Megint Megint volt a Fasorban

Megint Megint volt a Fasorban

Share this content.

Budapest – Immáron negyedik alkalommal rendezte meg a fasori szervező csapat a magyarországi evangélikus gimnáziumok népművészeti találkozóját (Megint). A kétnapos rendezvény idén is bővelkedett programokban a népdaltanulástól kezdve Kallós Zoltán Kossuth-díjas néprajzkutató életútjának megismeréséig. A szervezők beszámolója. Képekkel később jelentkezünk. Szöveg: Barcsay Zsombor, Fehér Jenő

Ám ne rohanjunk ennyire előre, részletezzük a programot azok számára, akik valamilyen okból kifolyólag nem tudtak eljönni a fesztiválra. Idén rendhagyó módon rövid köszöntéssel, megnyitó nélkül kezdődött a találkozó. Pénteken délután körülbelül hetvenfős társaság érkezett – nagyrészt Kelet-Magyarországról – a fesztiválra. Navratil Andrea a budakeszi Rojtos zenekar segítségével tanított táncházi slágereket, majd az evangélikus egyház Rózsák terei kollégiumában folytatódott az este. Vacsora után a vendégek a kollégium dísztermében késő estig ropták a táncházban.

Szombaton, a fesztivál másnapján végül megérkezett a maradék hetven-nyolcvan fő az ország többi részéről. Tíz órakor kezdődött a fesztivál, megnyitóval, majd az élő legenda, a nyolcvanhetedik évét taposó Kallós Zoltán tartott előadást gyűjtéseiből. Zoli bácsi egyenesen Erdélyből, a Kolozsvártól 26 kilométerre fekvő Válaszútról érkezett hozzánk.

A próbák és az ebéd után délután kettőtől folytatódott a műsor, aminek keretében Martin György egykori fasori diáknak, világhírű folkloristának avattunk emlékművet. Az avatást jelenlétével megtisztelte Tinka (ez volt a beceneve Martinnak) özvegye, Borbély Jolán Martin és Erdélyi Tibor Erkel-díjas fafaragó, a Népművészet Mestere, a fadombormű készítője. Dr. Felföldi László, Martin György munkatársa, valamint dr. Liptay György professzor, a Fasori Öregdiákok Egyesületének vezetője emlékezett meg Martinról.

Az emlékmű avatása után következtek az evangélikus gimnáziumok produkciói. Az ország minden részéről érkeztek fellépők. Sőt ha más szemszögből nézzük, tulajdonképpen bejártuk a Kárpát-medencét, hiszen minden fellépő csapat más tájról érkezett vagy más tájegység dalait, táncait mutatta be.

Rövid összefoglalómból azonban nem hagyhatom ki azokat a személyeket, akik valamilyen formában támogatták rendezvényünket. Először dr. Gáncs Péter és Fabiny Tamás püspököket, majd Prőhle Gergelyt és Kákay Istvánt említem, akiknek az anyagi segítsége nélkül nem tudtuk volna megszervezni az idei fesztivált. Továbbá a lelkes kis szervező, rendező csapat tagjait sorolom fel: Abaffy Zoltán, Csernus Rita, Domokos Zsófia, Simon Nikolett, Krähling Péter, Szikszay András, Kerekes Júlia, Sivák Veronika, Sover Renáta, Jernei Anikó, Varga Tamásné, Nits Márta, Preska Kató és a résztvevők-vendégek munkáját ezúton is köszönjük!

Bízunk benne, hogy a Jóisten jövőre is megsegít bennünket, s újra találkozunk a Fasorban, az immár ötödik, jubileumi Meginten.

Addig is figyeljék honlapunkat, a www.megint.org-ot további információkért!

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!