1

 • Szabóné Mátrai Mariannát köszöntjük 70. születésnapján!

  Budapest – Szabóné Mátrai Marianna nyugdíjas evangélikus lelkész korábban a Déli Egyházkerület püspökhelyetteseként, az Evangélikus Hittudományi Egyetem Gyakorlati Intézetének vezetőjeként, valamint a Lelkipásztor főszerkesztőjeként is teljesített szolgálatot egyházunkban. 70. születésnapján a Luther Kiadó egy kiadványából, honlapunk videóiból és vele készült cikkeiből válogattunk egy csokorra valót, ezekkel köszöntjük őt. Isten éltesse sokáig!

  Bővebben

 • Vasárnap lesz Evangélikus magazin a Duna Televízióban!

  Budapest – 2020. november 29-én, vasárnap a Duna Televízióban 9:40-kor kezdődik egyházunk műsora, az Evangélikus magazin. Az adást december 1-én, kedden 11 órakor a Duna World csatornán megismétlik. Szerkesztő Nagy László, rendező Horváth Tamás.

  Bővebben

 • Készüljünk együtt adventben az Újpesti Evangélikus Énekkarral!

  Budapest – Az adventi várakozás csodás időszakában az Újpesti Evangélikus Énekkar tagjai és segítői a Facebookon és Youtube-on egy „képzeletbeli" adventi naptárat nyitnak, ahol minden nap kis videóban tesznek közzé egy-egy egyéni produkciót. Ez azt jelenti, hogy 2020. november 29-től december 24-ig minden nap megajándékozzák egymást és az érdeklődőket egy pár perces kis előadással.

  Bővebben

 • Szívpostát indít az Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Hetek óta vásárlási lázban ég az egész ország, boltok ezrei és vásárlók százezrei készülnek és figyelnek az immár sorozattá vált Black Friday akciókra. A mértéktelen vásárlás alternatívájaként különleges karácsonyi ajándékozási lehetőséget kínál az Ökumenikus Segélyszervezet. A szeretet.éhség. Szívposta elnevezésű adventi akcióban azok vehetnek részt, akik felkeresik a www.segelyszervezet.hu/szivposta honlapot és 3000 forint fölötti összeget adományoznak az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés keretében.

  Bővebben

 • Parókusi alkalmassági vizsgálat zajlott az Északi Evangélikus Egyházkerületben

  Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerületben 2020. november 25-én parókusi alkalmassági vizsga volt. Gombkötő Beáta egyetemi lelkész és Kiss Máté beosztott lelkész parókusi alkalmassági vizsgáját sikeresen teljesítette, és parókus lelkésszé választhatók.

  Bővebben

 • Megtartották a Szentháromság Istent Dicsőítő Költők XVII. Találkozóját

  Ajka – A Dombóvári Evangélikus Egyházközség presbitere, Balassa Jenő 2020. október 17-én rendezte meg Ajkán a református templomban a Szentháromság Istent Dicsőítő Költők XVII. Találkozóját. Idén a versek János evangéliuma 20–24. versei alapján szólaltak meg. Az ünnepi alkalmat Sándor József lelkész áhítatai keretezték.

  Bővebben

 • Adventben is belecsapnak a húrokba az evangélikus gitárosok

  Budapest – Balatonszárszó – Végh Szabolcs még a tavaszi karantén ideje alatt a Facebookon megszólította az evangélikus gitárosokat és közös muzsikálásra hívta őket. A kihívás idén adventben is folytatódik.

  Bővebben

 • Már kézbe fogható a Dunántúli Harangszó legfrissebb, 2020. téli száma – Ajánló

  Erősödik a járvány! Újra szigorú és egyre nehezebben viselhető előírások szerint kell élnünk. Ebben a számunkban ezért is szeretnénk bátorítást csepegtetni a szívekbe. A nehézségek között is észrevehetjük Isten erejét és ajándékait, környezetünkben és saját életünkben egyaránt. A hallható és olvasható igében is, de emberi életeken, hivatásokon keresztül is. Bátorításul ezeknek egy kis szeletét mutatjuk be.

