Gyopáros: mintegy nyolcszáz településen nyertek forrást egyházi közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu programban – FRISSÍTVE!

Gyopáros: mintegy nyolcszáz településen nyertek forrást egyházi közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu programban – FRISSÍTVE!

Share this content.

Forrás: MTI, fotó: Krizsán Csaba, továbbá szöveg és fotó: Adámi Mária
Rábaszentandrás – Mintegy nyolcszáz település egyházközössége több mint 12 milliárd forint értékben nyert forrást egyházi közösségi terek fejlesztésére a Magyar falu programban tavaly és idén – hangoztatta a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szombaton Rábaszentandráson.

Gyopáros Alpár a helyi evangélikus gyülekezet közösségi terének átadó ünnepségén elmondta, hogy ebben a pályázati konstrukcióban kifejezetten a történelmi egyházak voltak a kedvezményezettek, mert a falvakban a közösségi élet szervezésében fontos szerepük van.

Kiemelte, hogy országszerte mintegy hetven evangélikus gyülekezet majdnem egymilliárd forintot nyert ebben a pályázatban.

Elmondta, hogy mielőtt a Magyar falu programot meghirdették, felmérést készítettek a fiatalok körében arról, hogy melyek azok a tényezők, amelyek a falvakban maradásra vagy visszaköltözésre ösztönzik őket. Tízből hét válaszadó a helyi közösségi élet hiányát jelölte meg. A kormány épp ezért az első pályázati kiírásban az egyházi közösségi élet fellendítésére írt ki pályázatot közösségi terek fejlesztésére.

Gyopáros Alpár kitért arra, hogy Magyarországon és az egész világon pap- és lelkészhiány van, nem ritka, hogy egy vidéki plébános vagy lelkész hat-hét településen is szolgál, emiatt nem marad ideje a közösségszervezés hagyományos feladatára. Ezért a program keretében közösségszervező személy foglakoztatását is támogatják.

A kormánybiztos beszélt arról is, hogy Rábaszentandráson az evangélikus gyülekezet 23 millió forint támogatást nyert a programban, nemcsak a helyi közösségi tér kialakítására, hanem program- és rendezvényszervezésre, kisértékű eszközbeszerzésre, valamint közösségszervező foglalkoztatására is.

Élő közösségbe, jó helyre került a támogatás – fogalmazott Gyopáros Alpár.

Elmondása szerint a település a Magyar falu program pályázatain mintegy hatvanmillió forintot nyert.

Megszépült a gyülekezeti ház Rábaszentandráson

 

Családi nap keretében adtak hálát a rábaszentandrási evangélikusok azért, hogy elkészült a gyülekezeti házuk belső felújítása. A 2020. augusztus 15-én, szombaton este tartott ünnepi istentiszteleten Szemerei János, a Nyugati (Dunántúli) Egyházkerület püspöke hirdette Isten igéjét és mondott áldást a megújult épületre. Az eseményen közreműködött a Vadvirág Énekkar.

A beruházás a Magyar Falu Program segítségével készülhetett el. Gyopáros Alpár országgyűlési képviselő, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos beszédében kiemelte: az evangélikus gyülekezet mintegy 23 millió forint támogatást nyert a programban, nemcsak a helyi közösségi tér kialakítására, hanem program- és rendezvényszervezésre, kisértékű eszközbeszerzésre, valamint közösségszervező foglalkoztatására is. „Élő közösségbe, jó helyre került a támogatás” – fogalmazott Gyopáros Alpár.

A kulcsokat Földesi Balázs, a munkálatokat végző B-West-Bau ügyvezetője nyújtotta át a püspöknek, aki továbbadta az egyházközség lelkészének, Varga Tamásnak, majd Szemerei János és Gyopáros Alpár közösen vágták át a bejárati ajtó előtt kifeszített szalagot.

A hit és a hűség fontosságára hívta fel a jelenlévők figyelmét a meghívón is szereplő Jn 6,68 alapján tartott prédikációjában az egyházkerület lelkészi vezetője. A kétszázötven évvel ezelőtt született, Rábaszentandrásról származó Kis János püspök példáján keresztül hangsúlyozta: „Krisztushoz való hűség és hit nélkül az életünk nem lehet teljes. Hűség nélkül mire jutnának a családok, a kapcsolatok, a település, az ország?” – tette fel a kérdést.

A megszépült gyülekezeti ház megáldása után Kégly Györgyné, helyi felügyelő mondott köszöntőt, ezt követően Szemerei János püspök és Gyopáros Alpár kormánybiztos adta át az emléklapokat a gyülekezeti főzőversenyben részt vevő csapatoknak.

Az ünnepséget szeretetvendégség zárta, amelyen mindenki megkóstolhatta a frissen készült alkotásokat.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!