1

 • Bibliaismereti vetélkedőt tartottak Kecskeméten az ökumené jegyében

  Kecskemét – Két diákból és két nyugdíjasból álló csapatok mérték össze tudásukat a kecskeméti Nyugdíjasok Klubjainak Megyei Jogú Városi Szövetsége által szervezett bibliaismereti vetélkedőn, november 8-án, Kecskeméten. Nemzedékek együttműködése valósult meg, s mindez az ökumené jegyében.

  Bővebben

 • Kaposvárra érkezett az Ez az a Nap! roadshow

  Kaposvár – 2019. november 13-án este mintegy ezerötszázan vettek részt az Ez az a Nap! roadshow kaposvári dicsőítő koncertjén.

  Bővebben

 • Megtárgyalta a 2020-as költségvetést az Országos Presbitérium

  Budapest – Az Országos Presbitérium (OP) 2019. november 14-i ülésén Prőhle Gergely országos felügyelő tájékoztatta a testületet az egyházunk és Magyarország Kormánya közötti megállapodás helyzetéről, a tárgyalások menetéről.

  Bővebben

 • Vásáry Tamás-ösztöndíjat kapott egy evangélikus roma szakkollégista is

  Nyíregyháza – Székely Bence, a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégium és Varga Ákos, a nyíregyházi Evangélikus Roma Szakkollégium hallgatója kapta idén a fiatal zenészeket, valamint kiemelkedő önkéntes munkát végző fiatalokat támogató Vásáry Tamás-ösztöndíjat. Az elismerésről szóló oklevelet 2019. november 11-én adták át a diákoknak.

  Bővebben

 • Megújul az Újszövetség maraton

  Székesfehérvár – 2019. december 1-jén, advent első vasárnapján 14 órakor veszi kezdetét az Újszövetség Maraton, a Vörösmarty Színházban, ám idén megújult formában. Az önkéntes felolvasók ezúttal nem a teljes Újszövetséget, hanem a négy evangélista könyveiből összeállított – Jézus születését, tanításait, halálát és feltámadását bemutató – történetet olvasnak fel, zenei betétekkel kiegészítve.

  Bővebben

 • Kecskeméten is beszólhatunk a papnak

  Kecskemét – November 20-án, szerdán 19 és 22 óra között bárki szabadon kérdezhet papoktól Kecskeméten. A Szólj be a papnak! elnevezésű eseményről szervezője, Papp Attila Gyula beszélt a KTV Kiemelő című műsorában.

  Bővebben

 • Konfirmációi tanulságok Selmecbányán

  Selmecbánya – Ahogy az olvasók korábban már értesülhettek róla, ígéretes együttműködés kezdődött a csővári és a pestújhelyi evangélikusok között nyár elején. Őszre pedig megérett az elhatározás: közös selmecbányai kirándulással folytatják a kapcsolatok építését a gyülekezetek.

  Bővebben

 • „Összegyűjtök elé minden népet” – Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegye családi és missziós napja

  Paks – Harmadik alkalommal szervezték meg a Tolna-Baranyai Evangélikus Egyházmegyében a „Találkozás Öröme” jegyében a családi és missziós napot. Az első kettő Bonyhádon volt, most pedig Paks adott otthont ennek az örömteli találkozásnak.

  Bővebben

 • Közgyűlést tartott a Déli Evangélikus Egyházkerület

  Budapest – 2019. november 15-én a Rákoskeresztúri Evangélikus Egyházközség temploma adott otthont a Déli Evangélikus Egyházkerület közgyűlésének.

  Bővebben

 • Így lett a kocsmából közösségi tér

  Csenyéte – Egy borsodi faluba látogattunk, ahol kiderült, hogy egy „Isten háta mögötti” hely is alkalmas lehet a cselekvő szeretet gyakorlására.

  Bővebben

 • Egyházi táborok és programok finanszírozására lehet támogatást igényelni

  Budapest – Táborok és közösségi célú programok támogatására, illetve a hozzájuk kapcsolódó eszközbeszerzésre nyújthatnak be támogatási kérelmet magyarországi és határon túli, magyarajkú egyházi jogi személyek 2019. november 28-ig. Kettőszáz- és ötszázezer forint közötti összeget lehet igényelni, a támogatott programoknak 2020. január 1. és december 31. között kell megvalósulniuk.

