Klik: áprilisban két nap áll rendelkezésre az általános iskolai beíratásra

Klik: áprilisban két nap áll rendelkezésre az általános iskolai beíratásra

Share this content.

Nyíregyháza – Április 8-át és 9-ét jelölte ki az általános iskolákba történő beiratkozás időpontjául a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – közölte a szervezet elnöke szerdán Nyíregyházán. Az időpont az evangélikus általános iskolákra is vonatkozik. Forrás: MTI

Marekné Pintér Aranka a regionális tankerületi értekezlet előtt megtartott sajtótájékoztatón elmondta: a törvényi felhatalmazás alapján a beiratkozások időpontját az összes - így a saját fenntartású mellett az egyházi és alapítványi - általános iskolát érintően az intézményfenntartó központnak kell kitűznie.
A beíratáshoz nem kell személyi igazolványt készíttetni a gyereknek, elegendő a személyazonosságot igazoló lakcímkártya is - hangsúlyozta az elnök. Marekné Pintér Aranka az MTI kérdésére elmondta: az idén az első osztályba beiratkozó gyerekek számában emelkedés várható a tankötelezettség alsó korhatárának változása miatt. A tavaly szeptemberben életbe lépett új köznevelési törvény szerint az augusztus 31-ig hatodik életévüket betöltő gyermekeknek iskolába kell járniuk.
A Klik fenntartásában lévő csaknem 2800 székhelyintézményben elvégzett felmérés szerint az elsősök estében sok helyen ugrásszerű növekedés tapasztalható - jegyezte meg. A beíratáshoz szükséges iskolai körzethatárok kijelölése a jogszabályok szerint a kormányhivatal feladata, és munkája során szorosan együttműködik az intézményfenntartó központtal.
A korábbi rendszer alapvetően nem változott, az iskola feladata továbbra is az, hogy a beiratkozásról hirdetményt tegyen közé az intézményben vagy az iskola honlapján. A szabad iskolaválasztási jog törvényileg garantált, viszont mindenkinek a lakóhelye szerinti körzetes iskolában kell elhelyezést biztosítani, ha a gyermek nem került be a kiválasztott iskolába - mondta el Marekné Pintér Aranka. Lényeges, hogy mindenki egy iskolát jelölhet meg - tette hozzá a központ vezetője.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!