1

 • A keresztény identitás mai kérdéseiről szólt az Aliansz teológiai műhelye

  Budapest – A Magyar Evangéliumi Szövetség (Aliansz) 2020. február 18-án teológiai műhelyt tartott budakeszi metodista templomában. A konferencia előadásainak témáját a keresztény identitás mai kérdései adták. A teológiai eszmecserén különböző keresztény felekezetek vezetői, lelkipásztorok, missziótársaságok képviselői, teológiai tanárok, vettek részt. KÉPRIPORT!

  Bővebben

 • Zsuppán Sándor: „Egy jó tanár sokat tehet a tudományterületéért”

  Sopron – Egy-egy kiemelkedő pedagógusszemélyiség meghatározó lehet a diák pályaválasztása, s egész élete szempontjából. A Magyar Tudományos Akadémia támogatja azokat a tanárokat, akik kutatásaikkal hozzájárulnak a közös tudáskincs gyarapításához. A líceum matematikatanára, dr. Zsuppán Sándor másodszor nyerte el a Pedagógus Kutatói Pályadíjat.

  Bővebben

 • Budahegyvidéken ülésezett az Esperesi Tanács

  Budapest – A budahegyvidéki evangélikus gyülekezet látta vendégül az Esperesi Tanács tagjait. Az alkalom Keczkó Pál vendéglátó lelkész, esperes áhítatával vette kezdetét 2020. február 18-án.

  Bővebben

 • Hogy készül az „egyházi sajtburger”? – Elkezdődött a gyülekezetimunkatárs-képzés második szemesztere

  Budapest – Az „egyházi sajtburger” készítésének titkát keresték az egyik gyerekmunkára specializálódott csoportban a gyülekezetimunkatárs-képzés legutóbbi alkalmán. De tulajdonképpen a többi szakirányú képzés is annak megválaszolásában segítette, segíti a résztvevőket, hogy miért és mire éhesek a rájuk bízottak, és hogyan csillapíthatják az éhségüket a leghatékonyabban.

  Bővebben

 • A színházban és a vallásban nagy a tét

  Budapest – A színház – miként a vallás – soha nem volt ártatlan tevékenység és ma sem az. Lényegében ez derült ki a Budavári Evangélikus Szabadegyetem legutóbbi előadásából. Visky András író, színházi szakember Marina Abramovic néhány performance-át és Ezékiel próféta könyvét magyarázva mutatta meg a közönségnek, hogy a színházművészet mindig az emberi élet perifériáját ábrázolva von le általános, jó esetben örök érvényű következtetéseket. A hívő ember pedig – miként a színházi néző is – a megszólítottság drámáját éli meg.

  Bővebben

 • Intézményvezetőt keresnek a szegedi Pitypang Evangélikus Óvodába

  Budapest – Szeged – A Magyarországi Evangélikus Egyház pályázatot ír ki a szegedi Pitypang Evangélikus Óvoda (OM azonosító: 029505 – székhely: 6722 Szeged, Szentháromság u. 47.) intézményvezetői (óvodavezetői) állására, az alábbi feltételekkel.

  Bővebben

 • Pályázatot írtak ki a Szegedi Evangélikus Kollégium intézményvezetői állására

  Budapest – Szeged – A Magyarországi Evangélikus Egyház az alábbiakban pályázatot ír ki a Szegedi Evangélikus Kollégium (OM azonosító: 101695 – székhely: 6725 Szeged, Boldogasszony sugárút 44.) intézményvezetői (igazgatói) állására.

  Bővebben

 • A mezőberényi „Katicabogár” Evangélikus Óvoda intézményvezetőt keres

  Mezőberény – Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház intézményvezetőt (óvodavezetőt) keres a mezőberényi „Katicabogár” Evangélikus Óvodába (OM azonosító: 201479 – székhely: 5650 Mezőberény Luther u. 9.). A pályázati feltételeket az alábbiakban olvashatják el.

  Bővebben

 • A csömöri Rózsakert Evangélikus Óvoda intézményvezetőt keres

  Budapest – Csömör – A Magyarországi Evangélikus Egyház pályázatot ír ki a csömöri Rózsakert Evangélikus Óvoda (OM azonosító: 203353 – székhely: 2141 Csömör Kacsóh Pongrác utca 6.) intézményvezetői (óvodavezetői) állásásra. A részleteket az alábbiakban olvashatják.

