Szeretetotthon épül a Petőfi-művház helyén

Szeretetotthon épül a Petőfi-művház helyén

Share this content.

Budapest – A Sarepta Budai Evangélikus Szeretetotthonban időseket és fogyatékkal élőket gondoznak nagy odaadással, szeretettel. A hidegkúti intézmény – amelyet Sztehlo Gábor evangélikus lelkész alapított 1951-ben – még idén elkezdi egy ötven fő befogadására alkalmas új lakócentrum építését, mivel a jelenlegi épület nem felel meg a jogszabályban előírt feltételeknek – olvasható a Budai Polgárban. Forrás: Budai Polgár, 2.kerulet.ittlakunk.hu

Az új szeretetotthon elhelyezésének elsődleges szempontja az volt, hogy az épület a lehető legnagyobb mértékben illeszkedjen a természetes környezetbe, megtartva a növényzeti és domborzati viszonyokat. Az épület földszinti bejárata a belső udvarról nyílik majd, a fogyatékkal élők lakóterei a két oldalszárnyba kerülnek. Az új intézményben kétágyas, illetve egyágyas lakószobák lesznek. Az épület energiaellátását a tetőszinten elhelyezkedő napkollektorok, illetve napelemes rendszer biztosítja majd. Az alapkőletétel 2013. április 21-én lesz, a régi Petőfi Művelődési Ház helyén.

Jegesi Zoltánné otthonvezető elmondta: azon ellátottak számára, akik egész életüket intézményi keretek között élték, a felkészülés a kisebb lakóegységbe való átköltözésre hosszú folyamat lehet. A felkészülést lehetőség szerint beszélgetéssel, ismerkedéssel, szoktatással szeretnék megvalósítani. Az otthonvezető hangsúlyozta, hogy a kapcsolatépítés érdekében más fogyatékos emberekkel való együttműködést is kezdeményeznek, illetve munkát adó alapítványokat, intézményeket is felkeresnek. Gondozottjaik számára is rendkívül lényeges ugyanis az értékteremtő munkavégzés, a hasznosság érzése. A tervek szerint az új lakóotthon építése már a nyár folyamán elkezdődik, és 2014-ben fejeződik be.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!