  Bővebben

 • Megjelent a Rózsák a hóban című regény – Avagy kötet egy apácáról, akiből feleség lett

  Budapest – A Luther Kiadó gondozásában újra kiadták a Rózsák a hóban című regényt. Ursula Koch Katharina von Bora életéről írt könyve kapcsán beszélgetett Fabiny Katalin, a regény fordítója és Isó M. Emese művészettörténész Stifner–Kőháti Dorottyával az Evangélikus Információs Szolgálat munkatársával. Az eszmecserét élőben lehetett nyomon követni a kiadó Facebook-oldalán, 2020. november 25-én, Katalin-napon.

  Bővebben

 • Bátorító üzenet koronavírus idején – Barátság és együttműködés az iowai evangélikusokkal

  Budapest – Iowa – Több mint 10 éve van partneri szerződés az Északi Evangélikus Egyházkerület és a Norteastern Iowai Egyházkerület között. Ennek keretében kölcsönös látogatásokra és közös konferenciákra is sor került, továbbá ifjúsági csoportok is kapcsolatba léptek egymással.

  Bővebben

 • Elhunyt dr. Kormos Gyula

  Budapest – 2020. november 13-án elhunyt dr. Kormos Gyula a Budapesti Műszaki Egyetem (BME) címzetes docense, a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) történeti orgonáinak felügyelője és szakértője. Búcsúztatására 2020. december 3-án 15 órakor kerül sor a budavári evangélikus templomban. A járványhelyzet miatt a templomban csak korlátozott számban lehet helyet biztosítani, de a Budavári Evangélikus Egyházközség Youtube csatornáján a megemlékezés valós időben és felvételről is követhető.

  Bővebben

 • Interdiszciplináris tanulmányi versenyt rendeznek középiskolásoknak – Evangélikus diákok jelentkezését is várják

  Budapest – A Szent Ignác Jezsuita Szakkollégium a 2020/21-es tanévben immár harmadszor rendezi meg nagy sikerű interdiszciplináris tanulmányi versenyét. A Cédrus Komplex Tanulmányi Verseny keretein belül a diákoknak szakmailag összetett problémákat kell megoldaniuk, melyek segítségével megismerkedhetnek a valódi szakmai élet mindennapi kihívásaival. Három sokszínű online fordulóban mérettethetik meg magukat a résztvevők. A legjobb csapatok pedig egy döntőn bizonyíthatják rátermettségüket; a döntő részletei a járványhelyzet függvényében még szervezés alatt állnak.

  Bővebben

 • Hálaadó istentiszteletet tartottak az elkészült budakeszi templomban

  Budakeszi – Korlátozott létszámmal lehetett csak jelen a gyülekezet 2020. november 22-én azon az alkalmon, melyen a korábban erre a napra tervezett templomszentelés helyett, hálaadó istentiszteletet tartottunk az elkészült új épületben.

  Bővebben

 • Ismét lesznek Angyali reggelek Szarvason – Evangélikus püspökök is szolgálnak

  Szarvas – Évek óta hagyomány már a Szarvas-Ótemplomi Evangélikus Egyházközségben, hogy minden adventi napon egyfajta lelki zarándoklatra hívják a híveket. Idén sem marad el ez a szokás, csak a vírus miatt picit változnak a feltételek.

  Bővebben

 • Megkezdődött az országos koronavírus tesztelés – Frissítve!

  Budapest – Mezőberény – Mint ismeretes, az országos covid teszt 2020. november 20-án a szociális intézményekben kezdődött, hétfőtől pedig folytatódott az egészségügyben, az iskolákban, óvodákban és a bölcsődékben. Az MTI által közreadott felvételen épp egyetemi hallgatók bevonásával a mezőberényi Petőfi Sándor evangélikus gimnáziumban 2020. november 25-én végzett tesztelést mutatják be.

  Bővebben

 • Vörös színnel világítják ki a budavári evangélikus templomot

  Budapest – Vörös színnel világítanak ki több budapesti épületet szerdán a Red Wednesday (vörös szerda) elnevezésű kezdeményezés jegyében – mondta az üldözött keresztények megsegítéséért felelős államtitkár az M1 aktuális csatornán.

