymás után kerültek felállításra. Szépen lassan minden dekoráció a helyére került, és már kora délelőttől ínycsiklandó illatok lengték be a környéket.

  Bővebben

 • Békéscsabára megérkeztek a tankönyvek

  Békéscsaba – A kormány döntése értelmében 2020 szeptemberétől minden nappali tagozatos diák, csaknem 1,2 millió tanuló ingyen kap tankönyvet. Az évkezdésre már az intézmények is készülnek, a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnáziumban diákmunkásokkal válogatták át korosztályonként a könyvcsomagokat.

  Bővebben

 • „Uram, jó nekünk itt lenni!” – Lezárult a 163. nyári kántorképző tanfolyam Fóton

  Fót – Vannak dolgok, amelyek örökké meghatározóak az ember életében, identitást adnak és kísérnek bennünket az úton. Azt hiszem, mindazok nevében mondhatom, akik már jártak ott, hogy a fóti Kántorképző Intézet egy ilyen hely. Örök bástya, biztos tájékozódási pont, az orgona- és énekszó hazája ez a csoda-hely.

  Bővebben

 • Halljuk meg a kirekesztő szavakat!

  Budapest – A budapest-terézvárosi Avilai Nagy Szent Teréz-templomban tartottak ökumenikus imádságot augusztus 3-án a Sant’Egidio közösség szervezésében a roma holokauszt (pharrajimos) és a kislétai gyilkosság évfordulóján. Az imaórát Székely János püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottságának elnöke vezette.

  Bővebben

 • Bencze Imrére emlékezünk születésének 100. évfordulóján – VIDEÓ!

  Budapest – Szeretettel emlékezünk a 100 éve, 1920. augusztus 5-én született Bencze Imre testvérünkre azokkal a sorokkal, amelyekkel az Evangélikus Külmissziói Egyesület alapításának centenáriumára 2009-ben kiadott könyvben (Brebovszky Gyula: A Magyarországi Evangélikus Külmissziói Egyesület története) ismertették életét és szolgálatát.

  Bővebben

 • A szentendreieknek is tetszett a kiskőrösi bor

  Kiskőrös – Szentendre – Az idei nemzetközi kadarka borversenyen Maráz Annabella – aki a Kiskőrösi Evangélikus iskola akkor még végzős, jelenleg már végzett bor- és pezsgőgyártó szaktechnikus tanulója – Kadarka siller borával a neves borászatok között aranyérmet nyert. Ezzel az eredményével kiérdemelte Kiskőrös város polgármesterének különdíját és a Szentendrei Kadarka Kör különdíját.

  Bővebben

 • A keresztény vitakultúra példája – Katolikus szemmel Luther Mártonról

  Budapest – Ha korunkra tekintünk, nem túlzás azt mondani, hogy a vitakultúra szempontjából sekélyes időket élünk. Ebben siet segítségünkre Peter Neuner dogmatikaprofesszor Luther Márton reformációja című izgalmas kötete – írta a Magyar Kurír könyvajánlójában.

  Bővebben

 • Új tanév, új kezdet és új óvodavezető a soltvadkerti evangélikus óvodában

  Soltvadkert – Jelen pillanatban még mindenki a nyár adta örömökkel, strandolással, pihenéssel van elfoglalva, és aki teheti, épp szabadságát tölti. Szeptember 1-től – reményeink szerint – a 2020-2021-es új tanév elindul. Hogy ez normál oktatás mellett, vagy digitális módon kezdődik meg még kérdéses, hiszen nem tudhatjuk, hogy lesz-e második hulláma a koronavírus-járványnak. Bízunk benne, hogy nem.

  Bővebben

 • Mentálhigiénés szakmai nap volt Szombathelyen

  Ágfalva – Szombathely – Július 23-án a Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ mentálhigiénés munkatársai szakmai találkozóra hívták az ágfalvi kollégákat Szombathelyre. A márciusban kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet óta nem volt lehetőségünk a személyes találkozásra, a kapcsolatot csak telefonon és levélben tudtuk egymással tartani. A júniusi nyitással azonban lehetőségünk adódott egy újabb személyes találkozót megszervezni. Ez az összejövetel intézményünk egyházi átvétele után már a harmadik szakmai találkozó, ahol a két mentálhigiénés csoport tagjai ismerkedni tudnak egymással és erősítik együttműködésüket. A korábbi két találkozó kötött programja után, most egy lazább, nyárias, a karatén helyzet utáni nyitás hangulatához illő találkozóban gondolkodtunk. + Hanganyaggal!

  Bővebben

 • Egy írásmagyarázó teológus halálára – In memoriam Nemeshegyi Péter SJ

  Budapest – Kilencvenhét éves korában, június 13-án elhunyt Nemeshegyi Péter jezsuita szerzetes. 1923. január 27-én született Budapesten, 1944-ben lépett be a Jézus Társaságába. 1949-ben el kellett hagynia hazáját; Rómában, a Pápai Gergely Egyetemen szerzett teológiai doktorátust 1956-ban. Ugyanebben az évben Japánba utazott; egyetemen tanított teológiát egészen 1993-ig, Magyarországra való visszatéréséig. Réthelyi Miklós írása egy olyan ökumenikus alkalmat idéz fel, amelynek a tudós teológus is a részese volt.

