Sztehlo Gábor nyomdokán – jótékonysági bált szervezett a Sztehlo-iskola

Sztehlo Gábor nyomdokán – jótékonysági bált szervezett a Sztehlo-iskola

Share this content.

Budapest – A gazdasági válság idején kevés olyan kezdeményezésről hallani, amely mások megsegítését célozza. A Sztehlo Gábor Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium nemcsak nevében, de törekvéseiben is jelzi, hogy névadója nyomdokába kíván lépni. Ennek szellemiségében tartotta meg az Iskola első jótékonysági bálját, melynek bevételéből hátrányos helyzetben élő diákjait kívánja segíteni. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

„A jótékonysági bál célja az iskolába járó, szociálisan hátrányos helyzetben lévő gyermekek megsegítése” – mondta el Kalina Katalin igazgató. Gáncs Péter elnök-püspök, a rendezvény fővédnöke a példaértékű kezdeményezést az alábbi szavakkal köszöntötte: „A legjobb magvetés a gyermekek között zajló munka, melyben példát vehetünk Sztehlo Gábortól.” Az elnök-püspök felhívta a jelenlévők figyelmét arra is, hogy az adakozás páli értelemben abból a teológiai gondolatból ered, hogy az Isten van, akinek azt a lehetőséget adta, hogy ilyen formában segítsen másokon, ezáltal felelőssége is az ezzel való élés. Így érthető „a jókedvű adakozót szereti az Isten” (2Kor 9, 7) kijelentés.

Az Iskola tantestülete felismerve, hogy számos diák napi étele alapvetően az iskolai étkeztetésből származik, már a korábbiakban is igyekezett a rászoruló gyermekeknek segíteni. Így eddig  zsíroskenyér-akciót hirdettek a diákoknak, mely azt jelenti, hogy azok, akik otthon esetleg nem jutnak megfelelő mennyiségű táplálékhoz, az iskolában, lehetőség szerint, változatos ételeket díjmentesen kaphatnak. A bál célja azonban egy olyan segélyező alap létrehozása, amely a rászorulók számára tényleges, hosszú távú étkeztetési támogatást tud nyújtani.

Ennek fényében kezdeményezte az iskola vezetése, hogy első jótékonysági bálja karitatív célokat szolgáljon. A pozitív fogadtatást kifejezte, hogy a teltházas bál programjaként, a jótékonysági céllal egyetértve a fellépők díjmentesen csatlakoztak a rendezvényhez. Így volt öregdiákjait is köszönthette az iskola, hiszen a vendégek között jelen volt Csepregi Éva énekes és az Atlanti-óceánt kenujával átszelő Rakonczay Gábor is, valamint díszvendégként köszönthették Andrási Andor és Keveházi László Sztehlo gyermekeket is. A Gaudiopolis lakóival Deák László iskolalelkész beszélgetett, akiktől megtudtuk, hogy Sztehlo Gábor maga is adakozó ember volt, de értett ahhoz is, hogy miként lehet adományozókat felkeresni. Ezáltal a háború végére Budapest területén harminckettő lakásban tudott állandó szállást és segítséget nyújtani rászoruló gyermekeknek. A beszámolóból kiderült, hogy a Gaudiopolis valóban örömváros volt, hisz a szeretet uralkodott az ott élők között.

Az est változatos programját többek között Csepregi Éva énekes előadása színesítette, aki slágerei mellett mesélt iskolai éveiről is. A  zenei programot szeretők számára kellemes  élményt jelentett a Boyzless Voice nőikar gospel és népdal előadása, majd a vacsorát követő Charleston táncház. A jótékonysági bált tombola zárta.

A 2011. óta a Magyarországi Evangélikus Egyház fenntartásában működő Intézmény első jótékonysági bálja hangulata és szellemisége alapján beváltotta Kákay István országos irodaigazgató jókívánságait, aki pohárköszöntőjében abbéli reményét fejezte ki, hogy az iskola olyan közösséggé válik, amely szellemiségében felelősen hordozza a másikat.

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!