  Bővebben

 • Ökumenikus alkalommal emlékeztek a betegek világnapjára Miskolcon

  Miskolc – Február 11-e a betegek világnapja. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktatókórház kápolnájában 15 éve megemlékeznek az Ökumenikus Lelkészség szervezésében e jeles napról. Ebben az esztendőben protestáns alkalomra került sor.

  Bővebben

 • Adyra hangolva – Megjelent a Credo friss száma

  Ady Endre halálának századik évfordulója adja egyházunk folyóirata, a Credo 2019/3–4. számának fő vonulatát körkérdés formájában; a megkérdezett művészek, teológusok, tanárok, tudósok személyes olvasmányélményeikre támaszkodva idézik meg azt az Ady-jelenséget, amely a közölt szövegek tanúsága szerint szerves részét alkotja – sőt alakítója is – a kortárs kultúrának és közgondolkodásnak.

  Bővebben

 • Parókusi alkalmassági vizsgálat lesz a Déli Evangélikus Egyházkerületben

  Budapest – A Déli Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatala értesíti a hatéves képzésben részesült, 2018 augusztusa előtt ordinált beosztott lelkészeket, hogy 2020. május 19-én, kedden parókusi alkalmassági vizsgálatra kerül sor.

  Bővebben

 • MENTA – Nőegylet alakult Medgyesegyházán

  Medgyesegyháza – A két világháború között aktív egyesületi élet volt a településen, a Jótékony Nőegyletnek szinte minden tevékeny asszony a tagja volt, felekezeti hovatartozás nélkül. Most újjáélesztették a hagyományt.

  Bővebben

 • Betölteni reménységgel a világot – Udvaros Bélát köszöntötték 95. születésnapja alkalmából

  Budapest – Nagy családi összejövetel keretében ünnepelték január 10-én a neves színházi rendező, Udvaros Béla kilencvenötödik születésnapját. Az Evangélium Színház alapító művészeti vezetője büszkén mesélte, hogy a személyes köszöntések mellett tucatnyi telefonhívást, hangposta- és szöveges üzenetet is kapott. A Magyar Örökség díjas evangélikus művészhez szerkesztőségünk munkatársai is ellátogattak.

  Bővebben

 • Már lehet pályázni a 2020-as missziói támogatásokra

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Evangelizációs és Missziói Bizottsága pályázatot ír ki az evangélikus gyülekezetek missziói munkájának támogatására.

  Bővebben

 • Külmisszió Kenyában – Úti áldásban részesültek a testvérlátogatásra indulók

  Budapest – Percekkel 13 óra után zsúfolásig telt 2020. február 15-én a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér ökumenikus kápolnája. A piciny helyiségben az Evangélikus Külmissziói Egyesület tizenhárom önkéntese részesült személyre szóló áldásban.

  Bővebben

 • Parókusi alkalmassági vizsgálatot hirdet az Északi Evangélikus Egyházkerület

  Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerület parókusi alkalmassági vizsgálatot hirdet az egyházkerület azon lelkészei számára, akik a Magyarországi Evangélikus Egyház 2005. évi III. törvényének 12., 13., 14. paragrafusaiban előírt feltételeknek megfelelnek.

  Bővebben

 • „Ha a párod bántana, tudnád, kihez fordulj segítségért?” – Országos kampányt indít a MÖS

  Budapest – Ismét kampányt indított az Ökumenikus Segélyszervezet a kapcsolati erőszak témájában az Emberi Erőforrások Minisztériumának támogatásával. A már jól ismert „a szeretet nem árt” jelmondat azt üzeni: egy kapcsolatban semmi sem teszi elfogadhatóvá az erőszakot. A kampány a szemléletformáláson túl gyakorlati segítséget is kíván nyújtani az aszeretetnemart.hu weboldalon elérhető információkkal és online tanácsadással a kapcsolati erőszak érintettjeinek. A február 17-én tartott kampányindító sajtótájékoztatón részt vett Novák Katalin, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár is.

  Bővebben

 • „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” – A XIV. Kárpát-medencei Magyar Találkozó

  Maglód – „Ha Isten velünk, ki lehet ellenünk?” – A XIV. Kárpát-medencei Magyar Találkozó alkalmából ökumenikus istentiszteletet tartottak a maglódi evangélikus templomban. Ezen igehirdetéssel szolgált Ferenczy Erzsébet evangélikus lelkész, aki a felvidéki magyar nyelvű evangélikusok között végez missziói szolgálatot; többek között épp a maglódiak testvérgyülekezetében és testvértelepülésén: Gömörhosszúszón is.

