1

 • Advent Gyenesdiáson – Képriport!

  Gyenesdiás – Értékes együtt töltött idő. Kondor Péter püspök szolgált adventben a Kapernaum Evangélikus Szeretetotthonban.

  Bővebben

 • Adventi kórustalálkozót tartottak Pápán

  Pápa – Adventi kórustalálkozót tartottak a Pápai Nyugdíjasok Érdekvédelmi-Érdekképviseleti Egyesülete és a Pápai Evangélikus Egyházközség kórusa szervezésében 2019. december 8-án, az evangélikus templomban. A tizennyolc éves múltra visszatekintő eseményen Baán Éva elnök köszöntötte a megjelenteket, majd Unger Tamás alpolgármester mondott ünnepi beszédet.

  Bővebben

 • „Forrás, amelyből nem fogy ki a víz” – Elkészült az ima- és pihenőház Kiszsidányban

  Kiszsidány – Ádvent második vasárnapján, 2019. december 8-án szentelte fel Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke az elkészült ima- és pihenőházat a kőszegi egyházközséghez tartozó Kiszsidányban. Az úrvacsorás istentisztelet liturgiájában Rostáné Piri Magda, a vasi egyházmegye esperese mellett Baranyay Csaba és Baranyayné Rohn Erzsébet helyi lelkészek vettek részt. Közreműködött a gyülekezet énekkara.

  Bővebben

 • 300 karácsonyi élelmiszercsomagot indított útjára a MÖS

  Budapest – 300 doboznyi tartósélelmiszert indított útnak az Ökumenikus Segélyszervezet Országos Segélyközpontja rászoruló családokhoz. Az ünnepi adománycsomagok összeállításában és az első csomag kiszállításában olyan ismert önkéntesek segítettek, mint Berki Krisztián, olimpiai bajnok tornász és Vastag Csaba énekes. Az Országos Segélyközpont egész éves segítségnyújtásának csupán töredéke ez a mennyiség.

  Bővebben

 • Melanchthon-kötettel gyarapodott egyházi gyűjteményünk

  Monor – Budapest – Kovács Endre monori másodfelügyelő Melanchthon-kötetet adományozott a Magyarországi Evangélikus Egyháznak.

  Bővebben

 • A karácsony lesz a téma az idei utolsó Püspökkenyér adásban

  Budapest – 2019. december 22-én lesz látható a a Püspökkenyér című műsor év végi utolsó adása az M5 csatornán, amelyben Fabiny Tamás evangélikus püspök, a műsor vezetője beszélget egyházi vezető társaival, Kocsis Fülöp görögkatolikus érsek-metropolitával és Steinbach József dunántúli református püspökkel, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa elnökével.

  Bővebben

 • Hogyan hatottak kultúránkra az evangélikusok? – Kiderült a Somogyi-könyvtárban

  Szeged – A magyarországi evangélikusok az ország művelődésében és kultúrájában – 18–20. század című kötetet mutatták be a Somogyi könyvtár első emeleti folyóiratolvasó termében, 2019. december 9-én.

  Bővebben

 • Erőtlenségünkben épít újjá – Adventi találkozó nyugdíjas lelkészekkel és lelkészözvegyekkel

  Budapest – Még nem volt példa a nyugdíjas lelkészek és lelkészözvegyek találkozóinak történetében, hogy mindhárom hivatalban lévő püspök egyszerre tudjon jelen lenni az adventi összejövetelen, 2019-ben ez most kétszeresen is megvalósult. Az aktívak mellett három nyugalmazott püspök is részt vett a három egyházkerület szervezésében megrendezett alkalmon.

  Bővebben

 • A rejtett szerkezet üzenete

  Budapest – Szoktuk mondani: hiszem, ha látom. A Budavári Evangélikus Szabadegyetem legutóbbi előadásának mottója inkább az lehetne: értem, ha látom. És Békési Sándor református lelkész, teológiai professzort hallgatva az emberben leginkább az fogalmazódott meg, hogy még akkor sem biztos, hogy értem, ha látom… A vizuális nyelvről szóló, lebilincselően érdekes fejtegetés során a hallgatóság rádöbbenhetett arra, hogy bizony a lényeg, az üzenet töredékét sem fogadja be, ha csupán néz, de valójában nem ért meg egy-egy festményt.

  Bővebben

 • Előkerült a város nevét elsőként említő oklevél

  Dunaföldvár – „Monasterium de Felduar 1199 – 2019” címmel nyílt fotókiállítás advent első vasárnapján a dunaföldvári evangélikus templomban.

