1

 • Karácsonyi Angyalok – Cipősdoboz akció

  Idén is arra bátorítunk minél többeket, hogy bontsanak szárnyakat, váljanak egy-egy szegény gyermek karácsonyi angyalává! A szeretetcsomag gyűjtés részleteiről a plakáton olvashat.

  Bővebben

 • Két évtizede a békéscsabai evangélikus gimnáziumért

  Békéscsaba – Megalakulásának 20. évfordulója alkalmából tartott ünnepséget a Békéscsabai Evangélikus Gimnázium Baráti Köre. A rendezvényen a múlt hagyományainak ápolása mellett a jövő építéséről is szó volt.

  Bővebben

 • Közös tudományos szimpóziumra készülnek

  Debrecen – „Mert egy a kenyér…” – Az eucharisztia ökumenikus perspektívában címmel közös tudományos szimpóziumot rendez a Both Antal Teológiai és Kulturális Alapítvány, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem és a Károli Gáspár Református Egyetem november 14-én, csütörtökön a Debreceni Református Kollégium dísztermében.

  Bővebben

 • Márton-napi vigadalmak Dunaújvárosban és Kisapostagon

  Dunaújváros – Immáron 23. éve annak, hogy Dunaújvárosban Reisch György lelkész idején először volt Márton-napi lámpás felvonulás. Ez azóta hagyománnyá vált, hiszen minden évben megrendezték. Sőt, ezen alkalom annyira népszerűvé vált, hogy számos óvoda, iskola, játszóház is átvette ezt a szokást a gyülekezettől; így például Kisapostagon is már a település magáénak érzi ezt az ünnepet.

  Bővebben

 • Bemutatták Füller Tímea Egy papné titkos naplójából című kötetét

  Budapest – A Luther Kiadó a könyvesbolti esték legújabb alkalmán bemutatta Füller Tímea Egy papné titkos naplójából című kötetét. A szerzővel Péterné Mestery Rita beszélgetett november 11-én, az Üllői úti evangélikus könyvesboltban.

  Bővebben

 • Egy évtizede kezdődött a szeretet.éhség. elnevezésű adománygyűjtés a Tesco áruházakban

  Budapest – A Tesco idén tizedik éve vesz részt az Ökumenikus Segélyszervezet szeretet.éhség. szalagcímű Országos Adventi Pénzadománygyűjtő kampányában, mint a szervezet stratégiai partnere. A vásárlók november 11. és december 24. között 250 forintos adománykuponok vásárlásával támogathatják a segélyszervezetet abban, hogy minél több család ünnepét tudják szebbé tenni és minél többeknek nyújthassanak segítséget a hétköznapokban is. A tavalyi akció keretében több mint 66 millió forint gyűlt így össze.

  Bővebben

 • Őszi hétvégét tartott az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért

  Velence – Kicsoda számodra az Úr Jézus? – ezzel a címmel tartotta az Evangélikusok Közössége az Evangéliumért (EKE) őszi ifjúsági hétvégéjét Velencén, 2019. november 8-10 között. Az ország különböző pontjairól – Kisvárda, Nyírtelek, Mandabokor, Balatonfüred, Érd, Győr – érkező 110 fiatal az Úr-Jézus szavain gondolkodhatott együtt: „Én vagyok a jó pásztor, az élet kenyere, a világosság, a feltámadás és az élet.”

  Bővebben

 • Márton-napi díjátadás Luther születésnapján

  Budapest – Bár kétségtelen, hogy a Márton-nap hagyománya a mai Szombathely területén 316-ban vagy 317-ben született Szent Márton püspök – honfoglalás előtt kialakult – kultuszában gyökerezik, és ünnepi emlékezetét évszázadokon át a római katolikus egyház ápolta, ám újabban a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) is megkülönböztetett figyelmet szentel a téli évnegyed kezdő dátumának. Igaz, a november 11-i Márton-napon – érintett ismerőseink, rokonaink köszöntésén túl – mi, protestánsok elsősorban egy másik „katolikusról”, a reformáció elindítójaként számon tartott Ágoston-rendi szerzetesről emlékezünk meg…

  Bővebben

 • Kondor Péter püspök köszöntése a Szociális munka napján

  Budapest – Az alábbiakban olvashatják Kondor Péter püspök levelét, amelyet 2019. november 12-én, a Szociális munka napja alkalmából írt az Evangélikus Diakónia intézményeiben dolgozók számára, megköszönve fáradhatatlan szolgálatukat.

  Bővebben

 • Előzetes: Videófilmjeink és képriportunk a Márton-napi ünnepségről

  Budapest – A Budapest-Fasori Evangélikus Gimnázium harminc évvel ezelőtti újraindításáról is megemlékeztek a Magyarországi Evangélikus Egyház (MEE) Márton-napi ünnepségén, 2019. november 10-én. Az alkalmon Ordass Lajos-díjjal tüntették ki Zászkaliczky Péter nyugalmazott lelkészt és Prónay Sándor-díjjal Bence Gábor kántor-karnagyot. Az elismeréseket Fabiny Tamás, az MEE elnök-püspöke és Prőhle Gergely, az MEE országos felügyelője adta át. – VIDEÓK! FOTÓK!

