1

 • „Te kövess engem!” – Lelkésziktatás Harkán

  Harka – Kettős ünnepet ültek 2020. október 24-én a harkai evangélikusok. Megválasztott lelkészük, Kadlecsik Zoltán beiktatására a megszépült templomfalak között kerülhetett sor. Az ünnepi eseményen Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke prédikált. A liturgiában Kadlecsik Zoltán mellett Ihász Beatrix, a soproni egyházmegye esperese működött közre.

  Bővebben

 • Óvatosan kell bánni sejtekkel, szavakkal

  Kaposvár – Veres András győri püspök szerint a lombikprogramot teljesen ki kellene iktatni a gyakorlatból. – A katolikus megyés püspök kijelentése a híveket bizonytalanságba sodorhatja, beszélgetnünk kellene a témáról – mondta a Sonline.hunak a kaposvári Pongrácz­né Győri Boglárka, háromgyermekes evangélikus lelkésznő. Ő Isten ajándékát látja a lombikprogramban.

  Bővebben

 • Istentől van a növekedés – Átadták a kibővített Hajnalcsillag óvodát

  Celldömölk – Új csoportszobával és tornateremmel bővült a celldömölki Hajnalcsillag Evangélikus Óvoda. A kívülről is felújított épületet 2020. október 22-én, a szomszédos református templomban tartott istentisztelet keretében adták át.

  Bővebben

 • Engedjék be soron kívül a vallási vigasztalást végzőket az egészségügyi intézményekbe – kéri Kásler

  Budapest – Az emberierőforrás-miniszter a végstádiumú betegek, időskorúak vallási célzatú vigasztalásnak fontosságára hívta fel a figyelmet.

  Bővebben

 • Theologiai Szemle a teológiai párbeszéd szolgálatában

  95 éve szolgálja a Theologiai Szemle a magyar nyelvű teológiai párbeszédet. Ennek méltó megünneplésére már egy éve készül a szerkesztőség a következő címmel és bibliai mottóval: „Szabadság, mérték, közösség a protestáns teológiai gondolkodásban”, „…megismeritek az igazságot, és az igazság megszabadít titeket” (Jn 8,32).

  Bővebben

 • Konfirmációt tartottak Szombathelyen

  Szombathely – Az idén ősszel is volt konfirmációi ünnep a Szombathelyi Evangélikus Egyházközségben. Tizenkilenc fiatal és hat felnőtt adott számot az ünnepet megelőző vizsgán arról, hogy kellőképpen megismerte az evangélikus egyház tanításait, történelmét és felkészült arra, hogy tudatosan vállalja az egyházhoz, gyülekezethez való tartozását. – Képriport!

  Bővebben

 • Lutherrel a fügefa alatt – Solus Christus

  Lutherrel a fügefa alatt címmel indította el négy részes sorozatát a reformáció hónapjában a Kelenföldi Evangélikus Egyházközség. A rövid részeket szerdánként töltik fel Youtube csatornájukra, és osztják meg a közösség tagjaival. A sorozat negyedik része október 28-án a Solus Christus témáját járja körül. A sorozatban közreműködik: Molnár Lilla, Blázy Árpád, Nagy Szabolcs, Gáncs Tamás, valamint a Fővárosi Protestáns Kántorátus Pap Kinga Marjatta vezetésével. Orgonán kísér: Németh Sándor.

  Bővebben

 • A Diakónia napja „házhoz megy”

  Mezőberény – Ahogy már korábban beszámoltunk róla, a járványhelyzet miatt nem valósulhatott meg a Diakónia napja a szokott formában 2020. szeptember 25-én, ezért az év kitüntetettjeit sorra látogatja Kelemen Anna Gyöngy, diakóniai osztályvezető és Gregerssen-Labossa György, a Diakóniai Bizottság elnöke, hogy szűkebb körben fejezzék ki elismerésüket. Szombathely után a következő állomás Mezőberény volt.

  Bővebben

 • Mentál Odú Pestszentimrén: Keresztény misszió és mentális segítségnyújtás egy tető alatt

  A pestszentimrei evangélikus gyülekezet ad otthont november közepétől a Mentál Odú Mentálhigiénés Központnak. Mit jelent a mentális egészség, és miért érezték fontosnak evangélikus lelkészek és mentálhigiénés szakemberek, hogy ilyen formában is segítsék a lelki válságban lévőket? A központ szervezőivel a kezdeményezésről, mentálhigiéné és egyház kapcsolatáról és a lelki egészségről beszélgettünk.

  Bővebben

 • 235 éves a gyóni evangélikus templom

  Dabas – Gyón – Dabas-Gyónon ünnepi hétvégét rendezett a gyülekezet vezetősége, hogy a gyülekezet minden tagjával – kicsinyekkel és idősekkel is –, valamint az ünnepre messzebbről érkezőkkel együtt és méltóképpen ünnepeljék meg az őszi, hálaadó vasárnaphoz kötődő hétvégén a 235 éves gyóni evangélikus templomot.

