Emléktáblát avattak Brocskó Lajos tiszteletére

Emléktáblát avattak Brocskó Lajos tiszteletére

Share this content.

Budapest – 2012. december 18-án, a Budapesti Evangélikus Kollégium karácsonyi ünnepségének keretében sor került a Brocskó Lajos emléktábla avatására. Szöveg és fotó: Kiss Tamás

Az emléktáblát a Brocskó Lajos Közhasznú Alapítvány állította. Készítette: Lestyán-Goda János szobrász, a Képzőművészeti Egyetem tanára (a Reformációi Emlékpark tervezője).

Brocskó Lajos (1851-1932) az Országos Protestáns Árvaház igazgatója volt 58 éven át 1874-től 1932-ig. A főváros legrégebbi felekezeti alapítású árvaházából több mint kétezer árvát indított gondosan megszervezett életútra. Úttörő volt a koedukáció, a technika tanítás (szlöjd), az életkezdésig tartó folyamatos nevelés terén. 

Munkásságát életében is elismerték: királyi tanácsos, magyar érdemrend, és a Ferenc József lovagrend tulajdonosa volt, miközben puritán életet élt családjával együtt.  (Az egykori Országos Protestáns Árvaház épülete ma a Budapesti Evangélikus Kollégium.)

Fabiny Tamás püspök áhítatában Keresztelő János és Jézus három találkozásáról beszélt az evangélikus kollégium lakói előtt.        

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!