1

 • Balog Zoltán: Botrány az, hogy nem tudunk együtt ünnepelni

  Népegyház vagy szubkultúra? – tette fel a kérdést a Szólj be a papnak! szervezésében összehívott online vitaest január 21-én, csütörtökön. A Szólj be a püspöknek! extra beszélgetés során a válaszadást Balog Zoltán beiktatás előtt álló református püspök, Fabiny Tamás evangélikus elnök-püspök, Deák Viktória Hedvig domonkos rendi főnöknő és Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolita vállalta.

  Bővebben

 • Krisztushoz kötődni és szeretetét gyümölcsözni – Rövidített imahét a budavári templomban

  Budapest – Idén a járványügyi korlátozások miatt az online térben tanácskozva egy rövidített, négynapos imahét mellett döntöttek a Budapest 1. kerületi keresztény felekezetek vezetői. „Úgy gondoltuk, hogy ezúttal csak egy helyen legyenek az istentiszteletek, mi, evangélikusok pedig szívesen felajánlottuk Bécsi kapu téri templomunkat, amit a többiek el is fogadtak. Annál is inkább, mert már rendelkezünk digitális közvetítő rendszerrel, melynek segítségével élőben tudjuk közvetíteni alkalmainkat az otthon maradók számára is” – írta Péter Zoltán budavári lelkész szerkesztőségünknek küldött beszámolójában.

  Bővebben

 • „Türelmet öltsetek magatokra” – Püspökök szolgáltak Szegeden az ökumené jegyében

  Szeged – Immáron hagyomány, hogy az ökumenikus imahéten a három nagy történelmi egyház vezetői közös istentiszteleten vesznek részt. Az alkalomnak otthont adó szegedi Fogadalmi templom 2020. január 19-én este a járványügyi helyzet miatt a megszokotthoz képest korlátozott számban fogadta a híveket és a társegyházak lelkészeit. Az alkalom liturgusa Kondé Lajos római katolikus plébános volt, a zenei szolgálatot Szamosi Szabolcs orgonaművész, a szegedi dóm zeneigazgatója adta.

  Bővebben

 • „Ha szenved az egyik tag, vele együtt szenved valamennyi...” – Még mindig Észak-Koreában a legdurvább a keresztényüldözés

  Budapest – Az Open Doors elkészítette a 2020-as évre vonatkozó felmérését, amelynek alapján elmondható, hogy 74 országban súlyos keresztényüldözés tapasztalható. 2020-ban összesen 4 761 keresztényt gyilkoltak meg és 4 488 gyülekezetet támadtak meg a hite miatt. Az Open Doors International engedélyével Lupták György nyugalmazott esperes állított össze hírlevelet, melyet ezúton adunk közre.

  Bővebben

 • Megjelent a HIT 2019 konferencia kétkötetes kiadványa

  Budapest – A Reformáció Öröksége Műhely gondozásában megjelenő Reformáció Öröksége sorozat harmadik eleme a HIT (hagyomány – identitás – történelem) 2019-es konferenciájának előadásait tartalmazó kétkötetes kiadvány.

  Bővebben

 • Online misszió – Avagy hogyan készülnek a igehirdetések felvételei?

  Albertirsa – Az elmúlt év több szempont is rendhagyó volt az egyházak életében. A gyülekezetekben át kellett állni az online istentiszteletek közvetítésére, rögzítésére és közzétételére. Csadó Balázs irsai evangélikus lelkész egy videófilmben bemutatta, mivel is jár hétről-hétre ez.

  Bővebben

 • Ma van a magyar kultúra napja

  Budapest – Ma van a magyar kultúra napja, amelyet országszerte és a határokon túl is megünnepelnek, a koronavírus-járvány miatt azonban idén rendhagyó módon, elsősorban online programokkal.

