Ökumenikus megemlékezést tartottak Veszprémben a szabadságharc hőseinek tiszteletére

Ökumenikus megemlékezést tartottak Veszprémben a szabadságharc hőseinek tiszteletére

Share this content.

Veszprém – A március 15-i programok Veszprémben is elmaradtak, azonban az ünnep előtti estén a Szent Mihály-bazilikában megemlékeztek az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról. Forrás: Magyar Kurír, Veszprémi Főegyházmegye

A megemlékezés ünnepi szentmisével kezdődött, amelyet Márfi Gyula érsek Nagy Károly kanonokkal és Janka Ferenc görög katolikus parókussal mutatott be. Homíliájában az érsek a szabadság fontosságáról beszélt. Hangsúlyozta: aki megvonja az emberektől a szabadságot, Isten ellen is vétkezik. A szabadság ellen kétféleképpen lehet vétkezni: elsősorban a diktatúrával, amikor megmondják, mit nem lehet és mit kell tenni, másodsorban pedig az ultraliberális gondolkodással, amikor túladagolják a szabadságot – mondta Márfi Gyula.

Oláh Emil alezredes, református tábori esperes szerint úgy kell emlékeznünk egykori elődeinkre, hogy példaképük ma is érvényes számunkra. Egy bibliai igével foglalta össze tanításukat: Senki sem él önmagának és senki nem hal meg önmagának.

Janka Ferenc parókus Oravecz Imrétől idézett: „Ami nagy, az nagynak látszik, ami kicsi, az kicsinek látszik, de nem minden nagy látszik, de nem minden kicsi látszik.” Véleménye szerint: amikor egykori hőseinkre emlékezünk, fontos és megerősítő számunkra, hogy az ő nagyságuk és tetteik bátorítsanak bennünket kis dolgokban is nagyságra és bölcsességre.

Isó Zoltán evangélikus lelkész a hősökre emlékezve az evangélium és a szabadságért küzdők közötti kapcsolatról beszélt. Az igazságért harcolók és küzdők sorsa a megbélyegzés, kirekesztés, üldözés és netalán kivégzés és halál. Nagyon hasonló a sorsuk az evangélium képviselőivel, mert a szabadságharcért való kiállás és az evangélium hirdetésének ügye nemhogy nem ellentétesek egymással, hanem egyik a másikból következik – mondta.

Az ökumenikus megemlékezésen közreműködött Zsilinszky Cecília, Virág Pál és a Magyar Honvédség Légierő Zenekara, vezényelt Katona János alezredes.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!