A püspökök kritizálják a dánok prédikációs terveit

A püspökök kritizálják a dánok prédikációs terveit

Share this content.

Forrás: epd, fordítás: MEE Ökumenikus és Külügyi Osztály
Schleswig – Koppenhága – A német és a dán püspökök erősen kritizálták a dán kormány tervét, mely szerint minden idegen nyelvű prédikációt dán nyelvre le kell fordítani. Egy ilyen intézkedés a törvényhozók részéről nagyfokú bizalmatlanságot kelt a kisebbségek nyelvi gyakorlatával szemben.

A dán szociáldemokrata kormány új törvényt tervez a nagyobb transzparencia érdekében. Jelenleg állítólag uszító iszlamista prédikálók vonulnak végig a dán mecseteken, és arab nyelven kritizálják a demokrácia alapértékeit.

Az intézkedés végrehajtása még bizonytalan, a törvényt majd 2021-ben fogja tárgyalni a parlament. A német és a dán püspökök „történelmileg nagyon ironikusnak” tartják a helyzetet, ugyanis 1955-ben a sok ellentmondás tisztázására hozták a Koppenhága-Bonn-Nyilatkozatot a kisebbségi jogokról a határtól északra és délre.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!