Átalakítaná a kábítószerügyi koordinációt az Emmi – A Magyarországi Evangélikus Egyház is delegálhatna tagot

Átalakítaná a kábítószerügyi koordinációt az Emmi – A Magyarországi Evangélikus Egyház is delegálhatna tagot

Share this content.

Budapest – Átalakítaná a kábítószerügyi koordinációt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A 2007 óta működő Kábítószerügyi Koordinációs Bizottság mellett létrehoznának egy új testületet, a Kábítószerügyi Tanácsot. Forrás: MTI

Az Emmi erről szóló tervezete a kormány honlapján jelent meg, jövő keddig várják a véleményeket hozzá. A tervezetben azt írják, hogy a kábítószerügy területén a 2007-ben létrehozott koordinációs bizottság a kormány legfontosabb kábítószerügyi javaslattevő és véleményező testületének tekinthető. Ugyanakkor kiemelik, hogy mivel a kábítószerügyi koordináció területén mind a társadalmi részvétel, mind a tárcák közötti együttműködés kiemelt jelentőségű, egy helyett a jövőben két testület foglalkozna a kábítószerügyi koordinációval.
A tervezet értelmében a bizottság célja a minisztériumok kábítószerüggyel kapcsolatos tevékenységének összehangolása, valamint a kábítószer-probléma kezelése érdekében készített szakpolitikai stratégia végrehajtásának elősegítése lenne.
A bizottság elnöke az emberi erőforrások minisztere által felkért állami vezető. Rajta kívül a bizottság állandó tagjai lenne az Emmi egészségügyi, egyházügyi, civil, oktatási, szociális és társadalmi felzárkózási területének egy-egy képviselője, továbbá a Belügyminisztérium, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium, valamint a Nemzetgazdasági Minisztérium egy-egy képviselője.
A koordinációs bizottság átalakítása mellett új testületként hoznák létre a Kábítószerügyi Tanácsot, amelynek a drogfogyasztással kapcsolatos problémák kezelése, a célzott, közösségi alapú beavatkozások előmozdítása és a civil szervezetekkel történő együttműködés erősítése lenne a feladata.
A tanács elnöke a kábítószer-megelőzésért és kábítószerügyi koordinációs feladatokért felelős szakterületet képviselő állami vezető lenne. Mellette a tanács állandó tagsága több szervezet, egyebek mellett a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Nagycsaládosok Országos Egyesületének egy-egy delegáltjából állna, a Magyar Katolikus Egyház, a Magyarországi Evangélikus Egyház, a Magyarországi Református Egyház és a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége pedig közösen egy tagot delegálhatna.

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!