  Bővebben

 • 2000 iskolatáska megtöltésében segít a Tesco

  Budapest – A Tesco vásárlói augusztus 3. és szeptember 6. között adománykuponok megvásárlásával támogathatják az Ökumenikus Segélyszervezet Iskolakezdés együtt! adománygyűjtő kampányát. A kasszáknál kapható 250 forintos kuponok eladásából befolyt összeget az áruházlánc a Segélyszervezet számára ajánlja fel, akik az adományból hátrányos helyzetű gyermeknek biztosítanak iskolaszereket.

  Bővebben

 • Ökumenikus imaórán emlékeznek a roma holokauszt és a kislétai romagyilkosság áldozataira

  Budapest – Ökumenikus imaórán emlékeznek a roma holokauszt és a kislétai romagyilkosság áldozataira 2020. augusztus 3-án, este, Budapesten, az Avilai Nagy Szent Teréz-templomban, a Sant'Egidio közösség szervezésében.

  Bővebben

 • Elindult a Vajda Péter Emlékprojekt

  Pápa – Vajda Péter reformkori irodalmár-természetbúvár-pedagógus-társadalomkritikus elhunytának közelgő 175. évfordulója alkalmából az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) – a Kossuth Szövetség Veszprém megyei Csoportja – Vajda Péter Emlékprojektet indított.

  Bővebben

 • A Sándy és a Konok művészcsaládról nyílik kiállítás a Műcsarnokban

  Budapest – Négy generációra kiterjedő családtörténeti kiállítást tekinthetnek meg a látogatók a Műcsarnokban szerdától: id. Sándy Gyula (1827-1894) festő, ifj. Sándy Gyula (1868-1953) építész, id. Konok Tamás (1898-1971) haditudósító fotós és a három életművet összekapcsoló, szintetizáló, az idén 90. születésnapját ünneplő Konok Tamás festő munkáiból látható válogatás október 25-ig.

  Bővebben

 • Ordináció 1848-ban – Az Evangélikus Országos Gyűjtemény újabb értékes irattal gazdagodott

  Szekszárd – Budapest – A szekszárdi gyülekezet tiszteletbeli presbitere, a 92 esztendős Korossy József levéltárunknak adományozta dédapja, Czipott Rudolf (1825-1901) lelkészi oklevelét. A dédunoka maga is teológiát végzett 1953-ban, de mégsem lett lelkész, világi pályát választott. Evangélikus egyházunkat mindig hűséggel szolgálta, amiért 2019-ben megkapta a Déli Evangélikus Egyházkerület hűségérmét.

  Bővebben

 • Ismét szólnak a büki evangélikus templom harangjai

  Bük – Ismét szólnak a büki evangélikus templom harangjai. A torony egész belsejét felújították és új a harangokat mozgató elektronika és informatikai rendszer is. – VIDEÓ!

  Bővebben

 • Evangélikus istentisztelet lesz vasárnap a Duna Televízióban

  Budapest – Augusztus 2-án, vasárnap 11 órai kezdettel a Duna Televízió evangélikus ifjúsági istentiszteletet közvetít felvételről az Ökumenikus Központ kápolnájából. Igét hirdet Molnár Lilla lelkész.

  Bővebben

 • Megtartották a 9. SZIVI Ifjúsági vezetőképző tábort

  Piliscsaba – A 9. SZIVI Ifjúsági vezetőképző tábort idén is, mint az elmúlt két évben, a KÖSZI Napvető mesetáborával egy időben tartották. A képzés táborvezetője idén Koknya Dorottya volt, rajta kívül még Halász Endre és Tóth Lilla trénerként segítették a képzősöket. Természetesen az ifisek is, amiben tudták, támogatták a vezetőket. Idén kettő másodéves, valamint öt elsőéves ifis vett részt a képzésen, azzal a szándékkal érkeztek mind, hogy minél több dolgot tanulhassanak a táborvezetésről, és segítsék a táborvezetők munkáját.

  Bővebben

 • A Nyíregyháza–Vargabokor Immánuel imaház fölszentelésének 30. évfordulóját ünneplik

  Nyíregyháza – Vargabokor – Harminc éve történt a vargabokori Immánuel evangélikus imaház fölszentelése. Idén a gyülekezet tagjai nem tudtak olyan ünnepséget tartani, mint szerették volna, mivel közbejött a világjárvány és az imaház felújítása sem fejeződött még be. Ezért a templomszentelési ünnepen készült egykori videót teszik közzé a Nyíregyházi Evangélikus Egyházközség YouTube csatornáján, 2020. július 29-én 17 órakor. Hálaadással emlékezünk mi is Isten csodáira a próbák közepette is!

  Bővebben

Sivut

Tilaa syöte 1