Lotz János nyelvészre emlékeznek születésének 100. évfordulóján Bonyhádon

Lotz János nyelvészre emlékeznek születésének 100. évfordulóján Bonyhádon

Share this content.

Szekszárd – Lotz János (1913–1973) nyelvészre emlékeznek a hétvégén a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban, a világhírű tudós egykori alma materében születésének 100. évfordulója alkalmából. Forrás: MTI

A centenáriumon Szellemi zsendülés címmel hat országos tanulmányi versenyt rendeznek, köztük a Lotz János szövegértési és helyesírási verseny döntőjét, valamint az Ordass Lajos retorikaversenyt.
A megmérettetésekre 82 iskolából mintegy 250 diák érkezik a bonyhádi gimnáziumba  mondta az MTI-nek Lenczné Vrbovszki Judit szervező, az intézmény igazgatóhelyettese. A pénteken kezdődő kétnapos programban lesz az evangélikus iskoláknak meghirdetett történelmi, valamint földrajzi és német országismereti verseny is. A szövegértési versenyt hatodik éve rendezi meg a bonyhádi gimnázium, amelynek 1923 és 1931 között volt tanulója a később az Egyesült Államokban híressé vált nyelvtudós. A versenyen a diákok szövegértését értékelik, ezúttal a névadó életéről szóló történeteket felhasználva.
A gimnázium a nyelvész verstani munkásságához kapcsolódva rajzversenyt is hirdetett. Az alkotások témája bármely vers vagy József Attila A kozmosz éneke című szonettkoszorújának Lotz-féle elemzése lehetett.
Lotz János 1947-től a New York-i Columbia Egyetem összehasonlító és általános nyelvészeti professzora volt, majd az egyetem ural-altáji nyelvészeti intézetét is vezette; 1969-ben - Teller Edével együtt - George Washington-díjjal ismerték el munkásságát. A magyar állampolgárságától megfosztott nyelvtudóst halálának évében választotta tiszteletbeli tagjává a Magyar Tudományos Akadémia.
A bonyhádi evangélikus gimnáziumban 2002 óta a legjobb végzős diákokat Lotz János-emlékéremmel jutalmazzák, és a nyelvész nevét viselő anyanyelvi szakkör, valamint nyári diákegyetem is működik az iskolában.
A centenárium alkalmából a versenyeken részt vevő iskolák képviselői már hagyományosan egy-egy nemzetiszín szalagot helyeznek el a tudós 2006-ban, a gimnázium épületében felavatott emléktáblájánál.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!