Barátaim vagytok! – Örömhír a városnak Szentendrén

Barátaim vagytok! – Örömhír a városnak Szentendrén

Share this content.

Szöveg: Galambos Ádám, fotó: archívum
Szentendre – „Az evangelizáció sokkal több, mint egy program – minden az imádsággal kezdődik” – fogalmaznak a szentendrei ökumenikus missziói nap szervezői. Utánajártunk, hogy hogyan szerveződik a keresztény életre épülő, másokat is megszólító missziói rendezvény.

„Képzeljünk el egy asztalközösséget, ahol egy baráti társaságot látunk, amelynek tagjai örömmel jöttek el a házigazdához, mert nagyon fontos nekik a barátsága. A házigazda egészen rendkívüli valaki, ezért mindenki kiváltságosnak érzi magát, hogy barátaiként tartja őket számon” – mondják a szentendrei ökumenikus programmal kapcsolatban a szervezők. A szentendrei evangelizáció kezdeményezése több irányú. Először a gyülekezet közössége felé irányul, arra a felismerésre fókuszál, hogy a keresztény életvitel sajátja a hívogatás, a másik ember megszólítása, az örömhír továbbadása. Ez jelenti egyrészt az egyéni hit feletti töprengést, az egzisztenciális hit megélését, valamint az abból következő, belülről jövő, egyúttal a gyülekezetet építő missziót is. Utóbbihoz tartozik a városi evangelizáció, melyről Harmati András református lelkipásztor így fogalmaz: „Az evangelizáció nem egy sztár prédikátor fellépését jelenti. Sokkal inkább azt, hogy az a baráti társaság, amit Jézus gyűjt egybe, kinyílik, és ki-ki elindul, hogy meghívja ismerőseit ebbe a közösségbe. Hívogatunk, mert Jézus örül minden egyes embernek, aki közelebb lép hozzá. Hívogatunk, mert nekünk is örül, amikor tovább adjuk azt a barátságot, amit tőle kaptunk”.

A fenti elképzeléshez a Szentendrei Evangélikus Egyházközség számos tagja csatlakozott. Horváth-Hegyi Olivér evangélikus lelkész vezetésével a gyülekezet a jelentkezőknek előzetes felkészítő képzést tartott, majd pontokba szedve megerősítette őket a szolgálatban:

1. NÉZZ KÖRÜL – Küldetésünk ott van, ahol élünk, dolgozunk, vagy iskolába járunk. Vedd sorra azokat az ismerőseidet, akikről tudod, hogy Jézus Krisztusra van szükségük. Imádkozz értük rendszeresen.
2. NÉZZ FEL – Isten az imádságon keresztül formálja barátait, tanítványait. Imádkozz ezért minden nap azért, hogy együtt ülhess majd Jézus asztalánál azokkal, akiket szeretnél meghívni. Kérd, hogy Isten teremtsen lehetőséget arra, hogy az Ő szeretetéről beszélhess nekik.
3. KERESS – Keresd a barátság ápolásának módját azokkal, akiket szeretnél meghívni. Tölts velük időt, hogy megérezzék, mit is jelent ebbe a közösségbe tartozni.
4. NÉZZ ELŐRE – Gondold végig, hogy melyik közösségi alkalomra tudnád leginkább elhívni barátaidat, melyik áll hozzájuk legközelebb. Vesd fel mindegyikőjüknek azt, hogy szívesen lennél velük együtt ezen. Regisztráld azokat akik elfogadták a meghívást.
5. GONDOZD – Akik befogadták Krisztust, vagy elkezdtek érdeklődni az evangélium iránt, különleges törődést igényelnek. Folytasd az imádkozást azokért, akik befogadták Krisztust és azokért is, akik nem.

A kezdeményezés fő eseménye a 2017. szeptember 16-án megrendezendő ökumenikus evangelizációs alkalom, melynek a helyi evangélikus egyházközségen túl szervezője a református, katolikus és baptista gyülekezet is. Ezen a napon a felekezeti összefogásnak köszönhetően a köztereken, a város különböző intézményeiben és a gyülekezetekben színes, testet és lelket felüdítő programokkal és jó hangulattal várják az érdeklődőket. Lesz többek között kerékpártúra, orgonazenés áhítat, különleges képzőművészeti kiállítás, előadás, filmvetítés, ifjúsági program, flashmob és istentisztelet is (A részletes program itt érhető el). A szervezők nem csak arra figyeltek, hogy a színes programokkal minden korosztályt megszólíthassanak, hanem a különböző események összeállításánál arra is törekedtek, hogy a legkülönbözőbb érdeklődési körűek is megtalálhassák azt, ami megszólítja, elgondolkodtatja, kicsit közelebb hozza a „hit asztalához” őket.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!