Egy magyarországi roma festő műve díszíti a Lutheránus Világszövetség idei karácsonyi üdvözlőlapját

Egy magyarországi roma festő műve díszíti a Lutheránus Világszövetség idei karácsonyi üdvözlőlapját

Share this content.

Genf – „Karácsonykor egy gyermeket csodálunk, aki egy istállóban született és örvendünk annak, hogy Isten odafordult az emberhez. Ebben az időszakban azokért az emberekért imádkozunk, akik elfeledettek és erőszaktól fenyegetve a társadalom peremén élnek” – írták a Lutheránus Világszövetség vezetői azon a képeslapon, amelyet idén karácsonyra adtak ki. A lapot Fenyvesi József magyarországi roma festő műve díszíti. Szöveg: Horváth-Bolla Zsuzsanna

A Lutheránus Világszövetség azzal a kéréssel fordult a Magyarországi Evangélikus Egyház Kommunikációjához, hogy az idei karácsonyi képeslapjukhoz egy roma festő képét szeretnék illusztrációként felhasználni. Közbenjárásunkra megszereztük a Fővárosi Roma Oktatási és Kultúrális Központ tulajdonában lévő festmény ily módon való felhasználásának jogát.

A festő, Fenyvesi József (1928-2002) mindig is művész szeretett volna lenni, de egy magyar faluban, Gilvánfán nőtt fel nagy szegénységben, félig árván. Édesanyja napszámos volt. Később egy erdőgazdaságnál dolgozott, majd a katonaság után tanult képzőművészetet. A vádorló cigánycsalád című festménye a budapesti Fővárosi Roma Oktatási és Kultúrális Központban látható. Az olajfestmény hasonlít a szent család útjára Betlehem felé.

A képeslapon egyházunk romák között végzett munkájáról is szó esik. Reméljük, hogy ezzel nem csak a magyarországi roma művészetet, de a roma missziót is sikerül népszerűsítenünk szerte a világban.

Csatolt állományok: 121213 Christmas Card.pdf -

Az evangelikus.hu cikkeihez a Magyarországi Evangélikus Egyház Facebook profiljában szólhat hozzá, itt mondhatja el véleményét, oszthatja meg másokkal gondolatait: www.facebook.com/evangelikus
A hozzászólásokat moderáljuk, ha gyűlöletkeltő, törvényt, illetve személyiségi jogokat sért. Kérjük, mielőtt elküldi véleményét, a fentieket vegye figyelembe!