  Bővebben

 • A téma az úrvacsora: a történelmi egyházak közös alapjait vitatták meg Debrecenben

  Debrecen – Ökumenikus tudományos szimpóziumon tanácskoztak a történelmi egyházak képviselői a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen. A tanácskozáson a magyar részvevőkön kívül, további három országból érkeztek előadók. A szimpózium témája az úrvacsora volt.

  Bővebben

 • Hívunk mindenkit James Barr Fundamentalizmus című könyvének bemutatójára

  Budapest – A Luther Kiadó mindenkit szeretettel hív James Barr Fundamentalizmus című könyvének bemutatójára.

  Bővebben

 • Öröm a köbön

  Aszód – 2019. november 10-e egy csodálatos és nagyon tartalmas nap volt az Aszódi Evangélikus Egyházközségben. A templomszentelési emlékünnep alkalmából a gyülekezet azért adott hálát, hogy közel 300 éve áll a templom és hangzik benne Krisztus evangéliuma. Lőrincz Csaba, a gyülekezet lelkésze a 84. zsoltár alapján hangsúlyozta, hogy a boldogság és öröm az Istennel való találkozásból fakad, s nem elég egy anyagból épített templomnak örülni; mindannyiunknak, testünknek és életünknek Isten templomává kell válnia.

  Bővebben

 • „Istenen kérjük azt számon, amiért mi vagyunk felelősek” – Evangélikus püspök elgondolkodtató szavai

  Gáncs Péter nyugalmazott evangélikus püspök érzékeny témáról a Kossuth Rádióban: az emberek miért hibáztatják Istent?

  Bővebben

 • A szociális munka napját ünnepelték Nyíregyházán is

  Nyíregyháza – 2019. november 11-én a Szociális munka napja alkalmából a Nyíregyháza-Kertváros Ágostai Hitvallású Evangélikus Egyház, mint fenntartó nevében Laborczi Géza igazgató lelkész és Sipos Ilona megbízott intézményvezető köszöntötte a Joób Olivér Gondozó és Rehabilitációs Szeretetintézmény munkatársait.

  Bővebben

 • Átadták a Sztehlo- és a Schedius-ösztöndíjakat

  Budapest – A Sztehlo tanulmányi támogatás, illetve a Sztehlo szociális támogatás mellett a Schedius tanulmányi támogatás is kiosztásra került az Evangélikus Hittudományi Egyetemen 2019. november 13-án rendezett ünnepségen. Egyházunk idén összesen több mint 20 millió forinttal támogatta a fiatalokat, akik közül 104-en nyújtottak be sikeres pályázatot.

  Bővebben

 • Közösen indítanak nővérképzést a történelmi egyházak

  Budapest – Közösen indítanak egészségügyi szakképzést a történelmi egyházak. Az erről szóló szándéknyilatkozatot szerdán Budapesten, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének (Mazsihisz) székházában írták alá a Szent Ferenc-kórház, a Betegápoló Irgalmasrendi Kórházak, a Bethesda Gyermekkórház és a Mazsihisz Szeretetkórház fenntartói és a kórházak vezetői, valamint a Magyarországi Evangélikus Egyház püspöke, Kondor Péter.

  Bővebben

 • „Miért is nem „zöld” még minden keresztény?” – Ökokört indított az ajkai gyülekezet

  Ajka – Ökokört indított az Ajkai Evangélikus Egyházközség. Az öt alkalomból álló foglalkozás sorozatot Kovácsné Sterczer Rita vezeti, aki maga és családja életét, s környezetét is igyekszik minél jobban „zöldíteni”.

  Bővebben

 • Evangelizációs és missziói gyülekezeti munkatársképzés volt Piliscsabán

  Piliscsaba – Evangelizációs és missziói gyülekezeti munkatársképzés zajlott 2019. november 8-10. között a piliscsabai Béthel Missziói Otthonban. Az előadásokat és áhítatokat Szeverényi János, Fűke Szabolcs, Kis János, Gáncs Péter, Kovács László, Sefcsik Zoltán, és Horváth-Csitári Boglárka Flóra lelkészek tartották. – KÉPRIPORT!

  Bővebben

 • Nyílt napot tartottak az Evangélikus Hittudományi Egyetemen

  Budapest – Nyílt napot tartottak 2019. november 13-án az Evangélikus Hittudományi Egyetemen, közel 90 diák részvételével. – KÉPRIPORT!

