Az egészséges társadalom támogatja a házasság intézményét – Házasság hete 2013.

Az egészséges társadalom támogatja a házasság intézményét – Házasság hete 2013.

Share this content.

Budapest – A házasság elévült vagy a társadalmat meghatározó intézmény? Miben találhatok segítséget? Tényleg az egyetlen kapcsolat, amelyhez nincsen valódi használati utasítás? Magyarországon immáron ötödik alkalommal rendezik meg a házasság hetét. Szöveg és fotó: Galambos Ádám

2013. február 10-én kezdődik a házasság hete, amely a házasság fontosságára és értékeire kívánja a figyelmet felhívni. Novotny Zoltán újságíró moderálásával sajtótájékoztatót tartottak Budapesten, az I. számú Házasságkötő Teremben.

„A több mint másfél évtizede, az Egyesült Királyságban indult mozgalom, mára négy kontinens huszonegy országában tart rendezvényeket” – mondta Herjeczki Kornél, a Házasság Hete szervezőbizottságának tagjaként, majd hozzátette: „A házasság hasonló egy legóházhoz, melynek felépítésén ketten dolgoznak. Ahhoz, hogy ez a ház szép épület lehessen elsősorban az idei év mottójának, azaz az egymásra hangolva megértésére van szükség.”

Az összejövetelen részt vett Richard Kane, a Házasság Hete mozgalom elindítója is. Kane így nyilatkozott: „nemcsak kisebb rétegeknek, hanem mindenkinek szüksége van a házasság kultúrájának szélesítésére. A statisztikai kimutatások alapján az Egyesült Királyság területén alapvetően az élet nehézségei, azaz a lakhatási problémák és a munka hiánya miatt vállnak el házaspárok. Jó lenne felfedezni, hogy házasságban élők és a házasságon kívül élők életminősége hasonló a dohányzók és a nem dohányzók egészségéhez.” Kane kiemelte még: „Úgy látom, hogy a magyarországi mozgalom azt kommunikálja, hogy van értelme dolgozni a házasságon.”

Bíró László katolikus püspök beszédében a házasság és az ego viszonyának feszültségéről beszélt: „Mai társadalmunk ego-kultusza alapvetően elhárítja az egyénről a felelősséget. Ez viszont - a házasság tekintetében - egyúttal két ember kibontakozását csorbítja.” A püspök mindezt Martin Buber gondolatiságával, „az Én a Te-ben teljesedhet ki” szemléltetésével tette érzékelhetővé. Meglátása szerint „egy stabil házasság kiegyensúlyozott társadalmat feltételez, így a jogalkotás és a politikai gondolkodás középpontjába kellene lennie a házasság és a család fogalmának.”

Steinbach József református püspök a házasságot egy ószövetségi igén keresztül értelmezte. Az, hogy „jobban boldogul kettő mint egy” (Préd 4, 9) azt feltételezi, hogy egy házastársi kapcsolatban benne van maga Isten, aki a kapcsolatot megáldja. „Aki hűséges Istenhez, az a házastársával is hűséges viszonyt ápol.”

A 2013-as év házasság hetének nagykövetei, az idén huszadik házassági évfordulóját ünneplő Várnagy Andrea és Farkas Zsolt házaspár. Várnagy Andrea kiemelte: „Míg egy televízióhoz, vagy mikrohullámú sütőhöz mindig van használati utasítás, addig a házassághoz ezt nem kapunk. A házasság egy olyan közösség, melyben felfedezhetem a másikban azt a társat, melyben nemcsak a másikat, hanem Istent is jobban megismerhetem.” Az immáron közel tíz éve négykezes zongora-előadásaikról is ismert három gyermekes házaspár visszaemlékezett arra, hogy meglepetésként találkoztak azzal, hogy Liszt Ferenc Szerelmi álmok című alkotásának nincsen négykezes változata.
„Egy zeneszerző barátunkat megkértük, hogy alkossa meg a mű négy kézre írott  változatát - mesélte Farkas Zsolt. – Mind az előadás, mind házasságunk is azt feltételezi, hogy együtt kell lenni, de ezáltal eggyé is kell válni, hiszen így nyílik lehetőségünk a teljesség megélésére.”

A Házasság Hete központi programjai:

Február 10. 10.30: Ökumenikus nyitó istentisztelet a győri Kossuth utcai református templomban (Kossuth u. 9.). Igét hirdet: Steinbach József püspök.

Február 11. 18 óra: Férfivá és nővé teremtve. Pálhegyi Ferenc előadása a Ráday Kollégium dísztermében (Bp. IX., Ráday u. 28.). Közreműködik zenével és szóval Várnagy Andrea és Farkas Zsolt.

Február 12. 18 óra: A „Vendég a háznál” nyilvános rádiófelvétele. Beszélgetés Várnagy Andreával és Farkas Zsolttal, a résztvevők bevonásával. Helyszín: a Deák Téri Evangélikus Gimnázium díszterme (Bp. V., Sütő u. 1.).

Február 13. 18 óra: Bálint-napi koncert. Fellép a Boyzless Voice és a házasság hete idei arcai. A koncert után a jelen lévő házaspárok megáldása, fogadalmának megújítása. Helyszín: Bp. V., Deák téri evangélikus templom.

Február 14. 18 óra: Szerelmi álmok. Várnagy Andrea és Farkas Zsolt négykezes koncertje. Házigazda: Lengyel Anna. Helyszín: a Deák Téri Evangélikus Gimnázium díszterme (Bp. V., Sütő u. 1.).

• Február 15. 18 óra: Könyvbemutató és előadás. Gary Chapman 12 dolog, amit jó lett volna tudni az esküvőm előtt című könyvét bemutatja: Herjeczki Kornél (Harmat Kiadó). Utána Tapolyai Emőke „Ásó, kapa, nagyharang – veled?” című előadása fi ataloknak. Helyszín: Wesselényi utcai baptista gyülekezet és közösségi ház (Bp. VII., Wesselényi u. 53.).

Február 16. 14 óra: Házaspáros szeminárium. A Magyar Evangéliumi Keresztyén Diákszövetség, a Harmat Kiadó és a Family magazin rendezvénye, melyre elsősorban olyanokat várunk, akik legfeljebb tíz éve házasok. Helyszín: gazdagréti református gyülekezet (Bp. XI., Rétköz u. 41.). Első szeminárium: Az illúziók elvesztése a házasságban (előadás és megbeszélés). Második szeminárium: Hogyan jutunk „dicsőségről dicsőségre” a küzdelmeinkben? Meghallgatás, meghallás, megértés (előadás és megbeszélés). Az alkalom vezetői: Végh Noémi (lelki gon dozó, családterapeuta konzulens) és Járay Márton (lelkigondozó, a MEKDSZ titkára). A részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A jelentkezéseket a következő e-mail címre várjuk 2013. február 15., péntek délig: vghnoemi@gmail.com.

Február 16. 18 óra: Fáklyás felvonulás a házasságért a XVII. kerületben (találkozó a Pesti út – Ferihegyi út kereszteződésénél). Résztvevők: a házasság hete idei arcai, Riz Levente kerületi polgármester,  Biblia Szól Közösség és a Keresztúr Baptista Gyülekezet lelkipásztorai.

Február 17. 18 óra: Ünnepi zárómise a Budapest-belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánián (Bp. V., Március 15. tér). A misét bemutatja és igét hirdet: Bíró László püspök.

A helyi rendezvényekről és a fenti programok részleteiről további információ: https://www.hazassaghete.hu

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!