Fánksütő verseny és böjti szeretetvendégség volt Kaposváron – Frissítve képekkel!

Fánksütő verseny és böjti szeretetvendégség volt Kaposváron – Frissítve képekkel!

Share this content.

Kaposvár – Rendhagyó, de reménység szerint hagyományteremtő alkalom volt 2013. március 2-án Kaposváron. Bár a böjti időszak nagyban tart, és a farsang régen véget ért, mégis különleges délutánra érkeztek a testvérek: fánksütő versennyel egybekötött böjti csendességre. Személyes beszámoló! Szöveg: Pongráczné Győri Boglárka

Mielőtt az elkészült fánkok kóstolására került volna a sor, a templomban elsőként Pongrácz Máté helyi lelkész köszöntő szavai után Szigethy Szilárd tabi evangélikus lelkész tartott interaktív áhítatot. A fánk alapanyagait felhasználva mutatta be a hallgatóság számára, milyen nehéz is az Istennek megfelelő életet élni. Ezután középiskolás hittanos fiatalok emlékeztek meg Túrmezei Erzsébet életéről, munkásságáról.

A lelki feltöltődés után jöhetett a testi táplálék vétele. Még a farsang ideje alatt lett meghirdetve a fánksütő verseny, amire a gyülekezetbe járó asszonyok nagy lelkesedéssel készültek. Már hetekkel az alkalom előtt kezdték megosztani egymással receptötleteiket, de végül is mindenki a saját jól bevált receptjét használta fel. A fánknak, mint tudjuk, elég sok fajtája van (csöröge, szalagos, képviselő, töltött), ezekre mind-mind láthattunk csodálatos műalkotásokat.

Nem kis meglepetést okozott egy tepsiben érkezett fánk, ami már több mint 100 éves recept alapján készült, másik jellegzetes készítmény pedig a hattyú alakú képviselőfánk volt. A gyülekezet énekkarából, a hittanosok szüleiből és a meghívott lelkészből erre az alkalomra összeállt zsűrinek nem volt könnyű dolga. A beérkezett 17 fánkkülönlegességet kellett végigkóstolniuk. A pontokból ítélve elég szoros volt az eredmény. Végül három első helyezett lett és két közönségdíjas.

Bátran mondhatom, hogy senki sem kedveszegve ment haza, már csak azért sem, mert mindenki, aki csak sütött valamilyen fánkot, emléklapban részesült, ezzel is emlékezhet erre az alkalomra. Reméljük jövőre szintén ilyen nagy lelkesedéssel rendezhetünk akár fánksütő, akár pogácsasütő versenyt. 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!