  Bővebben

 • Ökumenikus imahét – polgármesterrel

  Szentendre – 2021. január 21-én, az online közvetítések sorában egy rendkívüli ökumenikus imaheti alkalom volt Szentendrén. Evangélikus kezdeményezése ezúttal a Városházáról közvetítették az ötödik alkalmat, Fülöp Zsolt polgármester imádságával. Igét hirdetett Dani Zsolt a szentendrei baptista gyülekezet lelkipásztora.

  Bővebben

 • Már lehet csatlakozni az idei Ars Sacra Fesztivál programjaihoz

  Budapest – Az idei Ars Sacra Fesztivált a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszussal összehangolva rendezik meg szeptember 4-től 12-ig. Határainkon innen és túl várják az önkéntes művészi produkciók csatlakozását június 15-ig.

  Bővebben

 • Evangélikus magazin lesz a Duna Televízióban és a Duna Worldön

  Budapest – 2021. január 24-én, vasárnap 9.55-kor jelentkezik a Duna Televízióban egyházunk műsora, az Evangélikus magazin. Az adásban a 400 éve Csepregen történt fájdalmas eseményekre emlékezünk. Felidézzük a 25 évvel ezelőtti ökumenikus istentiszteletet, és tudósítunk az ez év január 19-ei megemlékezésről is.

  Bővebben

 • Bár az imaheti alkalmak elmaradtak, de a lelkészek közösen imádkoztak a közösségekért

  Székesfehérvár – Ezen a héten a járvány miatt nem a megszokott módon imádkozunk a keresztények egységéért. A közös alkalmak idén elmaradnak Székesfehérváron is, de 2021. január 19-én, kedden délelőtt a Budai úti református templomban Spányi Antal megyéspüspök vezetésével a különböző felekezetű lelkészek közösen imádkoztak a keresztények egységéért.

  Bővebben

 • Protestáns család érkezett a Deák téri múzeumba

  Budapest – Első látásra kevéssé tűnik érdekfeszítőnek a hír, hiszen egy múzeum elsősorban azért van, hogy látogatókat fogadjon, állandó és időszaki tárlatokon mutassa be a nagyközönségnek azt a kollekciót, amelynek megőrzésére és gyarapítására létrehozták. Természetesen a budapesti Deák téri Evangélikus Országos Múzeumot is sokan látogatják meg egyénileg és csoportosan, akár családosan is, egyházunk tagjai és kívülállók egyaránt. A szóban forgó család érkezése azonban rendkívüli, ezért tudósítok róla.

  Bővebben

 • Itt a farsang, áll a bál

  Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

  Bővebben

 • Elmúlt 5 éves az Elsősorban pápai Városbarát Egylet

  Pápa – Az Elsősorban pápai Városbarát Egylet (EpVE) 2020 novemberében ötéves születésnapját ünnepelte volna, de a járványhelyzet miatt sajnos ez elmaradt.

  Bővebben

 • A keresztény egység nem cél, hanem eszköz – Ökumenikus imaórát tartottak Kalocsán

  Kalocsa – Ökumenikus imaestet tartottak a kalocsai Nagyboldogasszony-főszékesegyházban a keresztények egységéért tartott imahét hétfői napján, január 18-án. Az eseményen Balog Zoltán megválasztott dunamelléki református püspök hirdetett igét.

  Bővebben

 • Ökumené Debrecenben – Újabb alkalommal gyűltek össze a hívek

  Debrecen – A debreceni evangélikus templomban folytatódott hétfőn az ökumenikus imahét, a járványügyi intézkedések szigorú betartása mellett. Az eseményen Asztalos Richárd evangélikus lelki­pásztor köszöntötte a résztvevőket, dr. Pafkó Tamás baptista lelkipásztor hirdetett igét, valamint Sípos Barnabás ortodox parókus vezette az imaközösséget.

