Hazánkba látogatott dr. Heinrich Bedford-Strohm bajor evangélikus püspök és delegációja – Sok képpel! Videóval!

Hazánkba látogatott dr. Heinrich Bedford-Strohm bajor evangélikus püspök és delegációja – Sok képpel! Videóval!

Share this content.

Budapest – 2013. december 18. és 20. között hazánkban tartózkodik dr. Heinrich Bedford-Strohm bajor evangélikus tartományi püspök, aki egy évvel ezelőtti beiktatása óta először tesz hivatalos látogatást hazánkban. A gazdag programban többek között megismerkedett oktatási rendszerünk és diakóniai intézményeink működésével, de a nyilvános teológiáról is eszmecserét folytatott teológusokkal. Sőt még Luther Márton végrendeletét is megmutattuk neki, ahogyan az magas egyházi méltóságok esetében már lenni szokott. Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A hivatalos program december 19 délelőtt kezdődött, amikor is Bedford-Strohm püspök ellátogatott a Deák téri Evangélikus Gimnáziumba, ahol többek között Gáncs Péter elnök püspökkel, Kézdy Edit igazgatónővel, Mezősi Tímea igazgatóhelyettessel, Révész Rita partnerkapcsolati referenssel, Varga Márta oktatási osztályvezetővel, Kákay István országos irodaigazgatóval és Cselovszkyné dr. Tarr Klára külügyi osztályvezetővel is találkozott. 
A látogatás aztán a Deák téri gyülekezetben folytatódott, ahol a diakónia, szeretetszolgálat témájában folyt eszmecsere, Gáncs Péter elnök-püspök, dr. Fabiny Tamás diakóniáért felelős püspök, valamint Buda Annamária diakóniai osztályvezető, Gregersen Labossa György diakóniai bizottság vezető, Sztojanovics András a Sarepta intézményvezetőjének, valamintKákay István országos irodaigazgatól és Cselovszkyné dr. Tarr Klára külügyi osztályvezető  részvételével.

A három evangélikus püspökkel folytatott ebéd után aztán az Evangélikus Hittudományi Egyetemen Szeretei János püspök áhítata után, a bajor püspök a nyilvános teológia (public theology, Öffentliche Theologie) témájában tartott előadást, amelyre dr. Szabó Lajos korreferátuma volt válasz. Ezután Gáncs Péter püspök moderálásában eszmecsere következett.

A találkozón dr. Fabiny Tamás püspök a reformáció 500. évfordulójának részleteiről is beszámolt, többek között a tervezett Luther-film jelenlegi állásáról, aztán pedig Czenthe Miklós, a Levéltár igazgatója megmutatta a vendégnek Luther Márton kézzel írott végrendeletét, amely egyházunk tulajdonában van.

Az este egy ökumenikus fogadással zárult az Északi Evangélikus Egyházkerület Püspöki Hivatalában, ahol a különböző keresztény egyházak képviselőivel találkozhatott Bedford-Strohm püspök. 

A mai napon az Emberi Erőforrások Minisztériumában tesz látogatást a bajor delegáció, ahol Balog Zoltán miniszterrel fognak találkozni sé a romakérdésről, valamint az állam és egyház közös munkájáról ejtenek majd szót. A Parlamentben tett séta után városnézés következik majd, és egy látogatás a Budavári Németajkú Evangélikus Egyházközségbe. Délután pedig sor kerül majd a szokásos bajor-magyar partnerkapcsolati egyeztetésre.

Címkék: bajor - magyar - partner - püspök - látogatás -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!