  Bővebben

 • Adventi éneklés – kórustalálkozó a szepetneki templomban

  Szepetnek – A német nemzetiségi önkormányzat szervezésében Adventi éneklés címmel kórustalálkozóra került sor vasárnap az evangélikus templomban.

  Bővebben

 • Evangélikus püspök ünnepelt együtt a bányászokkal

  Budapest – Szent Borbála ünnepén, december 4-én az Országos Magyar Bányászati és Kohászati Egyesület szervezésében ünnepi ökumenikus szertartást tartottak a zsúfolásig megtelt Gellért-hegyi Sziklakápolnában, melynek keretében igét hirdetett dr. Fabiny Tamás evangélikus püspök, aki immáron 10. éve ünnepel a bányászokkal.

  Bővebben

 • A „mi kis falunk” életének felpezsdítése, avagy a Magyar Falu Program Rábaszentandráson

  Rábaszentandrás – A kis települések, falvak életében nagy lehetőség a Magyarország Kormánya által meghirdetett Magyar Falu Program. A Rábaszentandrási Evangélikus Egyházközség A helyi egyházi közösségi terek fejlesztése című pályázaton közel 23 millió forintot nyert. Az összegnek a felhasználása három fő egységre oszlik el.

  Bővebben

 • Megjelent a Miskolci Keresztény Szemle 2019. évi utolsó száma

  Miskolc – A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége miskolci csoportjának lapja az Eszmék és Értékek Alapítvány támogatásával másfél évtizede tudósítja olvasóit a város és a régió egyházi életének eseményeiről, a keresztények társadalmi felelősségvállalásának történéseiről. Ezek mellett teret kapnak a folyóiratban az egyházi kötődéssel rendelkező kulturális eseményekről szóló beszámolók is.

  Bővebben

 • Közgyűlést tartott a Keresztény-Zsidó Társaság – Soltész Miklós államtitkár volt a vendég

  Budapest – 2019. december 3-án a MAZSIHISZ Síp utcai székházában tartotta közgyűlését a Keresztény-Zsidó Társaság.

  Bővebben

 • 25 éves a farkasréti templom

  Budapest – Templomszentelési ünnepre gyűltek össze Újbudán, a farkasréti evangélikus és református gyülekezetek tagjai, hogy közösen adjanak hálát közös templomukért, melyet negyed évszázaddal ezelőtt szenteltek fel.

  Bővebben

 • Hetven éves a Magyar Bibliatársulat – Gáncs Péter lett az új elnök

  Budapest – Megalakulására emlékezve tartott ünnepi konferenciát 2019. december 3-án a Magyar Bibliatársult Alapítvány.

  Bővebben

 • Hogyan szervez(z)ünk Bárkarit?

  Budapest – Amikor még nyáron Máté megkérdezte, megszervezzük-e együtt idén is a Bárka-karácsonyt, kapásból nem-et mondtam. Pontosabban azt, hogy biztos, hogy nem. Aztán mégis úgy alakult, hogy megjött hozzá a lelkesedés, szerettem volna valami igazán széppel befejezni meviszes pályafutásomat.

  Bővebben

 • Dr. Bánszki Istvánt köszöntötték

  Nyíregyháza – Csodálatos párhuzam kíséri végig dr. Bánszki István nyugalmazott igazgató és a Nyíregyházi Evangélikus Kossuth Lajos Gimnázium történetét: az utolsó, még egyházi évfolyamon érettségizett itt 1948-ban, és amikor az evangélikus egyház visszakapta az intézményt, igazgatóként ő szervezhette meg újból az iskola életét.

  Bővebben

 • Bemutatták a Visszhang című könyvet

  Csömör – 2019. december 8-án a csömöri evangélikus gyülekezeti házban került sor a Luther Kiadó kötetének a bemutatójára, amely a Visszhang – Imádságok, olvasmányok címet viseli. Szabó Lajos szerkesztővel Boda Zsuzsa beszélgetett. Áhítatot tartott Szabóné Mátrai Marianna.

  Bővebben

 • A válaszúti magyar gyerekeket ajándékozták meg

  Békéscsaba – Válaszút – Ahogy tavaly, idén is az erdélyi, egészen pontosan a mezőségi szórványban élő gyerekeket magyarul nevelő és tanító válaszúti Kallós Zoltán Alapítványi Iskolában járt a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének békési csapata, a békési Családért Alapítvány és a békéscsabai Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium csapata. A kis, 11 fős Békés megyei ad hoc küldöttség sok-sok kedves meglepetéssel és ajándékkal lepte meg az intézményben tanulókat.