  Bővebben

 • Sok kicsi sokra megy: 36,6 millió forintot gyűjtött a Tesco a szeretet.éhség. kampányban

  Budapest – Az előző évekhez hasonlóan a Tesco 2020-ban is csatlakozott az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. Országos Adventi Pénzadománygyűjtő kampányához, mely december 24-én zárult le az áruházlánc üzleteiben. A Tesco vásárlói ebben az időszakban összesen 146.364 darab kupont vásároltak, amivel 36,6 millió forinttal támogatták a rászoruló családokat. Most először nemcsak az áruházi kasszáknál, hanem december 30-ig online is vásárolhattak adománykupont azok, akik nem személyesen intézték bevásárlásukat, azonban szerettek volna hozzájárulni a kampány sikeréhez. Emellett a Tesco a közép-európai áruházaiban tavaly eladott egyedi tervezésű arcmaszkok értékesítése után további közel 1 millió forinttal támogatja a Segélyszervezet munkáját.

  Bővebben

 • Jézus Krisztus nem tart távolságot követőitől – Elkezdődött az ökumenikus imahét Debrecenben

  Debrecen – A hagyományoknak megfelelően a görögkatolikus főszékesegyházban kezdődött meg az ökumenikus imahét debreceni programsorozata. Január 17-én vecsernyét végeztek a történelmi egyházak képviselői, igét a Debreceni Református Egyházmegye új esperese, Hadházi Tamás hirdetett.

  Bővebben

 • Közös imahét – Dunaújvárosban is

  Dunaújváros – Ezen a héten világszerte közös alkalmakat tartanak a keresztény egyházak hívei és lelkészei, papjai. A kezdeményezéshez Dunaújváros is csatlakozott – és senki sem marad le, hiszen a DSTV teljes hosszában, felvételről közvetíti majd az imaheti eseményeket.

  Bővebben

 • Milyen volt Nyíregyháza csaknem egy évszázada? – Klebelsberg az evangélikus iskola erkélyéről tartott beszédet

  Nyíregyháza – Lenyűgöző, majd száz éves képsorok, Klebelsberg Kunó a városháza erkélyén, lovaskocsik és villamos a Széchenyi utcán.

  Bővebben

 • Tessedik jegyezte fel a földmozgást

  Szarvas – A közelmúltban Békés megyében is lehetett érezni a horvátországi epicentrumú földrengés hatásait. Több helyen kilengtek a fenyőkön a díszek, a szekrényen a virágok dülöngéltek, megmozdultak a csillárok. A történelem során nem ez volt az első ilyen eset, sőt megtörtént, hogy térségünkben volt a földmozgás középpontja is. A teljesség igénye nélkül a megyét érintő földmozgások történetét elevenítettük fel.

  Bővebben

 • A lepra világnapja – Adjuk vissza a mosolyukat!

  Budapest – „Adjuk vissza a mosolyukat!” – adtuk mottóul az idei évben „A lepra világnapjára”. A leprabetegek sorsából következő mérhetetlen szomorúság a jellemző mind a felnőtt, mind a gyermek betegekre. Bár fizikai fájdalmat nem éreznek (hiszen a kórokozó éppen a fájdalomérzetet veszi el), lelki gyötrelmeik hatalmasok. Félelem, értetlenség, megbélyegzés, kirekesztés, kilátástalanság csak néhány azok közül, ami életérzésük lesz az első árulkodó jel észlelésétől kezdve. Sötét hiteik és őseik több évezred óta hagyományozott tudatlan, babonás gondolkozása gúzsba köti lelküket, átkozottnak és haszontalannak láttatja velük saját életüket.

