Felbecsülhetetlen kincsek a bonyhádi gimiben

Felbecsülhetetlen kincsek a bonyhádi gimiben

Share this content.

Bonyhád – Kiváló pedagógus, barát, fotós, ásványgyűjtő – így emlékezik Fábián Tamásra Gruber László. A tavaly elhunyt geográfus tiszteletére nyílt kiállítás a napokban a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. Forrás: teol.hu / Vizin Balázs

Vegyes érzésekkel töltöttek el az utóbbi hetek, napok, mert egy olyan eseményre készültem, amely egyszerre volt szomorú és felemelő számomra” – emelte ki beszédében Gruber László csütörtökön, a Petőfi Sándor Evangélikus Gimnáziumban. Az intézmény pedagógusa az iskola emeleti folyosóján nyílt kiállításra utalt, amely jó barátjának, Fábián Tamásnak állít emléket. Mint megírtuk, a Szegedi Tudományegyetem kiváló geográfusa tavaly hunyt el az etiópiai Danakil-mélyföldön, egy fegyveres csapat támadása következtében. Gruber László több mint 20 éve ápolt barátságot Fábián Tamással, aki ezer szállal kötődött a völgységi gimnáziumhoz.

Aki Tamással találkozott, kivétel nélkül elmondhatja magáról, hogy sokat tanulhatott tőle. Végzettsége szerint középiskolai földrajztanár volt, de nem csak „középiskolás fokon” tanított. Hallgatóinak többsége és gimnáziumi növendékei rajongtak érte. A tanteremben is „nagyot alkotott”, de igazán a terepen tudott kiteljesedni. Közvetlenségével s az állandóan a szemében tükröződő felfedezési vággyal elvarázsolta azokat is, akik (addig) nem a földrajz szerelmesei voltak” – idézte fel a bonyhádi pedagógus.

A völgységi diákok is jól ismerték
 Gruber László és a tanítványok nagy örömére Fábián Tamás rendszeresen segítette felkészültségével, tapasztalatával a gimnázium expedícióit. Izland, Marokkó, Korzika, az itáliai vulkántúra és Törökország bámulatos helyeit közösen fedezték fel. „Tamás csak kezdetben volt vendég iskolánkban, rövid idő elteltével már családtagként üdvözöltük, valahányszor nálunk járt. Számtalan előadást tartott a Világutazó Klubunkban, amely az idei tanévtől az ő nevét viseli, a gimnázium diákjai bármikor kérhettek tőle szakmai segítséget” – világított rá Gruber László.
 Különlegességeket vonultat fel a tárlat
A bonyhádi intézményben nyílt állandó kiállítás igazi „kincseket” rejt. Fábián Tamás bámulatos tárgyi és szellemi örökségének egy részét szemlélteti. A geográfus nagy gyűjtőszenvedélyét bizonyítja fantasztikus ásványkollekciója, de utazásaiból mindig hozott haza képeslapot, söröscímkét és -kupakot, tengerparti vagy éppen sivatagi homokot és persze rengeteg fotót. Az egykori kollégái és tanárai által alapított Fábián Tamás Ért-Ék Alapítvány és a bonyhádi gimnázium összefogásának, valamint Gruber László szervezésének köszönhetően mindezt a völgységiek is szemügyre vehetik a jövőben.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!