  Bővebben

 • Karantén ellenére is – Tabutémás lelkészakadémia

  Révfülöp – Mindenkit motivál valami – csak úgy még a lelkész sem tesz dolgokat. A szoros időbeosztás, a sokrétű kompetencia-elvárás és a hónapokra előrelátás többszöri meggondolásra ösztönzi a lelkészt: hova megy, mit vállal – és hova nem, mit nem. A napi teendők mellett plusznak számító akadémiákra nehezen szánjuk rá magunkat, és lehet, hogy vannak, akik titkon arra is számítanak a jelentkezés után, hogy hátha közbejön valami… A vírushelyzet is egy ilyen „hátha”. De a szervezők nem hátráltak meg és bátran (némi vakmerőséggel) tartották magukat az év eleji tervekhez. Ennek jegyében jelent meg végül is húsz evangélikus lelkész 2020. október 18-án, vasárnap este, a révfülöpi oktatási központban.

  Bővebben

 • Budavári legenda lett az evangélikus lelkész

  Budapest – Budavári legendák címmel különleges szabadtéri fotókiállítás nyílt a budapesti Várkert Bazár déli panoráma teraszán. A tárlaton a budai vár emblematikus lakóival, vagy a várral szoros kapcsolatban élőkkel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A kiállításon többek között Balicza Iván evangélikus lelkész portréja, valamint rövid bemutatkozása is megtekinthető.

  Bővebben

 • Egyedül az érdem adott nemességet – Kis János (1770–1846) emlékkonferencia – FRISSÍTVE VIDEÓKKAL!

  Budapest – Egyház – művészet – tudomány címmel rendezett tudományos emlékkonferenciát Kis János születésének – napra pontosan – 250. évfordulóján a Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézete, az „Irodalmi nyilvánosság a polgárosuló Magyarországon” Lendület Kutatócsoport és az Evangélikus Országos Gyűjtemény.

  Bővebben

 • A béketeremtésről kérdezték dr. Fischl Vilmost

  Budapest – Az M1 Ma reggel című műsorában beszélgetett Tari Titanilla műsorvezető dr. Fischl Vilmos külügyi szakértővel, a hadtudomány doktorával a líbiai azonnali fegyverszünetről.

  Bővebben

 • Missziók és misszionáriusok a 21. században

  Budapest – Dr. Fabiny Tamás elnök-püspök, dr. Major Balázs a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Régészettudományi Intézetének vezetője, egyetemi docens és Benvin Sebastian Madassery verbita szerzetes, a Pápai Missziós Művek magyarországi igazgatója volt a Ridikül 2020-as évada egyik epizódjának vendége. Dióssy Klári műsorvezető a misszióról kérdezte a meghívottakat.

  Bővebben

 • Felújíthatják a szarvasi Tessedik tanyát

  Szarvas – A Magyarországi Evangélikus Egyház Országos Presbitériuma döntése alapján a Déli Egyházkerület kiemelt projektjeként kezeli a szarvasi Tessedik tanya megmentését – tájékoztatott Lázár Zsolt evangélikus esperes. Elmondta, ennek köszönhetően a lelkész halálának 200. évfordulóját az új tervek megvalósítása jegyében zárhatják.

  Bővebben

 • Megemlékezés D. Dóka Zoltánra halálának 20. évfordulóján

  Hévízgyörk – D. Dóka Zoltánra, a 20 éve elhunyt lelkészre, újszövetséges teológusra emlékezett a Hévízgyörki Evangélikus Egyházközség. Dóka a Magyarországi Evangélikus Egyház 20. századi történetének meghatározó alakja volt, különös tekintettel az 1984-ben megjelentetett Nyílt levelére, amelyben határozott teológiai kritikát gyakorolt az akkor kötelező érvényűnek tartott diakóniai teológia fölött, és szóvá tette az Magyarországi Evangélikus Egyházban uralkodó személyi kultuszt és teológiai terrort. A hévízgyörki gyülekezet róla emlékező összeállítását adjuk közre.

  Bővebben

 • Megemlékezés a Bátrakról, a Hősökről

  Szombathely – A SZEDIK (Szombathelyi Evangélikus Diakóniai Központ) idős osztály lakói, nagyon nagy lelkesedéssel készültek az október 23.-i és az azt követő események megemlékezésére Rába Tamás terápiás munkatárs vezetésével.

  Bővebben

 • Diakóniai díjakat adtak át Szombathelyen

  Szombathely – A Diakónia napja hagyományosan ünnepi istentisztelettel egybekötött többszáz fős rendezvény, amelyen az evangélikus diakóniai szolgálat önkéntesekkel, dolgozókkal és az általuk gondozottakkal együtt ad hálát az Istentől kapott szolgálatért. Az idei alkalom a járványhelyzet miatt nem valósulhatott meg a megszokott formában, a diakóniai díjakat azonban – rendhagyó módon – személyesen viszik a kitüntetetteknek, hogy a vasárnapi istentiszteleten adhassák át azokat az adott településen. Az első állomás Szombathely volt, 2020. október 18-án.

