A méhnyakrák oltással és szűréssel megelőzhető, tegyünk érte! – Az Ökumenikus Segélyszervezet figyelemfelhívó kezdeményezése az európai méhnyakrák-megelőzési héten

A méhnyakrák oltással és szűréssel megelőzhető, tegyünk érte! – Az Ökumenikus Segélyszervezet figyelemfelhívó kezdeményezése az európai méhnyakrák-megelőzési héten

Share this content.

Budapest – 2013. január 20. és 26. között immár 7. alkalommal kerül megrendezésre az európai méhnyakrák-megelőzési hét, amelynek idei fő témája: „Minden nő értékes. A méhnyakrák oltással és szűréssel megelőzhető, tegyünk érte!” Az összefogás nagyszerű példáját mutatja a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet és a GlaxoSmithKline Kft. immár több évre visszanyúló együttműködése. A segélyszervezet idén 200 nehéz körülmények között élő lánygyermek és anya számára ajánlott fel méhnyakrák elleni védőoltást. Forrás: segelyszervezet.hu

A méhnyakrák annak ellenére a 2. leggyakoribb rosszindulatú daganatos betegség a 45 év alatti nők között Európában, hogy védőoltás és rendszeres szűrés együttes alkalmazásával már van lehetőségünk megelőzni. A méhnyakrák elleni védőoltás ma már a kislányok mellett a szexuális életet élő felnőtt nőknek is javasolt. Hazánkban már több mint százezer lány és felnőtt nő élt a méhnyakrák elleni védőoltás lehetőségével.

„A GlaxoSmithKline Kft. elkötelezett a méhnyakrák megelőzése mellett, és fontosnak tartja, hogy társadalmi összefogás keretében tudja felhívni a figyelmet a betegség megelőzésére és az egyéni felelősségvállalás jelentőségére. Nagy örömünkre szolgál, hogy az évek óta tartó kezdeményezésünk idén is folytatódni tud a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet segítségével” – emelte ki Leitner György, a védőoltást gyártó cég vezetője, majd hozzátette: „Sajnos van olyan család, akik önerejükből képtelenek előteremteni a szükséges forrásokat, ezért úgy döntöttünk, hogy nehéz körülmények között élő anyák és lánygyermekek számára biztosítjuk a méhnyakrák elleni vakcinát. Fontosnak tartjuk, hogy minél több lány és anya legyen védett a méhnyakrák ellen.”

„Örömteli, hogy a GlaxoSmithKline Kft.-vel való stratégiai együttműködésnek köszönhetően immár harmadik alkalommal segíthetünk ebben a formában is a rászorulóknak. A látókörünkben élő családok között most is nagy volt az érdeklődés a vakcina irántmondta Lehel László, a segélyszervezet elnök-igazgatója a védőoltás-adomány átvételekor. „Munkatársaink azok közül választották ki a 200 lányt, illetve anyukát, akik megfelelnek az orvosi feltételeknek, s felelősséggel vállalták, hogy mindhárom oltáson részt vesznek” tette hozzá.

A VII. európai méhnyakrák-megelőzési hétről

Az európai méhnyakrák-megelőzési hét egy nemzetközi kezdeményezés, amely immár hetedik éve kerül megrendezésre. A programsorozat főszervezője az Európai Méhnyakrák Szövetség, amely megalakulása óta számos akciót indított a méhnyakrák-megelőzéssel kapcsolatban, köztük a 2007 óta január végén megrendezésre kerülő méhnyakrák-megelőzési hetet. A kezdeményzés legfőbb célja felhívni a lakosság, a szakma és a döntéshozók figyelmét arra, hogy ma már egyetlen nőnek sem kellene méhnyakrákban meghalnia, hiszen ez a rosszindulatú daganatos betegség védőoltással és rendszeres szűréssel megelőzhető. A figyelemfelhívó akció keretében tavaly 30 országban több mint 3 ezer különböző rendezvényt tartottak a megelőzési héten, így több millió személy jutott naprakész szakmai információhoz a méhnyakrák súlyosságáról és a megelőzés fontosságáról. A programsorozat ezzel valódi párbeszédet kezdeményez a betegségről a nők, az egészségügyi dolgozók, a politikusok, a média és a közvélemény között.

A megelőzési héthez szervesen kapcsolódik a „Pearl of Wisdom” elnevezésű civil kezdeményezés, amelynek szintén kiemelt célja felhívni a lakosság figyelmét a méhnyakrák-megelőzés jelentőségére. A kampány globális szimbóluma az ún. „Pearl of Wisdom” bross – Az odafigyelés gyöngye , amelynek viselője a méhnyakrák elleni küzdelem melletti elköteleződését fejezi ki. A jelkép 2008-as bevezetése óta Európában több mint 1 millió darab gyöngyöt osztottak szét, és ezzel a méhnyakrák elleni fellépés elsődleges szimbólumává vált.