  Bővebben

 • Felelősség – öntevékenység – önazonosság – Megtartották a felügyelők országos konferenciáját

  Révfülöp – 2019. november 8. és 10. között a révfülöpi Ordass Lajos Evangélikus Oktatási Központban gyűltek össze szerte az országból az evangélikus felügyelők. A konferencia a Felelősség – öntevékenység – önazonosság | Mit is jelent ma az „egyetemes papság”? címet viselte.

  Bővebben

 • A jótékonyság kapta a főszerepet – Márton-bált rendeztek a Székács-iskolában

  Orosháza – Kétszáznál is több vendég gyűlt össze a Székács József Evangélikus Iskola idei, már tizennegyedik alkalommal megrendezett Márton Bálján, az intézmény dísztermében. A rendezvény bevételét az elmúlt évekhez hasonlóan idén is jótékony célra fordították.

  Bővebben

 • Az Evangélikus Hittudományi Egyetem zenekara lépett fel Orosházán

  Orosháza – Az Evangélikus Hittudományi Egyetem diákzenekara érkezett 2019. november 8-án a Székács József Evangélikus Iskolába, koncerttel szórakoztatva az intézmény 11-12 osztályos tanulóit és tanáraikat. A vendégek célja a szórakoztatás mellett a teológiai képzések iránti érdeklődés felkeltése volt.

  Bővebben

 • Jézus Krisztus téged is keres, hogy megtartson – A Középhalmi Misszió csendeshetet tartott novemberben

  Szarvas – Megtiszteltetés számomra, hogy írhatok a 2019. november 4. és 8. között megrendezésre került csendeshétről. Mint a misszió elnöke, fontosnak tartom azt, hogy minden emberhez eljusson az evangélium. Jézus Krisztus értünk jött, betegekért, hogy meggyógyítson minket. A novemberi hét témája és vezérfonala a következő volt: Jézus Krisztus téged is keres, hogy megtartson.

  Bővebben

 • Fergeteges Márton-napi szeretetünnep volt Szarvason

  Szarvas – Az Ótemplomi Evangélikus Egyházközség második alkalommal hirdette meg a Márton-napi szeretetünnepet 2019. november 10-én.

  Bővebben

 • November közepétől kapható a Napi ige című kiadvány

  A Gyülekezeti és Missziói Osztály és a Luther Kiadó gondozásában megjelenő Napi ige – Lelki útravaló az év minden napjára című áhítatos könyvet közel százharminc evangélikus lelkész írta, hogy az év minden napjára egy-egy rövid elgondolkodtató és töltekező igei tartalmat adjanak az olvasók számára.

  Bővebben

 • Hervadó vagy hervadhatatlan – Fabiny Tamás püspök a Puskás Arénában tartott eseményről

  Budapest – Az Északi Evangélikus Egyházkerület Facebook oldalán Fabiny Tamás elnök-püspök a mai sajtóhírekkel kapcsolatban az alábbi gondolatokat közölte.

  Bővebben

 • Döntött a kormány: Mégsem lesz feltétel a középfokú nyelvvizsga a egyetemi felvételihez

  Budapest – A kormány visszavonja azt a korábbi döntését, amely középfokú nyelvvizsga meglétéhez kötötte a felsőfokú tanulmányok megkezdését – mondta a csütörtöki kormányinfón a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki hozzátette: számos szervezet kérte ezt, a többi közt a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája, a roma szakkollégiumi hálózat, valamint a nyelvtanárok egyesülete.

  Bővebben

 • Kívül-belül megújult Biztos Kezdet Gyerekházat adott át az Ökumenikus Segélyszervezet

  Boldogkőújfalu – Újabb településen működtet Biztos Kezdet Gyerekházat az Ökumenikus Segélyszervezet. Boldogkőújfalu a Gönci járáshoz tartozik, ami Magyarország egyik leghátrányosabb helyzetű járása (mélyszegénység, munkanélküliség, hátrányos helyzetű tanulók átlag fölötti száma).

  Bővebben

 • Magyarországon is megjelent az Inspiráló Biblia

  Budapest – Hosszas előkészítő munka után Magyarországon is megjelent a több nemzetközi rangos elismerést is magáénak tudó Inspiráló Biblia, melynek hivatalos bemutatóját 2019. november 6-án, szakmai workshop keretében tartották Budapesten.