  Bővebben

 • Dr. Jáni János könyve a barlahidai evangélikus gyülekezet történetét mutatja be

  Barlahida – Csodatemplomnak nevezik azt a 85 évvel ezelőtt felavatott szakrális épületet, amelynek tornya a Göcsej egyik kistelepülésén, a mintegy százfős Barlahidán tör az ég felé. Csoda maga Barlahida is, hiszen lakóinak jelentős része az evangélikus gyülekezethez tartozik, miközben a környező falvak többségében a római katolikus a meghatározó felekezet.

  Bővebben

 • Portréfilm Arató János Lóránd evangélikus lelkészről

  Kiskőrös – 2020. július 19-én búcsúztatták el a nyugdíjba vonuló Lupták György esperest a kiskőrösi evangélikus templomban, és még aznap a gyülekezet megválasztotta az új lelkészt Arató János Lóránd személyében, akit augusztus 22-én Homoki Pál esperes iktatott be hivatalába. A Kiskörős TV egy rövidfilmben mutatta be Kiskőrös új evangélikus lelkészét.

  Bővebben

 • 10 éves a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar – jubileumi koncert

  Szombathely – Idén 10 éves a VOX Savariae Ökumenikus Vegyeskar Egyesület. 2020. október 28-án, 18 órától jubileumi koncertre várják a zenekedvelő közönséget a szombathelyi evangélikus templomba. Az alkalom a járványügyi helyzetre való tekintettel regisztrációhoz kötött. A Credo Rádió riportját a mellékletben hallgathatják meg.

  Bővebben

 • A szabadság napja – 1956. október 23.

  Október 23-a nemzeti ünnepünk. Az évfordulón az Evangélikus.hu korábbi írásait jelentetjük meg. Kínálatunkban kronologikus feltárást, verseket, lelkészek élményeit, forradalmi gondolatokat, mindezzel együtt pedig a szabadságvágyat elevenítjünk fel.

  Bővebben

 • Határtalan beszélgetés a Teológia és határok című kötetről – Kapcsolatok

  Budapest – A közelmúltban jelent meg a Luther Kiadó és az Evangélikus Hittudományi Egyetem (EHE) közös gondozásában a Teológia és határok című tanulmánykötet. Videósorozatunkban a szerzők – az EHE oktatói – kerekasztal-beszélgetések során „határtalanul” vitatják meg a tanulmányaikban leírtakat.

  Bővebben

 • Pályázati felhívás evangélikus gyülekezeteknek digitális eszközök beszerzésére

  Budapest – A Nevelési és Oktatási Osztály – Felnőttképzés munkaága által végzett digitális eszközök használatára irányuló felmérés eredményeként megfogalmazódott eszközigényekre reagálva, a Gyülekezeti és Missziói Osztály kezdeményezésére, a Püspöki Tanács javaslatára, egyházunk elnöksége 15 000 000 forintot különített el a gyülekezeteknek digitális eszközök beszerzésére. Az online pályázat beküldésének határideje: 2020. október 28. (szerda), éjfél.

  Bővebben

 • KSH: több születés, kevesebb halálozás az első kilenc hónapban

  Budapest – Mérséklődött a természetes fogyás mértéke 2020 első kilenc hónapjában, miután 4,9 százalékkal több gyerek született és 3,3 százalékkal kevesebben haltak meg, mint a múlt év azonos időszakában – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) 2020. október 22-én az MTI-vel.

  Bővebben

 • Irodalmi szenzáció: ismeretlen Gyóni Géza versekre bukkantak Szibériában

  Krasznojarszk – Takarítás közben értékes kortörténeti, irodalmi dokumentumok kerültek elő a Krasznojarszki Helytörténeti Múzeumban. Dobozokból füzetek estek ki, köztük az evangélikus kötődésű Gyóni Géza eddig nem ismert versei és életrajza. A 20 kötetnyi anyagot a múzeum dolgozza fel egy magyar-orosz alapítvány és kutatók segítségével.

  Bővebben

 • Megújulás és erőforrás

  Budapest – Ezzel a tartalmi összefoglalóval szeretnénk figyelmükbe ajánlani az Evangélikus Élet magazin legfrissebb számát. Olvassák szeretettel az Evangélikus Életet és vigyék a jó hírét!

  Bővebben

 • Novotny Zoltán és Sarlós Péterné kapta az NMHH idei két életműdíját

  Budapest – A média és a műsorszórás területén kiemelkedő teljesítmények díjazására alapított Goldmark Péter Károly-díjat idén a legendás sportriporter, Novotny Zoltán, valamint a Médiatanács titkárságának főosztályvezetője, Sarlós Péterné kapta – tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága 2020. október 21-én az MTI-t. Novotny Zoltánnak a Magyarországi Evangélikus Egyház Sajtóbizottsága korábbi elnökének ezúton is szeretettel gratulálunk!

  Bővebben

 • Elhunyt Szabó Bertalan Péter lelkész

  Budapest – Megrendült szívvel adjuk hírül, hogy Szabó Bertalan Péter lelkész 2020. október 19-én, hétfőn, 39 éves korában tragikus körülmények között elhunyt.

  Bővebben

Seiten

1 abonnieren