Méhnyakrák

A méhnyakrákot a humán papillomavírus (HPV) rákkeltő típusai okozzák. A HPV-fertőzés nagyon gyakori, ugyanis a szexuális életet élő nők közel 80%-a fertőződik meg HPV-vel élete során. A legtöbb HPV-fertőzés 12-18 hónap alatt elmúlik a szervezet természetes immunvédekezése következtében, azt azonban nem lehet megmondani, hogy kinél szűnik meg vagy indul el a rákképződés folyamata. Méhnyakrák akkor alakulhat ki, ha a rákkeltő HPV-típussal történő fertőzés tartóssá válik. A nőgyógyászati szűrővizsgálattal lehetőség nyílik arra, hogy időben felismerjék a rákmegelőző állapotot, és ezáltal megakadályozható a méhnyakrák kialakulása. Egy korábban átvészelt HPV-fertőzés után nem alakul ki megfelelő védettség, a nők életük során többször is megfertőződhetnek. A méhnyakrák elleni védőoltás szexuális életet élő nőknek is javasolt, így megelőzhetővé válnak a további rákkeltő HPV okozta fertőzések. Magyarországon évente közel 10.000 nőnél végeznek méhnyakcsonkolást (konizációt) rákmegelőző állapotban. Ez a szám rendkívül magas. A méhnyakcsonkolást követően egy későbbi gyermekvállalás esetén nehezebb lehet a teherbe esés, illetve koraszülést is eredményezhet. Védőoltással jelentősen csökkenthető a rákmegelőző állapotok kialakulásának kockázata.

Európában a méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés a 45 éven aluli nők körében. A betegség súlyát tovább jelzi, hogy évente több mint 30 ezer méhnyakrákos esetet fedeznek fel, valamint 15 ezren vesztik életüket méhnyakrák következtében. Magyarországon Európa viszonylatában is súlyos a helyzet: hazánkban tavaly közel 400 nő halt meg a betegségben.

A felvilágosító kampány célja, hogy minden nő életkorra való tekintet nélkül tudatában legyen annak, hogy védőoltással és rendszeres szűréssel ma már nagyon eredményesen védekezhetünk a méhnyakrák ellen.

A védőoltás és a szűrés

A méhnyakrák-megelőzés első lépése lehet a védőoltás beadása. Az oltóanyag megakadályozza a méhnyakrákot okozó HPV-fertőzés kialakulását. A teljes oltási sor három adagból áll, az első és a harmadik adag között fél évnek kell eltelnie. A védőoltások receptkötelesek, bármelyik orvos felírhatja. A vakcina a méhnyakrákok nagy többségét képes kivédeni, a ritka rákkeltő HPV-típusok ellen nem véd, ezért a rendszeres szűrést az oltás után is folytatni kell.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ 2012-es ajánlása alapján Európában már 19 országban van rész- vagy teljes finanszírozás keretében méhnyakrák elleni védőoltás az integrált, szűrésből és védőoltásból álló méhnyakrák-megelőzési program részeként. A központ állásfoglalásában egyértelműen megjelent, hogy a méhnyakrák elleni vakcináció, a méhnyakrák-szűrés, valamint a méhnyakrákkal kapcsolatos egészségtudatosság fokozása együtt kell hogy alkossák az integrált méhnyakrák-megelőzési stratégiát.

A védőoltáshoz való hozzáférés elősegítéséhez és hazai átoltottság növeléséhez jelentősen hozzájárulna, ha az oltás ingyenesen elérhetővé válna egy korosztály számára.

A szűrővizsgálat a kóros elváltozások, rákmegelőző állapotok időben történő felfedezését teszi lehetővé. Sajnos az elváltozások megközelítőleg 20%-a a szűrés során nem kerül felfedezésre. Ezért a védőoltás és a rendszeres szűrés együttes alkalmazása biztosítja a leghatékonyabb védelmet a méhnyakrák ellen.

A Magyar ökumenikus Segélyszervezetről

Az 1991-ben alapított Magyar Ökumenikus Segélyszervezet (www.segelyszervezet.hu) hazánk egyik legnagyobb, nemzetközileg is elismert, kiemelkedően közhasznú karitatív szervezete. Határokon átívelő humanitárius tevékenységén felül kiterjedt magyarországi intézményhálózatának félszáz különálló szolgáltatásával segíti elhivatottan a szociális problémákkal küzdő hazai rászorulókat. Munkájának középpontjában a bajba jutott családok támogatása, valamint a társadalmi szolidaritásra való ösztönzés áll.

European Cervical Cancer Association (ECCA): https://www.ecca.info

https://www.pearlofwisdom.eu/home/

European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC): https://ecdc.europa.eu/en/publications/Publications/20120905_GUI_HPV_vac...

 

 

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!