  Bővebben

 • A Jézustól kapott szeretet életté válása – Ökumené a Budavárban

  Budapest – Az ökumenikus imahét jó alkalmat biztosít minden évben arra, hogy egymás felekezetét, templomát, szokásait megismerjük, s jó alkalom, hogy az egymást elválasztó falakból lebontsunk egy darabot. A bő száz éve indult imanyolcad ma már nagy hagyományokra tekint vissza, a „kötelező” udvariasságokon túl valóban az egységtörekvés fontos állomása lehet. „Egyedül a Jézustól kapott szeretet életté váltásában vagyunk képesek egységet alkotni.” – mondta Marton Zsolt váci püspök 2021. január 17-én az, ökumenikus imahét kezdetén a budavári gyülekezetben. A megyéspüspök dr. Fabiny Tamás elnök-püspök meghívására érkezett az evangélikus közösségbe, ahol két ökumenikus istentiszteleten szolgált igehirdetéssel.

  Bővebben

 • Evangélikus lelkész lett a KIE új elnöke

  Budapest – A KIE (Keresztyén Ifjúsági Egyesület) tisztújító küldöttgyűlést tartott 2021. január 16-án. A küldöttek támogató szavazatai alapján megújult az országos választmány, melynek elnöksége: Gregersen-Labossa György evangélikus lelkipásztor (elnök), Buzás Erzsébet Zsófia (alelnök).

  Bővebben

 • Megújult a nyíregyházi evangélikus nagytemplom

  Nyíregyháza – Visszakapta régi fényét a nyíregyházi evangélikus nagytemplom belső tere. Magyarország második legnagyobb evangélikus templomát kormányzati támogatással sikerült felújítani. Az épületben régi pompájában ragyog lenyűgöző kék-arany díszítőfestés és restaurátorok segítségével megújult a 19. század eleji oltár is. A kormányzati támogatás segítségével a templom mellett álló gyülekezeti termet is sikerült renoválni.

  Bővebben

 • Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes Adorjáni Dezső Zoltán püspököt fogadta

  Budapest – Semjén Zsolt nemzet- és egyházpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes a Karmelitában fogadta Adorjáni Dezső Zoltán evangélikus püspököt. A találkozó célja a kölcsönös tájékoztatás volt.

  Bővebben

 • Elkezdődött az imahét a Krisztus-hívők egységéért

  Budapest – A korábbi évektől eltérően, rövidebb liturgiával és szerényebb részvétellel kezdődött el az ökumenikus imahét, amelyet a budapesti Szent István-bazilikában tartott istentisztelettel nyitottak meg, 2021. január 17-én délután. Az istentiszteletet Erdő Péter bíboros, prímás és Steinbach József, a Magyarországi Református Egyház Dunántúli Református Egyházkerületének püspöke vezette a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) tagegyházai képviselőinek részvételével. Az alkalmon egyházunk részéről részt vett Fabiny Tamás elnök-püspök és Kondor Péter püspök.

  Bővebben

 • A budapesti gettó felszabadulásának évfordulójára emlékezünk

  Budapest – 76 éve, 1945. január 18-án szabadult fel az úgynevezett pesti „nagy” gettó. Erre emlékezve tartottak Az emlékezés virtuális sétája címmel online megemlékezést a Csányi5 – Erzsébetvárosi Zsidó Történeti Tár szervezésében, 2021. január 17-én.

  Bővebben

 • Reflektorfényben a Mudrák Mariann – Ittzés Tamás művészházaspár

  Budapest – A Dunán a Család-barát magazin című adásban Mudrák Mariann magánének tanár és Ittzés Tamás a Bohém Ragtime jazz band vezetője a vírushelyzetben való művészi élet nehézségeiről meséltek.

  Bővebben

 • Kránitz Mihály: Keresztény egység

  Budapest – Debrecen – 2019. november 14-én a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány kuratóriuma a Pro Unitate in Christo díjat első alkalommal Kránitz Mihály tanszékvezető egyetemi tanárnak adományozta, negyedszázados ökumenikus tevékenységéért. Kránitz Mihály professzor célja Krisztus utolsó vacsorai szándékának előmozdítása: „Legyetek mindnyájan egy!” (Jn 17,21).

  Bővebben

Sivut

Tilaa syöte 1