A tiszta ivóvíz életet menthet! – Rendhagyó tanórát tart a víz világnapján az Ökumenikus Segélyszervezet

A tiszta ivóvíz életet menthet! – Rendhagyó tanórát tart a víz világnapján az Ökumenikus Segélyszervezet

Share this content.

Budapest – Ami nekünk természetes, azon máshol emberek ezreinek élete múlik! – Rendhagyó tanóra keretében hívja föl a figyelmet március 22-én, a víz világnapján az Ökumenikus Segélyszervezet a budapesti Deák Téri Evangélikus Gimnáziumban. Az interaktív előadáson a szervezet afrikai segélyprogramját koordináló munkatársak – fotókiállítással, exkluzív képekkel, de például egy etiópiai kútból hozott palack víz szemléltetésével is – arra figyelmeztetnek, hogy a Föld egyes országaiban mekkora küzdelmet jelent az olyan alapvető életfeltételek biztosítása is, mint a víz. Bemutatják azt is, hogy a korábbi magyarországi adománygyűjtéseknek köszönhetően milyen eredményes segélyprogramokat hajtott már végre Etiópiában az Ökumenikus Segélyszervezet. Afrika egyik leginkább szárazság sújtotta vidékén minden csepp víz kincset, az élet reményét jelenti. A víz nemcsak az emberek szomjúságát oltja, hanem esélyt ad háztáji állatok neveléséhez, növények termesztéséhez is, tehát a megélhetést is biztosítja. A rendhagyó szemléletformáló tanóra az egymásra figyelésre, a környezettudatos gondolkodásra és a szolidaritás fontosságára szeretné felhívni a figyelmet. Forrás: segelyszervezet.hu

Hosszú távú segélyprogram Etiópiában

Az Ökumenikus Segélyszervezet két éve jelent meg Etiópiában, amikor életmentő munkát kezdett ott, ahol a hatvan éve nem látott rendkívüli szárazság humanitárius katasztrófával fenyegetett 12 millió embert. A legkritikusabb időszakban egy 25 ezer ember túlélését biztosító átmeneti tábor (Kobe) működtetésébe kapcsolódott be az azonnali ivóvíz- és élelemellátás támogatásával. Ezt követően a déletióp térségben található Gayo településen egy több ezer embernek és több ezer állatnak éltető vizet adó kutat (a Dhibayu nevű ellát) tisztított meg, tanszeradománnyal látta el a helyi iskolát, s több alkalommal és formában biztosított hónapokon át munkát a helyi lakosoknak. Nemcsak fizikailag teremtette meg a tiszta vízhez jutás lehetőségét a segélyszervezet, hanem munkatársai számos alkalommal higiénés oktatást is tartottak az iskolában, illetve több korosztálynak, akik számára 8.000 tasak, a víz fertőtlenítéséhez szükséges víztisztító tablettát is kiosztottak. A segélyszervezet most készíti elő afrikai segélyprogramjának folytatását, amely az ivóvízbiztonság további erősítését kívánja elérni egy újabb régióban, egy másik speciális kút létrehozásával.

A szemléletformálás is a segítség része!

2012 júniusában Kovács „Koko” István jószolgálati nagykövet személyesen is csatlakozott a segélyprogramhoz, amikor az etiópiai Gayóba utazva a médián keresztül hívta fel a figyelmet a segítés szükségességére. Mint elmondta, rá kell döbbenteni az embereket, hogy míg nekünk csak azt kell eldönteni, hogy hideg vagy meleg vizet szeretnénk engedni a csapból, addig Afrikában évente 2 millió gyermek hal bele a szennyezett víz okozta betegségekbe!

Mint ismeretes, a tavaly Magyarországon indított adománygyűjtő kampányhoz kapcsolódott a „Te meddig mennél el egy pohár vízért?” című figyelemfelhívó akció is, melynek keretében egy futópaddal jelent meg a segélyszervezet Budapesten és az ország több pontján. Az Ökumenikus Segélyszervezet a rendhagyó környezetben megjelenő sporteszköz segítségével kívánta szemléltetni, hogy egy déletióp lányasszony napi 10-15 kilométert is megtesz gyalog, 20 liter vízzel a hátán, hogy legyen a családjának aznap vize. A futópadon, két vizes marmonkannával gyalogolva több helyszínen több százan fejezték ki szolidaritásukat, a közösségi oldalakon tolmácsolt üzenetek pedig több mint félmillió emberhez jutottak el.

Az Ökumenikus Segélyszervezet konkrét segélyezési és fejlesztési programjai végrehajtásával párhuzamosan jelentős hangsúlyt fektet a társadalmi szemléletformálásra, amelynek legfontosabb színhelyei, illetve együttműködő partnerei a hazai oktatási intézmények. A Formáld te is a világot! főcím alatt szervezett programsorozat (pl. Globális nevelés, 10 perc szoli, Vándorkiállítás, Te meddig mennél el egy pohár vízért?) fókuszában nemcsak a közvetlen környezetünkben élők avagy rászoruló honfitársaink, hanem globálisan gondolkodva, a sokszor csupán az alapvető életfeltételekért élet-halál harcot vívók megsegítése áll.

Az Ökumenikus Segélyszervezet szemléletformáló tevékenységéről a www.10percszoli.hu, afrikai munkájáról pedig a www.segelyszervezet.hu oldalon található bővebb információ.

Kapcsolódó ENSZ-adatok:

•        Afrikai nők milliói nap mint nap akár 20 kg súlyú vizeskannákat cipelnek, hogy a családjuk vízhez juthasson - mindezt úgy, hogy 10-15 km-t kell megtenniük a vízforrásig és vissza.

•        Nők és gyermekek milliói naponta több órát állnak sorba azért, hogy elegendő mennyiségű, sokszor kétes minőségű vízhez juthassanak.

•        Afrikában nők és gyermekek évente 40 milliárd órát töltenek vízgyűjtéssel, ami közel 19 millió ember éves munkaidejének felel meg.

•        Közel 1 milliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez.

•        A világ kórházaiban a betegek fele a nem megfelelő minőségű víz okozta betegségben szenved.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!