  Bővebben

 • Másképpen, de lesz advent az idén is

  Ajka – Az idei advent más lesz, mint eddig volt. A csoportos, olykor tömeges gyertyagyújtások, adventi műsorok elmaradnak városszerte, így az Agórán is.

  Bővebben

 • A média segítségével hirdetik az igét a dunaújvárosi evangélikusok

  Dunaújváros – Az adventi gyertyagyújtást virtuális formában, a médiumokon keresztül nézhetik majd meg a hívek, emellett pedig rendszeresen jelentkezik majd a DSTV földfelszín feletti és online adása is istentiszteletekkel, amelyeket a négy történelmi egyház képviselői tartanak majd – írta a Dunaújváros.com, miután minderről sajtótájékoztatón számolt be Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester és Stermeczki András evangélikus lelkész.

  Bővebben

 • Együtt többet tehetünk a kapcsolati erőszak ellen! – üzeni az Ökumenikus Segélyszervezet a Nők elleni erőszak megszüntetésének világnapján

  Budapest – Az Ökumenikus Segélyszervezet tevékenységének kiemelten fontos célkitűzése a kapcsolati erőszak elleni küzdelem, a bántalmazás érintettjeinek segítése. A november 25-ei világnapot megelőző hetekben tematikus Facebook és Instagram oldalakat indítottak az érintettek támogatására, melyek bevezető kampányában egy kisfilmmel hívták föl a figyelmet: a kapcsolati erőszak egyetlen formája sem elfogadható!

  Bővebben

 • Országos díjat nyert a szarvasi Angyali Reggelek hivatalos bejglije

  Szarvas – „Hagyományos diós”, „Hagyományos mákos” és „Ínyenc” kategóriában lehetett nevezni a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által meghirdetett versenyre. A három kategóriában összesen 56 bejgli-pályamű érkezett. Ezeket egy neves cukrászokból álló szakmai zsűri kóstolt meg, és értékelt. A grémium tagja volt a cukrász szakmával rendelkező Harsányi Levente is. Nem lehetett egy unalmas zsűrizés!

  Bővebben

 • A 17. század első felének evangélikus lelkiségi hagyományai két lelkész munkásságán keresztül

  Budapest – A Magyarországi Luther Szövetség (MLSZ), az Evangélikus Országos Gyűjtemény (EOGY) és a Magyarországi Evangélikus Egyház Reformációi Emlékbizottsága szervezésében jubileumi előadássorozatra kerül sor minden hónap utolsó csütörtökén, a Deák téri Evangélikus Országos Múzeum előadótermében. A koronavírus-járvány miatt a sorozat 2020. november 26-ra szervezett előadását ezúttal online formában adjuk közre. A videót 18 órától tekinthetik meg.

  Bővebben

 • Konok Tamás – Szubjektív búcsú egy Kossuth-díjastól

  A száraz hír ennyi: 2020. november 20-án, életének 91. évében elhunyt Konok Tamás, Kossuth-díjas festő- és szobrászművész. Úgy hozta az élet – vagyis a halál –, hogy az elmúlt napokban számos ismerősről írt nekrológ jött szembe velem a nyomtatott és az elektronikus sajtóban. Az ember hirtelen úgy érzi, csak búcsúzik, csak temet. A különböző felületeken olvasható búcsúszavak mind-mind személyes élményekből táplálkoznak. Pedig lehetne a nekrológ hivatalos, emelkedett, szónoki – akkor azonban nem nekem kellene Konok Tamástól búcsúznom ezeken a hasábokon.

  Bővebben

 • Tornyos Mária diakonisszatestvért köszöntötték 93. születésnapján

  Gödöllő – 2020. november 21-én verőfényes napsütésben keltünk útra Gödöllőre a Fébé család képviseletében, hogy 93. születésnapján felköszöntsük Tornyos Mária diakonisszatestvérünket. Gregersen-Labossa György, egyesületünk lelkész elnöke, Veperdi Zoltán nyugalmazott Fébé lelkész és jómagam, e sorok írója örömmel készültünk erre az alkalomra. Mária testvér kedvesen fogadott minket barátságos otthonában. A nappaliban rögtönzött kisoltár körül foglaltunk helyet a jelenleg előírt biztonsági előírások (kézfertőtlenítés, maszkviselés) betartásával.