  Bővebben

 • „Legyetek olyanok, mint a kisgyermekek” – Báli összefogás az evangélikus bölcsődéért

  Kaposvár – A Kaposvári Evangélikus Egyházközség 2013-ban alakult férfiköre hetedik alkalommal rendezte meg a gyülekezet jótékonysági bálját Kaposváron, 2019. február 15-én, a református iskola ebédlőjében. A bál célja – ahogy minden évben, úgy idén is – egy jó kezdeményezés felkarolása volt.

  Bővebben

 • Megáldották a házaspárokat Gyónon

  Gyón – A Gyóni Evangélikus Gyülekezetben a házasság hetében, a házassági szövetséget megerősítő istentiszteleten Krámer György, az országos iroda igazgatója igehirdetéssel szolgált, felesége, dr. Pángyánszky Ágnes, az Evangélikus Hittudományi Egyetem gyakorlati Intézetének vezetője pedig az oltár előtti szolgálatot végezte.

  Bővebben

 • Gyerektáborokra gyűjtöttek – Báloztak a szarvasiak

  Szarvas – 2020. február 15-én 7 órától ismét zsúfolásig megtelt az Árpád Szálló Rendezvényterme jókedvű szórakozni és adakozni vágyó evangélikusokkal, hiszen kezdetét vette a szarvasi evangélikusok Negyedik Jótékonysági Bálja. A jó hangulatról a Körös Party Band gondoskodott. A bál háziasszonya Kovács Panna volt, aki első alkalommal vállalta ezt a nemes feladatot.

  Bővebben

 • Mikor szól szépen az ökumenikus kórus? – Kovács László barlahidai előadásáról

  Barlahida – A reformáció nem „hitújítás”, hiszen az egyház eredeti hitéhez és tanításához nem tesz hozzá, és nem is vesz el belőle, hanem az eredetihez megy vissza. Mindezt Kovács László bajai evangélikus lelkész mondta azon az előadáson, amelyet Luther Márton nézetének sarokpontjai címmel tartott a barlahidai könyvtárban pénteken.

  Bővebben

 • Nagy Zoltán esperes: A gyermekek jó tükrei a házasságnak

  Békéscsaba – A házasság hete 1996-ban indult el az Egyesült Királyságból, 2008-ban pedig Magyarországra is megérkezett. Nagy Zoltánnal, a Kelet-békési Evangélikus Egyházmegye esperesével a programsorozat békéscsabai eseményeiről és a házasságról beszélgetett a Behir.hu.

  Bővebben

 • Örökké hűségben – Házaspárokat áldottak meg Győrben

  Győr – A házasság hete alkalmával pénteken megújító áldást kaphattak a házaspárok három felekezet, a katolikus, az evangélikus és a református lelkészétől a győri Nagyboldogasszony-székesegyházban. A szervezők ökumenikus szellemben, Valentin-napon keresztény üzenettel szerették volna népszerűsíteni a házasságot.

  Bővebben

 • Isten társunkká szegődik, velünk van – Kórházkápolnával gazdagodott Keszthely

  Keszthely – Február 11-én, a betegek világnapján ünnepi szentmise keretében áldotta meg Udvardy György veszprémi érsek a keszthelyi kórházban elkészült Via Dolorosa ökumenikus kórházkápolnát. A főpásztor után Zichy Emőke református lelkész és Honthegyi Zsolt evangélikus lelkész is áldást mondott.

  Bővebben

 • Kapcsolataink, közösségeink

  Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

  Bővebben

 • Felelősség a társadalomért – Megjelent az LVM 4. kötete

  Budapest – A Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága és a Luther Kiadó szervezésében az Evangélikus Országos Múzeum adott otthont a Luther Válogatott Művei 4. – Felelősség a társadalomért című kötet budapesti bemutatójának.

  Bővebben

 • Búcsút vettünk Richly Zsolttól

  Budapest – A család, a baráti és a szakmai közösség tagjai 2020. február 7-én vettek búcsút Richly Zsolt rajzfilmrendezőtől a budavári evangélikus templomban.

  Bővebben

 • Szeretni és szolgálni – Teológusok diakóniai konzultáción

  Budapest – A 2019/2020-as tanév harmadik hatodéves konzultációjára 2020. január 27–29-ig került sor, amelynek témája a gyülekezeti szolgálat, misszió és diakónia volt. A konzultáció célja az volt, hogy a hallgatók belelássanak az evangélikus egyházban folyó szeretetszolgálatba és pár diakóniai intézmény életébe.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 1