  Bővebben

 • Irodalmi estet rendeztek Jánosy István evangélikus lelkész, költő és műfordító emlékére

  Gyenesdiás – Különös bátorságra vall, ha az őszi óraátállítást követő, amúgy is korán sötétedő napok délutánjára irodalmi estet szerveznek egy Balaton parti nagyközség könyvtárába. S ha a fürdőszezon végére vendégektől kiüresedő települést a meghirdetett rendezvény napján egész napos szakadó eső látogatja meg, akkor a 100 éve született, élete utolsó éveit Gyenesdiáson töltő Jánosy Istvánra emlékező esemény megrendezése eleve kudarcra ítélt vállalkozásnak tűnhetett.

  Bővebben

 • Pályázni lehet a Kőrösi Csoma Sándor program déli féltekére szóló ösztöndíjaira

  Budapest – November 15-ig lehet pályázni a Kőrösi Csoma Sándor program keretében a déli féltekére szóló ösztöndíjakra. Erről Potápi Árpád János, nemzetpolitikai államtitkár tartott még októberben sajtótájékoztatót, ahol ismertette: ebben a programban legfeljebb 40 ösztöndíjas részére biztosítanak lehetőséget, közülük 6 lehet egyházi pályázó.

  Bővebben

 • Halottak napi emlékezést szerveztek Mezőberényben

  Mezőberény – A Baráti Egylet Mezőberényért Egyesület halottak napi megemlékezést szervezett a Városháza előtti Hősi Emlékműnél 2019. november 1-jén. Hoffmann Dániel elnök szavai és Durkó Éva pedagógus szavalata után Lázárné Skorka Katalin és Selmeczi Lajos Péter lelkészek emlékeztek.

  Bővebben

 • Amerikai önkéntesek tettek látogatást az elnök-püspöknél

  Budapest – Hűen a korábbi évek szép hagyományához idén is a Hálaadás ünnepe előtt látta vendégül Amerikai Evangélikus Egyház (ELCA) „Fiatal felnőttek a globális misszióban” (YAGM) programjának magyarországi önkénteseit dr. Fabiny Tamás püspök az Északi Püspöki Hivatalban, 2019. november 5-én.

  Bővebben

 • Székesfehérvárott gyúrt a gyalag – Szarvasi színjátszók a VIII. PIF-en

  Szarvas – Székesfehérvár – Október 27-én a Vajda Színjátszó Kör látogatást tett koronázó városunkban. Írhatnám nem kevéssé fellengzősen, meghódítottuk Alba Regiát, noha nem csatába vonultunk, és induláskor fogalmunk sem volt szereplésünk fogadtatásáról.

  Bővebben

 • Új oltárterítő díszlik Dunaegyházán

  Dunaegyháza – A dunaegyházi evangélikus templom új oltárterítővel gazdagodott. A gyönyörű, műalkotásnak is beillő oltárterítőt a gyülekezet presbitere, Chroncsikné Mogyorós Rozália készítette.

  Bővebben

 • Elhunyt Pintér János nyugalmazott esperes

  Budapest – Mély fájdalommal, de az örök élet reménységével tudatjuk, hogy Pintér János nyugalmazott evangélikus esperes 90 éves korában 2019. november 4-én elhunyt. A hamvasztás utáni gyászszertartás 2019. november 15-én 14.30 órakor lesz a Deák téri evangélikus templomban.

  Bővebben

 • Városi sétával emlékeztek 1956-ra a győri diákok

  Intézményünk, a Péterfy Sándor Evangélikus Gimnázium Általános Iskola és Óvoda a  hagyomány szerint a mindenkori tizenegyedik évfolyam gondjaira bízza az 1956. október 23-a tiszteletére szóló műsor elkészítését. Ebben az évben ránk került a sor, és arra gondoltunk, hogy az 1956-os győri eseményekre irányítjuk a fiatalság figyelmét.

  Bővebben

 • Évtizedeken át Isten szolgálatában

  Pécs – Tállya – Izmény – A legszebb emlékeim közé tartoznak kamaszkoromból a „Mandák-hétvégék”, amikor péntektől vasárnapig a kórustársaimmal elutaztunk valamelyik kis gyülekezethez, hogy énekes egyházzenét vigyünk oda, ahol kevesen vannak, de hívnak, várnak. Minden kórustag – és természetesen a vezetőink részéről is – ez egy személyes szeretetszolgálatot is jelentett – és mindmáig az is maradt, 30 évet átívelve, együtt fejlődve, élményeket adva és gyűjtve.

  Bővebben

 • Ökumenikus Egyházi Napokat tartanak 2020-ban Svájcban

  Budapest – Schaffhausen – 2020. szeptember 19-20. között rendezik meg Schaffhausenben (Svájc) és a Zürich környéki gyülekezetekben a Boden-tavi Egyházi Napokat (Bodensee-Kirchentag). E vándor ökumenikus találkozót egyházi körök és civil szervezetek közös összefogással szervezik, melyet olyan eseményként hirdetnek, amely éppúgy lehet kulturális fesztivál, párbeszéd és vitafórum, ifjúsági találkozó, gyülekezeti továbbképzés, mint ökumenikus és felekezetközi kongresszus is.

  Bővebben

Oldalak

Feliratkozás 1 csatornájára