  Bővebben

 • A 2019-es adventi összefogásnak köszönhetően teljesen megújult az Ökumenikus Segélyszervezet családok átmeneti otthona Szolnokon

  Budapest – Miközben elindult a 2020-as Országos Adventi Pénzadománygyűjtés, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet fontosnak tartja, hogy a tavalyi adományokból megvalósult fejlesztésekről is beszámoljon. Mint ismeretes, a szervezet az adventben érkező adományok kisebb részéből évről évre ünnepi segélyakciókat indít, míg nagyobb részét országos intézményhálózatának egész éves működtetésére, fejlesztésére fordítja.

  Bővebben

 • Dr. Bánhegyi György emlékezete

  Ma 100 éve (1920. november 18-án) született édesapám, dr. Bánhegyi György. Azok közé az emberek közé tartozott, akik a legnagyobb hatással voltak az életemre. TANÁR volt, csupa nagybetűvel. Amolyan régi vágású, igen magas színvonalon még a frontális oktatást művelte, amit ma inkább kritizálni szokás.

  Bővebben

 • Nézze vissza itt az Online Cigánymissziós Konferencia teljes videoanyagát!

  Budapest – Lemaradt az október 9-11. közötti Online Cigánymissziós Konferencia egyik programjáról? Semmi gond, a teljes eseményt végignézheti videók formájában dicsőítésekkel, áhítatokkal, hitmélyítő beszélgetésekkel és kulturális programokkal!

  Bővebben

 • Szebbnél szebb mézeskalácsszívek készülnek az adományozóknak a sztárok otthonaiban

  Budapest – Folyamatosan készülnek a mézeskalácsszívek az Ökumenikus Segélyszervezet sztár önkénteseinek otthonában. A feldíszített szívecskéket az alkotók a szervezet országos központjába küldik. A szívecskéket egyelőre a Segélyszervezet központjában felállított, a 1353-as adományvonal számjegyeiből készült óriásinstalláción gyűjtik, majd a későbbiekben az adományozók kapják meg. Wolf Kati nemcsak alkotóként vett részt a rendhagyó akcióban, de mézeskalács-készítő szettek kiszállításában és az elkészült sütemények begyűjtésében is segédkezett. November 20-án a népszerű énekesnő is jelen volt a Segélyszervezet országos központjában, mikor az első 100 szív felkerült az installációra, illetve ezen a napon a szervezet munkatársai is egész nap készítették a szívecskéket. A karitatív szervezet célja, hogy ezzel az alkalommal is felhívja a figyelmet, hogy a 1353-as adományvonalon elindult az Országos Adventi Pénzadománygyűjtés, és hogy idén a járványhelyzet miatt még nagyobb szükség van az összefogásra!

  Bővebben

 • A maszk már a hitünket is elárulhatja

  A manapság kötelezően viselendő szájmaszkokkal kapcsolatban kisebbfajta divathullám alakult ki.

  Bővebben

 • Közösségben – közös térben – Oktatási és nevelési intézmények vezetői találkoztak az online térben

  Budapest – Hibridoktatás, reziliencia, lélek-edzés, virtuális közösségépítés, pandémia, digitálisz… csak néhány kulcsfogalom, ami megtöltötte a virtuális és lelki teret az elmúlt két napban, az evangélikus nevelési és oktatási intézmények vezetőinek szervezett online konferencia keretében.

  Bővebben

 • Harsány szó kiált az éjbe – Karzatlépcső sorozat 2/2.

  Örök élet vasárnap Graduál-éneke a Harsány szó kiált az éjbe kezdetű korál (EvÉk 493). A Karzatlépcső sorozat új epizódjában ezt az éneket mutatják be a Kántorképző munkatársai - sok énekléssel és zenei példával.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 1