  Bővebben

 • Rászoruló gyermekeknek szervezett élménydélutánt az adventi vásárban az Ökumenikus Segélyszervezet

  Budapest – Több mint 30 gyermek számára szervezett élményekben gazdag programot az Ökumenikus Segélyszervezet Budapesten az Adventi Ünnep a Bazilikánál rendezvénysorozat helyszínén.

  Bővebben

 • Az Ökumenikus Segélyszervezet központjainak adott át teqball asztalokat Ronaldinho a világbajnokság első napján

  Budapest – A budapesti teqball-világbajnokság indító napjára december 6-án, azaz éppen Mikulás napján kerül sor Budapesten. A világversenyt szervező Nemzetközi Teqball Szövetség a nyitónapon 100 hátrányos helyzetű gyermeket látott vendégül az Ökumenikus Segélyszervezet rászoruló gyermekeket segítő intézményeinek látóköréből.

  Bővebben

 • Fény, jelképek, advent – alkalom az önvizsgálatra is

  Debrecen – Várakozzunk közösen, hiszen aki hittel várakozik, ahhoz a jó is és el fog érkezni. – E gondolattal gyújtotta meg a város adventi koszorúján a második szál gyertyát Barcsa Lajos alpolgármester vasárnap este Debrecen főterén. Az eseménynek különleges jelentőséget adott, hogy erre az alkalomra eljöttek és az adventi koszorúnak helyet adó színpadon felsorakoztak a Hortobágy örökös pásztorai.

  Bővebben

 • Miért jött az Úr Jézus? – Adventi igehirdetés sorozat volt Nyíregyházán

  Nyíregyháza – Az egyházi esztendő első hetében sok évtizedes hagyomány szerint, ez évben már a gyönyörűen felújított gyülekezeti házban került megrendezésre az adventi evangelizációs esti istentisztelet-sorozat, amelyen idén Adámi László – a Hajdú-Szabolcsi Egyházmegyében jelenleg a leghosszabb lelkészi szolgálati idővel bíró – nyíregyházi parókus hirdette az evangéliumot, Jézus saját kijelentései alapján megfogalmazott válaszokkal.

  Bővebben

 • Szlovák-magyar istentisztelet Komáromban 2019 ádventjén

  Komárom – Böjt 1. vasárnapján a határon túli szlovák ajkú Észak-Komáromi Evangélikus Egyházközség tagjai voltak gyülekezetünk vendéglátói egy közös, szlovák-magyar istentiszteleten. Az akkori áldásos alkalom után azonnal elhatároztuk, hogy ádventben mi hívjuk meg a Duna túlsó partján élő testvéreket, és mi leszünk a házigazdák. Ez az álom valósult meg ádvent 1. vasárnapján.

  Bővebben

 • Honlapunkról letölthető a 2020-as év ökumenikus imaheti füzete!

  Budapest – 2020. január 19–26. között ismét megrendezésre kerül az ökumenikus imahét a Krisztus-hívők egységéért. Igei mottói:„...nem mindennapi emberséget tanúsítottak irántunk...” (ApCsel 28,2) és „...igen emberségesen bántak velünk...” (ApCsel 28,2).

  Bővebben

 • Idén is nyolc tanár kapta meg a Rácz Tanár Úr Életműdíjat – Kardon Ferenc fasori tanár is a díjazottak között van

  Budapest – Idén 19. alkalommal adták át a több világhírű magyar tudós tudományos karrierjét is elindító Rátz László tanár úrról elnevezett életműdíjat, az elismerést nyolcan vehették át.

  Bővebben

 • Prevenciós, figyelemfelhívó matricákat helyeztek a buszokra

  Békéscsaba – Baleset-megelőzési témájú ötleteket hordozó autóbuszokat mutattak be 2019. december 5-én a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság és a Volánbusz sajtótájékoztatóján. A járatokra felkerült rajzos dekorációkat a békéscsabai evangélikus gimnázium művészeti szakgimnáziumának grafikus diákjai készítették.

  Bővebben

 • Önzetlen segítőinek mondott köszönetet az Ökumenikus Segélyszervezet az önkéntesek világnapján

  Budapest – December 5-ét az ENSZ nyilvánította az önkéntesek világnapjává. E jeles alkalomból az elmúlt évek során végzett lelkes, kitartó és önzetlen munkáért mondott köszönetet önkénteseinek az Ökumenikus Segélyszervezet az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű rendezvénysorozat helyszínén felállított adománypontjánál. A díjazottak között volt Gyurta Dániel olimpiai bajnok úszó is.

  Bővebben

Pages

Subscribe to 1