  Bővebben

 • Régi magyar templomok mennyezeti kazettáinak mintáiból készült kifestőkönyveket ajándékoztak gyermekeknek a johanniták

  Budapest – A több mint 900 éves történelmi Johannita Lovagrend a korai középkortól a török hódoltságig több száz éven keresztül jelen volt Magyarországon és támogatta az uralkodókat, miközben ispotályokat tartott fenn, ápolta a betegeket, segítette a rászorulókat és kulturális missziót is ellátott. A rend magyar tagozata most is ezen elvek mentén, de a mai kor sajátosságainak megfelelően végzi feladatát; a magyarságot történelmi síkon figyelemmel kísérő segítő akciói is jórészt a határokon túl rekedt honfitársaink megsegítésére koncentrálnak.

  Bővebben

 • Karácsonyi Angyalok – Cipősdoboz akció

  Idén is arra bátorítunk minél többeket, hogy bontsanak szárnyakat, váljanak egy-egy szegény gyermek karácsonyi angyalává! A szeretetcsomag gyűjtés részleteiről a plakáton olvashat.

  Bővebben

 • Két évtizede a békéscsabai evangélikus gimnáziumért

  Békéscsaba – Megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepséget a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium Baráti Köre. A rendezvényen a múlt hagyományainak ápolása mellett a jövő építéséről is szó volt.

  Bővebben

 • Közös tudományos szimpóziumra készülnek

  Debrecen – „Mert egy a kenyér…” – Az eucharisztia ökumenikus perspektívában címmel közös tudományos szimpóziumot rendez a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem november 14-én, csütörtökön a Debreceni Református Kollégium dísztermében.

  Bővebben

 • Márton-napi vigadalmak Dunaújvárosban és Kisapostagon

  Dunaújváros – Immáron 23. éve annak, hogy Dunaújvárosban Reisch György lelkész idején először volt Márton-napi lámpás felvonulás. Ez azóta hagyománnyá vált, hiszen minden évben megrendezték. Sőt, ezen alkalom annyira népszerűvé vált, hogy számos óvoda, iskola, játszóház is átvette ezt a szokást a gyülekezettől; így például Kisapostagon is már a település magáénak érzi ezt az ünnepet.

  Bővebben

 • Bemutatták Füller Tímea Egy papné titkos naplójából című kötetét

  Budapest – A Luther Kiadó a könyvesbolti esték legújabb alkalmán bemutatta Füller Tímea Egy papné titkos naplójából című kötetét. A szerzővel Péterné Mestery Rita beszélgetett november 11-én, az Üllői úti evangélikus könyvesboltban.

  Bővebben

 • Egy évtizede kezdődött a szeretet.éhség. elnevezésű adománygyűjtés a Tesco áruházakban

  Budapest – A Tesco idén tizedik éve vesz részt az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. szalagcímű Országos Adventi Pénzadománygyűjtő kampányában, mint a szervezet stratégiai partnere. A vásárlók november 11. és december 24. között 250 forintos adománykuponok vásárlásával támogathatják a segélyszervezetet abban, hogy minél több család ünnepét tudják szebbé tenni és minél többeknek nyújthassanak segítséget a hétköznapokban is. A tavalyi akció keretében több mint 66 millió forint gyűlt így össze.

  Bővebben

 • Őszi hétvégét tartott az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért

  Velence – Kicsoda számodra az Úr Jézus? – ezzel a címmel tartotta az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért (EKE) őszi ifjúsági hétvégéjét Velencén, 2019. november 8-10 között. Az ország különböző pontjairól – Kisvárda, Nyírtelek, Mandabokor, Balatonfüred, Érd, Győr – érkező 110 fiatal az Úr-Jézus szavain gondolkodhatott együtt: „Én vagyok a jó pásztor, az élet kenyere, a világosság, a feltámadás és az élet.”

  Bővebben

 • Márton-napi díjátadás Luther születésnapján

  Budapest – Bár kétségtelen, hogy a Márton-nap hagyománya a mai Szombathely területén 316-ban vagy 317-ben született Szent Márton püspök – honfoglalás előtt kialakult – kultuszában gyökerezik, és ünnepi emlékezetét évszázadokon át a római katolikus egyház ápolta, ám újabban a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) is megkülönböztetett figyelmet szentel a téli évnegyed kezdő dátumának. Igaz, a november 11-i Márton-napon – érintett ismerőseink, rokonaink köszöntésén túl – mi, protestánsok elsősorban egy másik „katolikusról”, a reformáció elindítójaként számon tartott Ágoston-rendi szerzetesről emlékezünk meg…

  Bővebben

Sivut

Tilaa syöte 1