Országos teremtésvédelmi versenyt hirdetett meg az evangélikus és református egyház

Országos teremtésvédelmi versenyt hirdetett meg az evangélikus és református egyház

Share this content.

Tizenhat-tizennyolc év közötti fiataloknak hirdetett teremtésvédelmi vetélkedőt az evangélikus és a református egyház. Forrás: reformatus.hu

Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezet Tanácsa és a Magyarországi Evangélikus Egyház Ararát Munkacsoportja meghirdeti az országos teremtésvédelmi versenyt, amelyre 16-18 éves tanulókból álló háromfős csapatok jelentkezhetnek.

A verseny célja:
A keresztyén hit és a környezettudatos felelősségvállalás összekapcsolása a keresztyén fiatalok gondolkodásmódjában.

A jelentkezés és a részvétel feltételei:
A versenyre háromfős, tizenhat-tizennyolc éves, egyházi iskolák tanulóiból vagy gyülekezeti ifjúsági csoport tagjaiból álló csapatok jelentkezhetnek.

Téma:
Mire tanít minket az Újszövetség a teremtésvédelemben? A teremtett világról szóló újszövetségi bibliai történetek (Jézus cselekedetei, példázatai) és azok mai ökológiai összefüggései.

A nevezés módja, határideje:
A versenyre kizárólag elektronikus úton lehet jelentkezni a nevezési adatlap kitöltésével. A versenyre való nevezés díjtalan.

Nevezési határidő: 2013. április 30.
A késve érkezett, valamint a levélben, faxon, telefonon elküldött jelentkezéseket nem tudjuk elfogadni.

A verseny menete:

1. forduló:
A részt vevő csapatoknak a saját környezetükben (iskola, gyülekezet, lakóhely) meg kell valósítaniuk egy ötletes teremtésvédelmi akciót (pl. erdőtisztítás, állatmentés), és azt dokumentálniuk kell (bármilyen szöveges vagy képi formában). Az akció dokumentálását a nevezéssel együtt április 30-ig kell elküldeniük az info@okogyulekezet.hu címre. A beküldött dokumentáció értékelési szempontjai az alábbiak: hasznosság, biblikus megközelítés, ötletesség, nevelési erő.

2. forduló:
Szóbeli vetélkedő a csapatok között – 2013. május 11-én 10 órától Budapesten – a kiadott irodalom alapján.

Értékelés, díjazás:
A verseny értékelése a teremtésvédelmi akció és a szóbeli vetélkedő együttes eredményén alapul.

A verseny fődíja a nyertes csapat számára egy tanév végi skóciai tanulmányút, ahol a résztvevők megismerkedhetnek a Magyarországi Református Egyház partneregyháza, a Skót Egyház Eco-Congregation programjával. A repülőjegy költségeit a Magyarországi Református Egyház fizeti, a szállást és étkezést a Skót Egyház, minden egyéb költséget (pl. biztosítás) a résztvevők állnak.

A második díj egy háromnapos Balaton-parti üdülés teljes ellátással a balatonszárszói Evangélikus Konferencia- és Missziói Otthonban. A szállás és étkezés költségeit a Magyarországi Evangélikus Egyház fizeti.

A harmadik-ötödik helyezett csapatok értékes és hasznos tárgynyereményben részesülnek.

Javasolt forrásanyag:
Béres Tamás – Karsai Eszter: Vallás. In: Vásárhelyi Judit (szerk.): Nemzeti Környezeti nevelési stratégia 2010. 123–126. o. 
Kodácsy-Simon Eszter (szerk.): Újrahasznosítás. Segédanyag a teremtés ünnepéhez 2011. 1–67. o. 
Kodácsy-Simon Eszter (szerk.): Jézus és a teremtett világ. Segédanyag a teremtés ünnepéhez 2012. 1–62. o.
Csonka Zsuzsanna: Krisztus-követés vagy fogyasztói életvitel. In: A teremtés ünnepe. Luther Kiadó, Budapest, 2008. 63–90. o.
Bolyki János: Az újszövetségi teremtéstan. In: Teremtésvédelem. Kálvin Kiadó, Budapest, 1999. 91–159. o.

A szervező elérhetősége:
Szűcs Boglárka
ökogyülekezeti koordinátor
e-mail: info@okogyulekezet.hu

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!