A Magyarországi Evangélikus Egyház nem érintett az egyházi devizahitelekben

A Magyarországi Evangélikus Egyház nem érintett az egyházi devizahitelekben

Share this content.

Hódmezővásárhely – Budapest – Az egyházak által felvett devizahitelek konszolidációját is tervezi a kormány – közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár pénteken Hódmezővásárhelyen az MTI-vel. Az evangelikus.hu úgy tudja, hogy a reformátusokkal ellentétben a Magyarországi Evangélikus Egyház nem érintett e kérdésben. Forrás: MTI. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

2002 után a Medgyessy-, majd a Gyurcsány-kormány megszegte az egyházi ingatlanokkal kapcsolatos kárpótlási megállapodást, és ekkor nem kapták meg határidőre az egyházak a nekik járó összeget – mondta Lázár János. Ennek a hiánynak a fedezetére vettek föl református egyházkerületek piaci körülmények között - akkor előnyösnek tűnő - devizahiteleket. A pillanatnyi fizetési nehézségek orvoslására szolgáló összeget az egyház működtetésére, szociális és oktatási feladataik ellátására fordították - ismertette az államtitkár.

Lázár János hozzátette: a tulajdoni kárpótlásból eredő fizetési kötelezettségeit megszegő állam miatt kialakult átmeneti likviditási problémák megoldására felvett devizahitelek teljes nagysága mintegy 15 millió euró.

A kormány kedden éjszaka tárgyalta a több református egyházkerületet érintő problémát, s úgy döntött, az állam nagy valószínűséggel át fogja vállalni ezeket a hiteleket, vagy segít azok törlesztésében - mondta az államtitkár.

A Magyarországi Református Egyház (MRE) által korábban felvett devizahitelek állományának mértékéről és lejáratáról voltak ugyan előzetes egyeztetések a kormánnyal, de a hitelkonszolidáció módjával kapcsolatosan érdemi egyeztetések még nem történtek - közölte az MRE kommunikációs szolgálata pénteken az MTI-vel.

Megerősítették, hogy az MRE megkereste a kormányt azzal a kéréssel: „valamilyen könnyítési konstrukciót” - a lakossági devizahitelek visszafizetésének megsegítéséhez hasonlóan - az egyház által felvett devizahitelek visszafizetésére is tegyenek lehetővé. Hozzátették: azoknak a megoldási javaslatoknak a számbavétele azonban nem történt meg, amelyek e kérés esetleges teljesítéséhez vezethetnek.

Közlésük szerint a református egyház által felvett devizahitelek összege mintegy 14,3 millió svájci frankot tesz ki.

Friss hír: Emmi: a kormány a közeljövőben tárgyal az egyházak devizahiteleiről

A kormány a közeljövőben tárgyal az egyházak által felvett devizahitelek tervezett konszolidációjáról - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkársága hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint megkezdték az egyeztetést az ügyben érintett egyházakkal, s ennek alapján teszik meg az előterjesztést. Bővebb tájékoztatást az államtitkárság a kormánydöntés utánra ígért.

Címkék: devizahitel - egyház -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!